‘Duurzaamheid is vooral een kwestie van doen’

‘Duurzaamheid is vooral een kwestie van doen’

PARTNERBIJDRAGEN | Het spreekwoord zegt: goed voorbeeld doet goed volgen. De provincie Groningen ondersteunt op breed terrein tal van duurzame initiatieven van haar inwoners, of dat nu particulieren of bedrijven zijn. Maar wat doet de provincie Groningen aan duurzaamheid in eigen huis? Gedeputeerde Nienke Homan, die onder andere Energietransitie en Milieu in haar portefeuille heeft, over doen, welvaart en blij worden.

Wat is ‘duurzaamheid’?“, begint Nienke. „Het begrip wordt zó vaak te pas en te onpas gebruikt, dat het voor velen tot een woord met slechts een vage betekenis is geworden. Als provincie laten we de retoriek achter ons en beginnen we met doen. Duurzaamheid vereist een totaal andere manier van denken. Zoals het was, zal het nooit meer worden. Als concreet voorbeeld: de gaskraan gaat dicht en nooit meer open. Dat is echter geen stap achterwaarts, maar juist een stap voorwaarts. Een stap waarin we nieuwe keuzes moeten maken die totaal verschillen van de keuzes die we in het verleden hebben gemaakt. Dat is niet alleen een heel spannend proces, maar ook nog eens heel leuk om te doen!“

Drie P’s

Dat ‘doen’ vertaalt zich in eigen huis door de policy dat alle beslissingen getoetst worden op duurzaamheid. Nienke: „Van alle medewerkers wordt verwacht dat ze denken vanuit de drie P’s: People, Planet, Prosperity. Bij ‘Prosperity’ stellen we de vraag: Wat levert duurzaamheid op aan welvaart voor de omgeving? In de praktijk komt dat er op neer dat regionale leveranciers en MKB prioriteit krijgen en dat we nu al 90% van onze inkoop en aanbesteding lokaal regelen! Of dat nu gaat om het schoonhouden van het gebouw of de leverantie van koffie en thee. En natuurlijk met zo min mogelijk belasting voor onze planeet. In het klein en in het groot, van vloerbedekking tot een wagenpark. Dat, vanzelfsprekend, volledig rijdt op elektra of groen gas.“

DNA

Om de medewerkers van het provinciehuis te overtuigen van het nut van duurzaamheid, hebben de afdelingshoofden als taak ze daarover tekst en uitleg te verschaffen. „Het is een beetje dubbel“, lacht Nienke. „We vragen aan de medewerkers om verder te kijken dan hun neus lang is, maar tegelijk dichterbij te kijken dan die neus lang is. Anders gezegd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wat kun jij zelf als medewerker binnen jouw discipline aan duurzaamheid doen, om op die manier de hogere doelstelling te halen? Het gaat niet van de ene op de andere dag, maar uiteindelijk zullen we als medewerkers allemaal het duurzaam denken als DNA in ons bloed hebben. Een toekomstbeeld waar ik blij van word!“

Meer over ”duurzaamheid in het provinciehuis”

www.provinciegroningen.nl

Geplaatst op: 13 september 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.