[BRANDED] - Noorderpoort en partners leren mbo-er IT-skills

[BRANDED] – Noorderpoort en partners leren mbo-er IT-skills

Een Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap in een monumentaal pand in hartje centrum. In Groningen kan het. En Noorderpoort doet het. Samen met dertig partners uit Noord-Nederland bouwt het ROC aan Het Nieuwe Kasteel: het digitale clubhuis van het Noorden, een speeltuin voor mbo-studenten, docenten en bedrijven.

Schrijver W.F. Hermans werkte een tijdje in Het Kasteel, dat nu fungeert als congres- en vergadercentrum. Maar beide feiten zullen vermoedelijk geen mbo-ers over de drempel trekken. Dat moet wel, want de wereld schreeuwt om meer en beter opgeleide ICT-ers. En de studenten van Noorderpoort vragen om meer digitaal onderwijs. ,,Onze studentenraad heeft hier daadwerkelijk om gevraagd. En nu we ons plan voor Het Nieuwe Kasteel gepresenteerd hebben, zijn de studenten vol verwachting. Ze staan echt te trappelen om hier aan de slag te mogen gaan”, weet Wim van de Pol, lid van het college van bestuur van Noorderpoort.

 

‘Meeste online ondernemers zijn mbo-ers’

Jeroen Bos is directeur van Bossers & Cnossen. Zijn ICT-bedrijf is één van de dertig partners waarmee Noorderpoort bouwt aan de Werkplaats. ,,Meer dan de helft van de online ondernemers in het Noorden heeft een mbo-opleiding, ik ben daar één van. Ik heb weleens de gekscherende opmerking gekregen: ‘Goh, ondanks je karige opleiding heb je het toch redelijk ver geschopt’. Dat is bijzonder, als je bedenkt dat de meeste mkb-ers, mbo-ers zijn. Waarom die ‘toch zo goed terechtkomen’? Omdat doen de beste manier van denken is: ervoor gaan, het gewoon proberen. En als het niet lukt, het gewoon opnieuw proberen. Dat is waarom wij meedoen aan de Werkplaats: wij zien het echt als een speeltuin waarin jonge, creatieve studenten mooie digitale oplossingen creëren, samen met het bedrijfsleven.”

 

‘We moeten aan de slag’

Van de Pol: ,,Als je weet dat Groningen de tweede stad in Nederland is als je kijkt naar groei van de digitale economie, en je weet dat er niet genoeg instroom is van ICT-ers, dan moet je aan de slag. Samen met de deelnemende bedrijven en onze docenten bundelen we alle kennis die we hebben om onze studenten beter op te leiden voor de snel digitaliserende arbeidsmarkt. Al onze studenten, van al onze opleidingen, krijgen hoe dan ook met ICT te maken. Kijk maar naar de zorg, waar robotisering en domotica allerlei innovatieve technieken mogelijk maken. Wij moeten ervoor zorgen dat onze studenten de skills en vaardigheden hebben om daarmee om te gaan.”

 

‘Jeugd ís tech-savvy’

Leren wordt ook leuker, als je aan echte opdrachten werkt voor echte bedrijven. Daar zijn Bos en Van de Pol van overtuigd. ,,Het moet hier niet gaan voelen als een school, maar als een ontmoetingsplek, een broedplaats waar je graag naartoe gaat om je ideeën te delen en samen met anderen te werken aan creatieve projecten”, schetst Van de Pol.

,,Vergeet niet: de mbo-ers van nu en de toekomst zijn al ontzettend tech-savvy: ze weten al heel veel van moderne technologieën en leren veel sneller dan wij”, weet Bos. ,,De jongerencultuur en hun gedrag is veel meer toegespitst op digitaal samenleven, daar kunnen we gebruik van maken en daar moeten we in meegroeien.” Van de Pol voegt daaraan toe: ,,We willen ze ook niet kwijt, onze studenten. De bedoeling is dat ze ook na het behalen van hun diploma nog betrokken blijven bij de Werkplaats, we willen bijvoorbeeld vouchers gaan uitdelen die hen recht geeft om hier tijd door te brengen en dingen te leren.

