'De jas is belangrijker dan de installaties'

‘De jas is belangrijker dan de installaties’

PARTNERBIJDRAGEN | Energie is momenteel een hot item op de woningmarkt. Bestaande en nieuwe woningen worden onderworpen aan nieuwe wetten en regels om het milieu te sparen. Een alternatief met toekomst is het concept van het passiefhuis: comfortabel en energiezuinig wonen in één.

“Men legt zich tegenwoordig vooral toe op de bouw van nul-energiewoningen”, begint Marcel Beld, algemeen directeur van Vitruvius Bouw in Gieten. “Woningen die gebruik maken van – vaak prijzige – installaties om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Maar op deze manier doe je aan symptoombestrijding: de energievraag van deze woning blijft bestaan en zodra de ‘terug-lever-vergoeding voor zonne-energie’ wordt afgeschaft kan je zelfs duur uit zijn! Beter is het de kern aan te pakken. Daarom adviseren wij: als je gaat bouwen, realiseer dan een zo laag mogelijke energievraag vanuit de woning. Als de woning niet veel vraagt, hoef je er immers ook niet veel in te stoppen.”

Van concept tot realisatie

Dan komen we op het concept van het passiefhuis. “Dat valt of staat met aandacht voor een goed ontwerp en een uitvoering volgens specifieke regels. Wij werken samen met een architect die op dezelfde golflengte zit als wij. Hij begrijpt precies wat wij als bouwers willen en kan dat uitstekend combineren met de voortdurend veranderende regels van de overheid en de wensen van de klant.”

Dat ontwerp rust op een paar belangrijke pijlers. “De hemelsrichtingen zijn een eerste punt van aandacht: hoe kunnen we zo optimaal mogelijk gebruik maken van de zon? Maar ook bewoners en apparaten zijn een belangrijke gratis bron van energie. Daarnaast is een passiefhuis goed geïsoleerd, heeft tripel glas, is luchtdicht, koudebrugvrij, en volledig kierdicht om ongewenste ventilatie (dus tocht) te voorkomen. Bij oplevering wordt gecontroleerd met een blower-door-test die de luchtdichtheid van de woning meet. Omdat frisse lucht voor iedereen belangrijk is wordt het ventilatiesysteem geregeld door een balansventilatie met Warmte Terugwinunit (WTW).” Bij een Passiefhuis is de energiebehoefte per m2 op een minimum vastgelegd!

Gespecialiseerd

“Wij leggen ons nu al vier jaar toe op de bouw van passiefhuizen,” besluit Beld. “In die jaren zijn wij in de materie gegroeid. Je krijgt oog voor de specifieke detaillering, en we hebben geleerd de bottlenecks te herkennen, alsmede kennis van zaken wat betreft de juiste materiaalkeuze.” Die ervaring, in combinatie met een bijna grenzeloze passie voor het vak en de aandacht voor details, maken de echt goede ‘Passiefhuisbouwer’.

www.vitruviusbouw.nl

Geplaatst op: 13 september 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.