[BRANDED] - Hanzehogeschool helpt MKB met sociale missie

[BRANDED] – Hanzehogeschool helpt MKB met sociale missie

De laatste jaren zijn er steeds meer creatieve innovatieve ondernemers die een bedrijf met een sociale missie beginnen. Winst maken en geld verdienen is niet meer zaligmakend, maar een middel om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

„Er is een besef dat we de economie anders moeten inrichten als we met z’n allen op termijn in een betere wereld willen leven,” zegt Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt van het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap van de Hanzehogeschool Groningen. „Een bekend voorbeeld van een sociaal ondernemer is Tony’s Chocolonely. Dit bedrijf maakt ‘slaafvrije’ chocolade. Winst maken is niet het hoogste doel, Tony’s wil dat cacaoboeren in Afrika fatsoenlijk van hun productie kunnen leven. Toch is het bedrijf erg succesvol: de omzet stijgt ieder jaar met zo’n vijftig procent en heeft een marktaandeel van ruim 4,5 procent in Nederland.”

 

Sociaal ondernemerschap

Volgens Oden sluiten diverse opleidingen van de Hanzehogeschool aan bij de ontwikkeling waarin sociaal ondernemen een prominente rol speelt. Onlangs werd bekend dat de Hanzehogeschool drie ton subsidie ontvangt om te beginnen met het onderzoeksproject: ‘Social Impact beloond.’ „Lectoren, docentonderzoekers, maar ook studenten doen eraan mee. Het gaat niet om een opleiding sociaal ondernemerschap, maar studenten krijgen in reguliere vakken en in hun afstudeeronderzoek kennis erover.

Ze kunnen kennis opdoen in de praktijk door bij bedrijven in het Midden- en Kleinbedrijf in het Noorden onderzoek te doen naar de sociale impact die zij hebben in de regio”, legt lector Petra Oden uit. Studenten en docenten ondersteunen in het project ten minste twaalf sociale MKB-bedrijven (Schildersbedrijf De Vries uit Groningen, De Grietman uit Oosterwolde en Toolbox uit Emmen), in Noord-Nederland. „Het gaat om bedrijven die al werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze krijgen in deze bedrijven de mogelijkheid hun kwaliteiten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen. In sommige bedrijven krijgen ze een vast dienstverband. Andere ondernemers zorgen ervoor dat ze kunnen doorstromen naar een vaste baan. Of ze gaan aan de slag als ondernemer.”

 

Kerstpakketten

De docenten en studenten gebruiken een social impact map om bedrijven te helpen hun maatschappelijke waarde in kaart te brengen. „Door het meten van de maatschappelijke waarde van hun bedrijf kunnen de ondernemers aan inkopers van grote bedrijven laten zien dat ze een verschil kunnen maken. Deze social impact kunnen grote organisaties dan ook meenemen bij hun inkoopbeslissingen. Inkopers van een groot ziekenhuis zoals het UMCG kunnen bijvoorbeeld besluiten kerstpakketten voor hun werknemers te kopen van een kleiner bedrijf met een sociale missie. Daarom interviewen we ook een groot aantal grote organisaties, zodat we hun besliscriteria kunnen afstemmen met de social impactmetingen van deze ondernemingen”, zegt Petra Oden.

 

Van Hulley: boxershorts met een persoonlijke touch

Het Groninger naaiatelier Van Hulley werd in 2016 tweede bij de publieksprijs van The Circulars, een internationale prijs tijdens het World Economic Forum, in het kader van de circulaire economie. Jolijn Creutzberg, oprichter van Van Hulley, begon in 2012 in Groningen een naaiatelier waar vrouwen met grote afstand tot de arbeidsmarkt een favoriete maar versleten overhemd of bloesje omtoveren tot een boxershort. Volgens lector Petra Oden van de Hanzehogeschool is het idee van Jolijn Creutsberg een perfect voorbeeld van een bedrijf met een sociale missie. „Het bedrijf is een bijzondere combinatie van sociaal en duurzaam ondernemen met een persoonlijke touch.”

Het idee voor Van Hulley ontstond jaren geleden. Met een overhemd van Jolijns echtgenoot. Ooit gekocht in de VS, heel veel gedragen en daarom een versleten boord. Weggooien was geen optie. Jolijn besloot er een boxershort van te maken. Het was het begin van het Groninger naaiatelier waar vrouwen werken die nog niet de benodigde papieren hebben voor een reguliere baan. „Bij Van Hulley doen ze werkervaring op en volgen ze een opleiding. Ze gaan anderhalve dag naar school om zo hun entreebewijs voor het MBO te halen. Ze worden hierbij intensief begeleid door de gemeente en Van Hulley zelf.”

Volgens lector Oden maakt Van Hulley het onderscheid. „Het bedrijf past precies in deze tijd, waarin we meer aandacht hebben voor een verantwoorde productie. Bovendien zijn de boxershorts onderscheidend. Als je een Van Hulley hebt, draag je geen omgebouwd overhemd, je draagt een Van Hulley. Ze zijn handgemaakt en de vrouwen die ze maken zijn er ontzettend trots op.”

 

www.hanze.nl

Geplaatst op: 31 oktober 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.