Groningen is een heel jonge stad, met een dynamiek die jonge mensen veel kansen biedt. Wij willen ook na de opleiding kansen blijven bieden.” Mbo-ers zijn bovendien meer geneigd om zich te settelen in de regio waar ze zijn opgegroeid, weet Jeroen Bos. ,,Veel hbo-ers en universiteitsstudenten vertrekken zodra ze hun diploma op zak hebben, maar mbo-ers zoeken hun woon- en werkplek vaak dichter bij huis. Ook daarin zijn zij van grote toegevoegde waarde voor ons als ondernemers: heb je een mbo-student met digital skills, dan mag je in je handjes knijpen. Want als je die wat moois biedt, wil hij – of zij – waarschijnlijk wel blijven.”

 

Broedplaats die gaat leven

Bos draait al een tijdje mee met Noorderpoort: Van de Pol en hij sparren gemakkelijk over hoe studenten en bedrijven binnen te halen in de Werkplaats. ,,Jeroen is al een paar jaar een trouwe partner”, bevestigt Van de Pol. ,,En samen zien we het hier opleven; er gebeurt steeds meer in het pand. We hebben hier het afgelopen jaar al lezingen en presentaties gehouden. Een bedrijf als DutchChain is hier gevestigd. Ook willen we nog graag verbouwen, daarover zijn we nog met de gemeente in gesprek.” Want ook al is het een monumentaal gebouw met een heel klassieke uitstraling, het is toch niet moeilijk voor te stellen dat hier over een klein jaartje studenten met robots en iPads en dergelijke rondlopen. ,,Nu kijkt niemand hier nog vrijblijvend om het hoekje of er wat leuks gebeurt. Maar dat gaan we heel snel veranderen”, belooft Van de Pol.

Jeroen Bos haakt daar meteen op in: ,,Heel snel zelfs. Op 8 november hebben we hier de kick-off van Tech Savvy, een programma van Bossers & Cnossen, Microsoft en Noorderpoort. Van de Pol: ,,Ik heb alle partners van de Werkplaats uitgenodigd voor deze kick-off. Want in een clubhuis als het onze is iedereen welkom: dit is geen schoolse omgeving, alleen bedoeld voor studenten en docenten. Dit is een broedplek waar de samenleving samenkomt om samen aan de IT van de toekomst te werken. Deze Werkplaats is een investering in de regio. En als we feestjes kunnen organiseren om dat te vieren, zullen we het zeker niet laten.”

 

Investering van 2,5 miljoen euro

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft subsidie toegekend aan Noorderpoort, voor de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. De subsidie werd door het ROC aangevraagd in het kader van het RIF, het Regionaal Investeringsfonds mbo. Bedrijven, instellingen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en provincie en gemeente Groningen dragen eveneens bij, waardoor gezamenlijk een investering van zo’n 2,5 miljoen euro kan worden gedaan. Van de Pol: ,,Als Noorderpoort 1000 euro inlegt en Bossers & Cnossen ook 1000 euro in de vorm van tijd of ‘spullen’ die beschikbaar gesteld worden, legt het ministerie daar 1000 euro bij. Die subsidie werkt dus als een soort verdubbelaar. We doen dit echt samen met onze partners. Het Nieuwe Kasteel kent straks dan ook drie pijlers: het KennisLab, het LearningLab en het BusinessLab. Die laatste draait om de groep van bedrijven die zich hier in eerste instantie vestigen en intensief gaan samenwerken met onze studenten.”

 

Drie Labs, één doel

Een KennisLab, LearningLab en BusinessLab vormen gezamenlijk Het Nieuwe Kasteel. Ontmoeten en inspiratie opdoen moet straks leiden tot innovatie en experimenten, onder andere door middel van een Practoraat Digitaal Vakmanschap, in het KennisLab. Zo’n Practoraat is de mbo-variant van een Lectoraat, en is – het woord zegt het al – gericht op de praktische toepassingen van innovaties. In het LearningLab worden de digitale skills van de mbo-studenten, maar ook van docenten en van afgestudeerde mbo-ers die aan het werk zijn, minstens één level omhooggetild. Dat gebeurt door middel van trainingen, masterclasses en persoonlijke trajecten. In het Business Lab speelt ondernemerschap een grote rol: start-ups en gevestigde bedrijven brengen hun kennis en vaardigheden op IT-gebied over aan de studenten, die op hun beurt wellicht zélf start-ups zullen gaan vormen. Het einddoel: goed opgeleide professionals, die misschien niet ín de IT, maar in alle gevallen wel mét IT zullen gaan werken.

www.noorderpoort.nl

Geplaatst op: 21 november 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.