Ondernemen in bruidsmodebranche geen sprookje

Ondernemen in bruidsmodebranche geen sprookje

Ondernemen in bruidsmodebranche geen sprookje

Een branche waarin alles de eerste keer goed moet. Een vak vol deadlinestress en ouderwets handwerk. Een beroep waarin je al na drie maanden weet of je een goed of slecht jaar tegemoet gaat. Dat is realiteit in de sprookjesachtige bruidsmodewereld. Op bezoek bij Bruidsmode Queeny’s.

Wat begon als een hobby is nu een zaak die driehonderd vrouwen per jaar voorziet van een jurk voor wat een van de mooiste dagen van hun leven moet worden. ,,Ik kon in het begin nog geen knoop aanzetten”, zo vertelt Iwona van Emst (45) eigenaresse van Bruidsmode Queeny’s aan de Schrans in Leeuwarden. Ze leerde het door mee te kijken, en: omdat ze wel moest. Alles wilde Van Emst met eigen geld doen, daarom is het bedrijf langzaam opgebouwd. Twintig jaar geleden ging de bruidsmodezaak van start. Parttime toen nog, naast haar baan in loondienst werkte Iwona aan haar eigen bedrijf.

Jurken uit China

Hoe het ervoor staat in de sector?  ,,Er wordt volop getrouwd op het moment” merkt Iwona. ,,Anders dan twintig jaar terug weten mensen, en bruiden in het bijzonder, als ze hier binnenkomen al heel goed wat ze willen. Dat hebben ze allemaal al bekeken op Pinterest en Instagram. En natuurlijk geldt hier niet: vandaag besteld morgen bezorgd. Er staat wel eens iemand in die zaak die over een week gaat trouwen.” En dan heeft de bruid in spe een probleem. Zo snel is een trouwjurk op maat niet klaar. Daar gaan al gauw weken tot maanden overheen. ,,In de twintig jaar dat ik dit doe heb ik het maar een keer meegemaakt dat een bruid zo met een jurk de winkel uitliep.” De jurken komen trouwens voornamelijk uit China. ,,Over de hele markt zie ik dat zo’n zeventig procent van de jurken uit China komen. Ze zijn wel duurder geworden door de jaren heen. Dat komt door de betere werkomstandigheden in de fabrieken denk ik.”

Soms zit het tussen de oren

,,Een bruid wil soms het onmogelijke” zegt de 20-jarige Elisabeth Minnema. Ze werkt al vier jaar voor Van Emst. De term ‘bridezilla’ lijkt met een reden te zijn ontstaan. Haar werkgever noemt een vrouw die al tweeëntwintig bruidszaken was afgeweest voor een jurk. Soms zit het gewoon tussen de oren: ,,Een bruid wilde een veel te strakke jurk om in het buitenland te trouwen. Toen ze wilde dat ik hem nóg strakker zou maken, wat gewoon technisch niet mogelijk was, heb ik gedaan alsof. Ik nam de jurk mee naar achter en liet de naaimachine ratelen. En gelukkig dat ze met die jurk was!”

Arne Roest (Journalist)

Arne Roest (Journalist)

Geplaatst op: 15 mei 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *