‘Duurzaam hoeft niet duur te zijn’

‘Duurzaam hoeft niet duur te zijn’

PARTNERBIJDRAGEN | De prachtige, historische woning annex kantoor van Rinze Dijkstra -eigenaar van RD Energy- in het Friese dorpje Vrouwenparochie, zit vol verschillende systemen voor duurzame energie. „Als adviseur in duurzame vormen van energie gebruik ik mijn eigen huis als een soort proeftuin. Veel van mijn adviezen zijn dan ook gebaseerd op ervaringen uit de praktijk, en door een veelvoud aan cursussen.“

Rinze Dijkstra richt zich met zijn adviesbureau op het verduurzamen van bestaande woningen en kleine utiliteitsbouw. „De meeste mensen hebben zich, voordat ze bij mij komen, al verdiept in welke besparingsmogelijkheden er zijn. Want daar gaat het ze om: verduurzamen, maar tegelijk besparen. Probleem is vaak dat ze verschillende, niet zelden elkaar tegensprekende, adviezen krijgen. Adviezen die eerder het belang van de adviseur dienen, dan die van de klant. Als 100% onafhankelijk adviseur dien ik alleen het belang van de klant. We gaan letterlijk rond de keukentafel zitten en maken samen een inventarisatie van de vragen. Geen moeilijk gedoe, maar gewoon basale vragen als wat er al gedaan is aan duurzaamheid, wat nog kan en wat het gaat kosten. In begrijpelijk taal, zodat iedereen weet waar het over gaat.“

Duurzaam niet duur

Elk advies is maatwerk, ook al gaat het om een tussenwoning. „Geen huis is hetzelfde, omdat geen bewoner hetzelfde is. Iedereen woont op zijn eigen manier in een huis, gebruikt het op zijn unieke wijze. Daarom kan het effect van duurzame aanpassingen ook nooit in zijn algemeenheid worden gegeven. De mare dat ‘duurzaam’ synoniem staat voor ‘duur’ gaat daarom niet op. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. De investeringen staan of vallen met een advies op maat. De ervaring heeft ons geleerd dat het installeren van een warmtepomp voor de benedenverdieping en infrarood-verwarming voor de bovenverdieping, een eerste optimaal effect geeft. Dat is, zeg maar, een standaardadvies op maat.“

Voorbeeld

Dat de besparingen aanzienlijk zijn en snel kunnen worden gerealiseerd, illustreert Rinze aan de hand van het volgende voorbeeld: „We nemen een kleine MKB’er, iemand die meer dan 10.000 kilowatt per uur (kWh) verbruikt. Dat kost hem 10 cent per kWu. Daarnaast kost gas hem 60 cent per kubieke meter. Vervangt hij de gasketel door een warmtepomp -waar hij subsidie voor kan krijgen en waarin we hem ook kunnen adviseren dan staat elke kubieke meter gas gelijk aan het tarief van 2 /12 kWh, ofwel 25 eurocent. Van 60 eurocent dus naar een kwartje: te besparen vanaf dag één!“ Nieuwsgierig naar wat ú duurzaam kunt besparen? Neem dan contact op met RD Energy.

www.rdenergy.nl

Geplaatst op: 26 oktober 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.