Deze ondernemersfamilie helpt het merendeel van de Friese truckers aan banden

Deze ondernemersfamilie helpt het merendeel van de Friese truckers aan banden

Deze ondernemersfamilie helpt het merendeel van de Friese truckers aan banden

Banden. Grote vrachtwagenbanden. Driekwart van alle truckbanden in Friesland gaan hier ‘door de handen’. Maar het begon allemaal met een piloot die terugkwam uit Nieuw-Guinea en voor een gezin te zorgen had.

Wat doe je als vliegenier met grondarrest wanneer je voor brood op de plank moet zorgen? Dan zoek je emplooi in de luchtvaartindustrie. Dat is precies wat Klaas van der Veen deed. Hij ging aan de slag bij de FABO vliegtuigbandenfabriek in Leeuwarden. Toen de werkplaats van het bedrijf aan de Lange Markstraat in de verkoop kwam zag hij zijn kans schoon.

Friese Banden Service

Een werkplaats, een brug, benzinepomp en een flinke voorraad banden natuurlijk. De Friese Banden Service, zo heet het bedrijf al niet meer sinds het in 1992 onder het Profile merk ging vallen. Desondanks is de kans groot dat je als je een Leeuwarder de weg ernaartoe vraagt je zonder veel omwegen op je bestemming aan de Snekertrekweg uitkomt.

Daar zwaait Niels (31) sinds een jaar de scepter over de banden service die zijn opa ooit begon. Ook zijn vader Donny (60) vind je er, al is het sinds kort puur als adviseur van zijn zoon. Donny nam al op tweeëntwintigjarige leeftijd het heft in handen. Veel keus had hij niet, zijn vader stierf jong.

Bandvernieuwingsfabriek

Maar hij was opgegroeid tussen de banden, en maakte het bedrijf tot wat het anno 2018 is. Vier vestigingen door de hele provincie en: een bandvernieuwingsfabriek. Daar worden oude of beschadigde banden weer als nieuw gemaakt, een unicum binnen het beroepsveldveld. Erfenis van de FABO.

Nu de volgende generatie het stokje overgedragen heeft gekregen wil de 60-jarige wel een blik werpen op zijn historie. ,,Vroeger was het koehandel met de banden” de banden gingen op de wagens van de, over het algemeen,  kleine transporteurs. Boderijders waren het vaak.

Schaalvergroting

,,We hebben nu klanten met driehonderd kentekens die door ons van banden worden voorzien.” Hele wagenparken zijn er in beheer bij de zaak van Niels. Had zijn vader zich dat kunnen voorstellen? ,,Eigenlijk niet, vroeger hadden we misschien niet eens zoveel klanten in totaal.” Schaalvergroting is het steekwoord. Koeien met z’n tweeën à drieën in een vrachtwagentje naar de vee veiling. Of de melkrijder die met kleine hoeveelheden zuivel onderweg was. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig betalen klanten per kilometer voor hun banden. In het weekend rijden busjes van het bedrijf van Van der Veen de parkeerplaatsen van hun klanten af. Banden op spanning brengen. Want zo bespaar je als transporteur op je brandstofverbruik.


Door: Arne Roest

Geplaatst op: 7 mei 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *