'Hoezo is IT niets voor vrouwen?'

‘Hoezo is IT niets voor vrouwen?’

Meiden kunnen zeker wel ‘code kloppen’. De pilot van project Codebuddies was zo’n succes dat na de zomer nog meer pubermeiden leren programmeren.

Het bleek in San Francisco een succes: vrouwelijke programmeurs die pubermeiden de basis van programmeren leren. Want de aantallen vrouwen in de IT mochten wel omhoog. ‘Waarom probeer je het niet in Groningen?’, was de vraag van HackerOne-collega’s uit de Amerikaanse stad aan programmeur Philip Kocanda, die op de Groningse vestiging met zijn collega’s tegen hetzelfde probleem aanliep.

Met verve

De geschiedenis herhaalde zich. Veertien meiden uit de derde klas van het Kamerlingh Onnes en het Praedinius Gymnasium – uit vrije wil en eigen initiatief – leerden in een pilot van tien weken, één uur per week, hun zelfbedachte project bouwen met hulp van (meestal) een vrouwelijke programmeur van verschillende Groningse IT-bedrijven.

En met verve, zo bleek. ,,Ik was heel blij verrast, want ze maakten uiteindelijk veel meer dan ik had gedacht. En hun zelfvertrouwen steeg met de week’’, vertelt Jan van der Schans, docent wiskunde en informatica op het Kamerlingh Onnes.

Samen met collega Henk Peters, docent natuurkunde en kunst, begeleidde hij het project. Zobouwdende meiden onder andere een receptenboek en een Pokémon-game. ,,De meesten zijn zelfs zo enthousiast dat ze volgend jaar door willen.’’

‘Onzin!’

,,Het was gewoon zo leuk. Ik ben echt trots op die meiden’’, vertelt één van de buddies, Marijke Luttekes (27). Ze werkt als developer bij het Groningse Target Holding en twijfelde geen moment om mee te werken aan de pilot. ,,Hoezo is IT niets voor vrouwen? Dat is onzin! Juist door de combinatie van mannen en vrouwen wordt je oplossing beter, want ze hebben verschillende perspectieven’’, weet Luttekes.

Die toegevoegde waarde van diversiteit op de werkvloer is waarom Kocanda de pilot in Groningen opzette. ,,En juist op die leeftijdmoet je meiden enthousiasmeren, want dat is het moment waarop je hun beroepskeuze al kunt beïnvloeden.’’

Door het succes–Kocanda en consorten moesten zelfs meiden die ook mee wilden doen teleurstellen – krijgt Codebuddies vanaf oktober een vervolg. Hoeveel scholen en meiden uiteindelijk mee gaan doen, hangt af van het aantal buddies dat zich vrijwillig aanmeldt, legt de HackerOne- programmeur uit.

Nu is het voor de betrokkenen hopen dat Codebuddies enigszins bijdraagt aan meer instroomvan vrouwelijke IT-studenten inde toekomst.

Drie O’s

,,Wist je dat op dit moment maar drie tot vier procent van de IT-studenten op de Hanze Hogeschool vrouw is? In Oost-Europa is dat bijna de helft.’’ Groningen loopt echt enorm achter als het gaat om vrouwen in de IT, zowel op opleidingen als in het bedrijfsleven, is de boodschap van Mairis Vaneker van de gemeente Groningen.

Ze is vanuit Economische Zaken teamlid van Groningen Digital City (GDC), dat de drie O’s (onderwijs, ondernemers en overheid) met elkaar verbindt in de queeste naar een digitale toekomst voor alle Groningers.

Ze ondersteunt HackerOne bij het opschalen van Codebuddies. ,,Bedrijven melden dat ze geen vrouwelijke programmeurs kunnen vinden. Iets in de maatschappij bepaalt dat het zo is’’, stelt Vaneker.

Met het project willen HackerOne en GDC die mindset blijvend veranderen. En dat doe je het best met een vrouwelijk rolmodel, vandaar overwegend vrouwelijke programmeurs als buddies. ,,Je wilt een voorbeeld stellen en laten zien: jullie kunnen dit’’, aldus Kocanda. Luttekes vult aan: ,,Zelfvertrouwen en kennis: iets waardevollers is er niet.’’

Codebuddies is nog op zoek naar (vrouwelijke) programmeurs. Meedoen? Mail philip@hackerone.com.

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 11 juli 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.