De 5 absolute no go’s voor een pitch

De 5 absolute no go’s voor een pitch

Na een succesvolle derde editie van het NK Pitchen in maart van dit jaar, is het donderdag 11 oktober voor de eerste keer Nationale Pitchdag. Door het hele land vinden bij bedrijven en scholen Pitches en evenementen plaats. Een recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een pitch wees uit dat een passievolle pitch werkt beter dan een uitgebreid verkoopverhaal. Er bestaan veel tips voor een goede pitch, maar wat zijn nou absolute no go’s? We vroegen het Gijs Nillessen, eigenaar van Speak art.

1. Onvoorbereid pitchen

“Dit is wellicht de allerbelangrijkste. In een pitch heb je maar heel kort de tijd. Alles wat je doet heeft dan ook impact. Dat is ook het grote verschil  tussen pitchen en presenteren. Pitchen is te vergelijken met Daphne Schippers die de 100 meter loopt, terwijl presenteren een marathon is. Als tijdens de marathon je benen af en toe slecht aanvoelen, kun je daar wel doorheen lopen en alsnog winnen. Bij de 100 meter sprint is elke seconde belangrijk. Dat is bij een pitch net zo. Alles is belangrijk. En daarom is een voorbereiding van groot belang.”

2. Pitch niet enkel feiten of verhalen

“Bij een pitch moet je niet teveel op detailniveau en feitelijkheden zitten. Je moet namelijk in zeer korte tijd een gevoel én inhoud overbrengen. Dat lukt je niet als je alleen maar feiten of alleen maar verhalen dropt, maar juist een combinatie daarvan.”

3. Illusie pitchen

“Dit is een verschil tussen pitchen in Nederland en bijvoorbeeld in Sillicon Valley. Amerikaanse investeerder zijn wat gevoeliger voor illusies, vergezichten en inspirerende verhalen. Nederlanders zijn nog best kritisch en vragen zich sneller af ‘wat dit nou eigenlijk is’. Dus houd het realistisch en pitch geen illusie.

Daarbij is het van belang om je tractie in de pitch naar voren te laten komen. Stel ik heb een oplossing gevonden voor het fileprobleem. In de Verenigde Staten vertel je dan iets als: ‘Hoe mooi zou het zijn als er nooit meer files staan, dat je voor werk je kinderen naar school kunt brengen en een echte vader kan zijn.’ In Nederland werkt dat niet. Hier wordt het iets in de trend van: ‘We hebben dit ook getest in Zaandam en uit de eerste resultaten blijkt dat het werkt.’ Nederlanders willen tractie in een pitch. Ze willen een soort bewijs.”

4. Over jezelf praten

“Het is goed om de persoon te identificeren die staat te pitchen, maar het gaat om wat je in beweging wilt zetten. Het gaat niet om jou. Een pitch gaat niet over ego, die moet je misschien wel thuislaten. Praat niet teveel over jezelf, tenzij je een baan wil.

Aansluitend: begin de pitch ook niet vanuit jezelf, maar vanuit je publiek. Jij bent al ergens in je hoofd, het publiek nog niet. Zij moeten die stap nog maken.”

5. Haast uitstralen

“Ja, een pitch is heel kort. Maar een echte no go is uitstralen dat je haast hebt. Gehaast je verhaal doen geeft je toehoorders het gevoel dat er iets niet klopt.”

 

De finale van de Young Business Award is één van de momenten waarop een goede pitch noodzakelijk is. We legden Gijs Nillessen de pitch van Award-winnaar HotelChamp voor en vroegen om een korte analyse:

“Top: veel succes, cijfers en prominenten en aansprekende voorbeelden in de sheets. BBC en Forbes bijvoorbeeld. Dat wekt vertrouwen. De belangrijkste tip hier is wel: pas op met de hoeveelheid info op het scherm. Mensen kunnen niet lezen én luisteren. Maak een keuze en zorg voor balans.”

Gijs Nillessen heeft als missie om heel Nederland beter te leren pitchen en presenteren. Dat doet hij onder meer als eigenaar van zijn bedrijf Speak art en als co-founder en trainer bij 360talk. Hij helpt mensen om vanuit contact een boodschap over te brengen. Zelf zorgt hij voor contact met het publiek als dagvoorzitter, presentatiecoach en speechschrijver.

 

Lees ook: Prikkelig en puntig leren pitchen

Jasper de Vries (Journalist)

Jasper de Vries (Journalist)

Geplaatst op: 10 oktober 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.