‘Voorop lopen in duurzaamheid’

‘Voorop lopen in duurzaamheid’

PARTNERBIJDRAGEN | ‘Voorop lopen in duurzaamheid’, dat is waar men bij Koninklijke Damstra Installatie Techniek naar streeft. Om die reden heeft het bedrijf al een aantal jaren een aparte afdeling Duurzame Technieken. Koninklijke Damstra Installatie Techniek wil zowel particuliere – als zakelijke klanten goed kunnen adviseren wanneer men op zoek gaat naar duurzame oplossingen voor de energiebehoefte. En dat gaat veel verder dan zomaar het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepompinstallatie.

Toen Nederland nog niet eens van de warmtepomp had gehoord, midden jaren 90, was men bij de Koninklijke Damstra Installatie Techniek al bezig met de ontwikkeling ervan. TU Delft had een wedstrijd uitgeschreven om een warmtepomp te ontwikkelen. Het bleek de opmaat naar de manier waarop Damstra Installatie Techniek met duurzaamheid omgaat. „We proberen eerst zelf nieuwe ontwikkelingen uit”, zegt commercieel directeur Teake Damstra, de 4e generatie binnen het familiebedrijf, met vestigingen in Driezum, Leeuwarden en Groningen. „Pas als wij er goede ervaringen mee hebben, de fabrikant hebben bezocht en overtuigd zijn van de kwaliteit, zetten we het in de markt.”

Uitdaging

Mede om die reden werd een kleine 3 jaar geleden een aparte afdeling Duurzame Technieken opgericht. „We staan met elkaar voor een gigantische uitdaging”, legt Damstra uit. „Tussen nu en 2050 moeten we allemaal van het gas af. Een enorme klus die om maatwerk vraagt. Zo is niet elke woning bijvoorbeeld geschikt voor een warmtepomp. En vraagt ook het bedrijfsleven om oplossingen op maat.”

Volgens Damstra zijn veel MKB-ers nog niet met duurzame energie oplossingen bezig. „Maar daar gaat verandering in komen. De overheid legt namelijk sancties op wanneer je geen energiebesparende maatregelen neemt voor installaties die zich in vijf jaar kunnen terugverdienen. Men gaat daar met ingang van 2019 meer op handhaven.”

Met relatief eenvoudige ingrepen kan er veel bespaard worden. „Kijk bijvoorbeeld naar verlichting, een LED-lamp heb je in drie jaar terug verdient. En in veel gebouwen staan nog verouderde installaties die veel energie verbruiken. Onze afdeling Duurzame Technieken komt graag langs, legt uit welke voordelen er behaald kunnen worden en laat in een berekening zien hoeveel er met bepaalde maatregelen bespaard kan worden.”

Voorbeeld

Zelf geeft Koninklijke Damstra Installatie Techniek het goede voorbeeld. „Wij willen nog dit jaar energieneutraal zijn”, zegt Damstra. „We stoken op warmtepompen en hout, hebben zonnecollectoren en zonnepanelen en hebben alleen nog een kleine gasinstallatie, die we in de loop van dit jaar willen vervangen. De ervaringen die wij hiermee opdoen, nemen we graag mee naar onze klanten.”

En die aanpak slaat aan, want het is druk. „We kunnen nog veel extra handjes gebruiken”, legt Damstra uit. „Mensen die installatietechniek een mooi vak vinden, zijn altijd welkom. Want, één conclusie kunnen we trekken: de energietransitie waarin we zitten zorgt er voor dat we de komende tientallen jaren volop werk hebben.”

www.damstra.nl

Geplaatst op: 13 september 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.