HMUH - Oomkens: van timmerfabriek naar gevelproducent

HMUH – Oomkens: van timmerfabriek naar gevelproducent

Wat hebben honderden studentenwoningen in Amsterdam en het nieuwe Kindcentrum in Middelstum met elkaar gemeen? De gevels worden prefab gemaakt bij timmerfabriek Oomkens in het dorp. Net als dakelementen, kozijnen en meer. Als de basis maar van hout is.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Ja, die klus in Amsterdam is prachtig’’, vertelt manager Sebastian Junemann. ,,Elke dag rijdt onze vrachtwagen erheen met gevelelementen. We bouwen prefab delen voor 375 woningen. En als het een beetje meezit, komt daar volgend jaar nog het dubbele bij.’’

In de fabriek staan grote machines, die meestal uitvoeren wat de tekenaars op kantoor boven verzinnen. Maar handen zijn er ook genoeg nodig. Mannen brengen isolatiemateriaal aan, spuiten geveldelen op kleur, zagen gipsplaten op maat, timmeren er lustig op los. ,,We gaan volgend jaar onze productie van houtskeletbouw verder automatiseren. Nee, dat kost zeker geen banen. Het levert juist meer werk op, omdat we veel meer willen gaan produceren. De vraag ernaar is enorm. Nu doen we nog veel met de hand en dat wil ik wat veranderen.’’

Subsidie na val Aldel

Oomkens zit midden in een transitie van klassieke timmerfabriek naar gevelproducent. Die werd anderhalf jaar geleden ingezet met de ontvangst van een half miljoen aan provinciale subsidie, onderdeel van de maatregelen die na de val van Aldel op tafel kwamen om het gebied economisch te steunen. De eisen waren onder meer dat de timmerfabriek zou vernieuwen en de werkgelegenheid zou uitbreiden.

Junemann kwam het bedrijf binnen als manager en beoogd opvolger van Klaas Oomkes. ,,We hebben zelf 1,8 miljoen geïnvesteerd en krijgen een deel daarvan als die subsidie terug. In het machinepark vooral, maar ook in een tweede bedrijfshal. Dat alles levert ons nog meer mogelijkheden op, hoewel Oomkes altijd al een goedlopend bedrijf was.’’

Gevels en daken

Nieuw is bijvoorbeeld dat het bedrijf zelf deuren maakt, massief houten buitendeuren. De productie van houtskeletbouw is in de nieuwe hal verder geprofessionaliseerd. ,,We maken de ene keer alleen het skelet, een andere keer leveren we de binnenwanden erbij, al dan niet voorzien van gipswanden, en soms bouwen we ook volledige gevels, inclusief isolatie en loze leidingen voor de elektriciteit. Dakranden en volledige daken bouwen we hier ook veel.’’

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Oomkens, Sebastian Junemann

Dat gaat steeds op dezelfde manier, ook bij de houten kozijnen die Oomkens maakt. De tekenaars creëren de houten delen die ze nodig hebben op hun scherm, de machines gaan aan het werk om die delen exact op maat te maken. En zo ontstaan ‘bouwpakketten’,  die op de afdeling assemblage samen worden gebracht tot soms grote bouwsels. In de fabriek werken 25 man om alles klaar te krijgen.

Accentloos Nederlands

Sebastian Junemann is de fabrieksmanager, zoals gezegd. Wat in het geheel niet te horen is, is dat hij pas achttien jaar geleden vanuit Duitsland naar ons land verhuisde met zijn ouders. ,,Dat wilde ik per se, accentloos Nederlands spreken. Weet je wat grappig is? Duits lukt me dus nu niet meer zonder Nederlandse tongval.’’

In Duitsland leerde hij de kneepjes van het vak. Hij werkte er in de buurt van Hannover bij een groot bedrijf in houten kozijnen. In Nederland trad hij in dienst bij Van Wijnen en later werd hij manager van een timmerbedrijf in Bolsward. ,,En toen kwam ik Klaas Oomkens tegen. We hadden een paar gesprekken en besloten met elkaar in zee te gaan. Ja, dat is wat ik écht wilde, zelf aan het roer staan.’’

STIP

Dat gebeurt ergens komende jaren, als hij de helft van de aandelen heeft overgenomen en Oomkens terugtreedt als directeur. ,,Plannen? Och, ik zou nog wel wat verder willen groeien. Oomkens moet vooral een bedrijf blijven dat op een moderne, professionele manier kwaliteit levert. ’’

En daar hoort duurzaamheid uiteraard bij. Junemann is daar druk mee. ,,Hoort ook zo, vind ik. Op al onze producten hebben we een Stip-keurmerk. Dat betekent dat elk stukje hout dat we gebruiken van verantwoorde oorsprong is. Wat wij ook als één van de weinig in Nederland hebben, is een spuittechniek die ervoor zorgt dat één laag voldoende is. Dat scheelt veel.’’

Het meest in het oog springend onder het kopje ‘duurzaamheid’ is wel de verwarming. Naast de fabriek staat een moderne installatie die het hele gebouw verwarmt. En die draait enkel en alleen op zaagsel dat in de fabriek wordt opgezogen.’’

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over Kruipvilt leest u hier.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 20 november 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.