PARTNERBIJDRAGEN | De feiten liegen er niet om: in Nederland zijn miljoenen bestaande woningen toe aan een verduurzamingsslag. En ook in de utiliteit wachten honderdduizenden bedrijven, fabrieken, kantoren en instellingen op een energietransitie, die ze niet langer afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen. Huisman Warmtetechniek in Stadskanaal heeft de afgelopen ruim dertig jaar een grote ervaring en expertise opgebouwd in verwarming, luchtbehandeling en airconditioning, met als extra specialisatie duurzame energietechnieken.
Begonnen als Huisman Warmtetechniek, is de onderneming van Andries Huisman inmiddels uitgegroeid tot een holding met vijf werkmaatschappijen, waarin rond de tachtig mensen werkzaam zijn. Met als werkgebied de drie noordelijke provincies en de kop van Overijssel, maakt het bedrijf de afgelopen jaren een sterke groei door. Andries Huisman: „Een van de werkmaatschappijen is Solar Noord, die zich richt op het installeren van duurzame zonnepaneelsystemen. De overheid stelt via de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie miljarden euro’s subsidie beschikbaar, wat voor een boost zorgt in het aantal opdrachten. Op dit moment hebben we een grote klus onder handen in de Eemshaven, waarbij 9.000 zonnepanelen worden geplaatst. Opgeteld bij al het andere werk, verwachten we dat we het boekjaar 2018 zullen afsluiten met een groei van zo’n 500%.“
Naast zonne-energie kan er ook energie worden opgewekt uit de lucht uit onze omgeving, uit de grond en uit het water. Met een warmtepomp kan deze natuurlijke energie worden gebruikt als verwarmingswarmte of voor de verwarming van water. Andries: „De voordelen op een rijtje gezet: een forse energiebesparing die bij een aardwarmtepomp kan oplopen tot wel 80%, het afkoppelen van het aardgasnet, lage onderhoudskosten, een comfortabel binnenklimaat omdat met de warmtepomp zowel verwarmd als gekoeld kan worden en last but not least een grote reductie in de uitstoot van schadelijke CO2 gassen.“
In talloze woningen en utiliteitsgebouwen zitten volgens Andries nog talloze ‘lekken’. Letterlijke zoals kieren en gaten waardoor kou naar binnen en warmte naar buiten sluipt, maar ook in verwarmingssystemen. „Die lekken zijn dan figuurlijk, in de zin dat de systemen inefficiënt werken. Bijvoorbeeld een zorginstelling waarin één ketel wordt gebruikt om alle appartementen te verwarmen. Is het buiten 25 graden maar heeft één bewoner behoefte aan méér warmte in haar kamer, dan moet de hele ketel worden opgestookt voor dat ene appartement. De oplossing is dan decentralisatie, dat wil zeggen het installeren van meerdere, kleinere ketels. Ook daarin is nog een grote verduurzamingsslag te maken, een proces waarin wij graag meedenken met de klant.