Digitale Nomade worden? Zo pak je het aan

Digitale Nomade worden? Zo pak je het aan

Digitale Nomade worden? Zo pak je het aan

Laat jij je niet afschrikken door een oerwoud aan wet- en regelgeving? Goed nieuws: zolang je weet waar je aan begint is het prima mogelijk om digitale nomade te worden! Het belangrijkste is om vooraf goed te bedenken waar je klanten en opdrachtgevers zitten. Er zijn twee opties:

De grenzeloze ZZPer

Diana Vermeij is sinds 2011 nomadisch ondernemer en geeft trainingen aan startende digitale nomaden: ,,Wat veel digitale nomaden doen die een bedrijf met klanten in Nederland hebben, is kiezen voor de oplossing met de minste hoofdpijn: vier maanden per jaar in Nederland, acht maanden per jaar locatie-onafhankelijk in het buitenland. Zij blijven ingeschreven staan, houden zorgverzekering, betalen regulier belasting in Nederland. Dat is meestal niet zoveel, omdat er aftrekposten zijn als je zakelijke kosten maakt en omdat de meeste nomaden (zeker in de starttijd van de onderneming) niet zoveel omzet genereren. Wat je daarvoor nodig hebt is een verklaring van de hoofdbewoner van je woonadres met toestemming om daar woonachtig te zijn en een verklaring dat je post door deze persoon wordt geopend. Voor de belastingdienst verandert er niets, behalve je adres.”

Vermeij heeft zelf ook nog banden met Nederland:

“Ik ben eigenaar van een appartement en een eenmanszaak in Nederland. Wij vinden het niet erg om belasting te betalen in het land waar je waarde genereert als onderneming. En we mogen vier maanden per jaar gebruik maken van de Nederlandse voorzieningen.” – Diana Vermeij  

De Digitale Nomade

De tweede groep heeft het lastiger. Deze digitale nomade kan of wil niet vier maanden per jaar in Nederland zijn, en bedient klanten over de hele wereld. De nomadische ondernemer beschrijft het probleem waar deze groep tegenaan loopt. ,,Met de MOSS regeling kun je aangifte doen van inkomsten in andere EU landen. Aangifte over inkomen uit andere landen dan de EU zul je in het land van levering van de dienst of product moeten doen. Dit is vrijwel onmogelijk om uit te voeren.”

Lucratieve oplossing

Maar wanneer je het aandurft de banden met Nederland verbreken is er volgens Vermeij wel een lucratieve oplossing. Een offshore bedrijf oprichten. “Offshore is makkelijk via internet op te zetten, bijvoorbeeld in Belize (met IBAN rekening in Zwitserland). Zij betalen geen belasting en houden een minimale administratie aan.”

Deze spreadsheet geeft een overzicht van landen met de voordeligste belastingwetgeving.

Dat deze stap een grote opluchting kan zijn vertelt ‘JC‘ (op haar 54e uit Nederland vertrokken om haar droom van reizen en schrijven na te jagen) vanaf haar stek op de Filipijnen. ,,ls het je lukt om op de juiste wijze door alle bureaucratie heen te worstelen en al je banden met Nederland te verbreken, ben je vrij. En gezien het huidige politiek en maatschappelijk klimaat is dat een verademing.”


Door: Arne Roest

Geplaatst op: 1 mei 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *