DSM: Duurzaamheid als kernwaarde

DSM: Duurzaamheid als kernwaarde

PARTNERBIJDRAGEN | Op het Emmtec-terrein in Emmen staan maar liefst drie fabrieken van DSM. Daar worden met name hoogwaardige kunststoffen geproduceerd, die worden gebruikt in een ruim scala aan toepassingen. Bijvoorbeeld in de automobielindustrie, maar ook in elektronica, gezondheidsproducten en voeding. „Bij alles wat we doen staat de combinatie van innovatie en duurzaamheid voorop”, zegt DSM’s site directeur Edith Romp. Niet voor niets produceert DSM onder ander het meest ‘groene’ polymeer ter wereld, EcoPaXX™. Die groene kunststof maken we van de castorboon en produceren we CO2 neutraal. Goed voor het milieu dus.”

„Onze producten zijn tegelijkertijd goed voor de economie, voor de omgeving en voor de maatschappij”, stelt Romp. Als voorbeeld noemt ze het gebruik van hoogwaardige kunststof in de automobielindustrie. „Steeds meer staal in auto’s wordt vervangen door kunststoffen, die aan hoge eisen moeten voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld tegen hoge temperaturen kunnen. Door DSM’s kunststoffen worden auto’s lichter, waardoor het brandstofverbruik daalt en de CO2 uitstoot vermindert.”

Meetbaar beter

„Wereldwijd wordt een derde van al ons voedsel weggegooid. Hier in Emmen maken DSM medewerkers geavanceerde folie voor de voedselindustrie waardoor bijvoorbeeld groente, vlees en vis veel langer houdbaar blijft”, gaat ze verder. „Biefstuk in een papiertje van de slager is drie dagen houdbaar, verpakt in onze folie is biefstuk drie weken houdbaar. Op die manier helpen we voedselverspilling tegen te gaan. Zo zijn we voortdurend op zoek naar oplossingen en producten die meetbaar beter zijn voor het milieu en de mensen, dan de producten die ze vervangen. Wij noemen dat Brighter Living Solutions. Ruim zestig procent van de producten die we maken valt hier inmiddels onder en zijn daarmee meetbaar beter voor mens en milieu. En uiteraard groeit dat percentage ieder jaar verder.” Niet voor niets onderschrijft DSM alle duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s).

DSM richt zich op vijf ontwikkelingsdoelen in het bijzonder, omdat het bedrijf daar het meest aan kan bijdragen. Dat zijn geen honger in de wereld (SDG2), streven naar goede gezondheid en welzijn voor iedereen (SDG3), betaalbare en schone energie (SDG7), verantwoorde productie en consumptie (SDG12) en tenslotte klimaatactie (SDG13). „Deze doelen zijn meegenomen in de strategie van DSM, waarin duurzaamheid de kernwaarde is. Dat zie je overal binnen ons bedrijf terug en dat spreekt mij erg aan.” DSM besteedt de helft van het onderzoek- en ontwikkelingsbudget van DSM wereldwijd in Nederland. Dat is ruim 220 miljoen euro. Alhoewel de ontwikkeling van veel nieuwe producten vooral bij DSM’s Materialen Centrum in Sittard-Geleen plaatsvindt, spelen de drie fabrieken in Emmen hierin ook een belangrijke rol. Romp:„ Bij de DSM faciliteiten hier in Emmen worden nieuwe innovaties veelvuldig getest en kijken we of nieuwe producten voldoen aan de eisen van de klant. Dat is een constant proces.”

Uitdagend

Bij DSM in Emmen werken circa 350 mensen. „Veel medewerkers werken hier al vanaf het moment dat de productie in Emmen begon”, maakt Romp duidelijk. „Wij hebben dan ook regelmatig jubilea, van mensen die 25 of zelfs 40 jaar bij ons werken. Dat is prachtig, maar aan de andere kant ook uitdagend. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers is 50 jaar en de helft van onze bezetting gaat in de komende tien jaar met pensioen. Dat betekent dat een grote groep ervaren en betrokken medewerkers ons bedrijf gaat verlaten. En daar bereiden we ons nu al op voor. Door onze mensen duurzaam inzetbaar te houden en continu met elkaar te praten over de kansen binnen ons bedrijf. Dat geldt voor alle medewerkers, jong en oud.” Over belangstelling voor werken bij DSM heeft men niet te klagen, integendeel. Romp:„ Elk jaar starten wij leerwerk trajecten, waarin we jonge mensen de kans geven een opleiding binnen ons bedrijf te volgen. We brengen hen in twee jaar tijd op Vapro-niveau. Op die manier zorgen wij voor een constante bezetting en opgeleide vakmensen, nu en in de toekomst. En dat lukt goed. Dit project loopt al een aantal jaren en elk jaar stromen er nieuwe medewerkers in, die intern worden opgeleid en worden gekoppeld aan een leermeester. Het afgelopen jaar echter hadden we dusdanig veel aanmeldingen van talentvolle mensen, dat we hebben besloten deze groep uit te breiden.”

Veel te bieden

Het doet Edith Romp goed dat zoveel mensen ervoor kiezen om bij DSM in Emmen hun carrière op te bouwen. „Ik vind het hier heerlijk, deze omgeving heeft zoveel te bieden. Dat moeten we samen met andere bedrijven, gemeente en provincie nog veel meer gaan benadrukken. Kijk alleen al hier op het Emmtec terrein maar eens om je heen. Er zitten prachtige bedrijven en er komen constant nieuwe en innovatieve bedrijven bij. Voor talent liggen hier veel kansen en gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat.” „Er zijn wereldwijd zeven sites waar DSM speciale, hoogwaardige kunststoffen, zogenaamde engineering plastics, produceert. Een significant deel van die productie vindt in Emmen plaats, dat zegt genoeg. Daar zijn we trots op en daar mag Emmen ook trots op zijn.”

www.dsm.com

Geplaatst op: 6 december 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.