Overheid maakt het Digitale Nomade moeilijk

Overheid maakt het Digitale Nomade moeilijk

Overheid maakt het Digitale Nomade moeilijk

Werken waar je wilt, zelfs op een tropisch eiland, zolang er maar fatsoenlijke wifi is. Veel ondernemende mensen hebben wel oren naar een toekomst als ‘digitale nomade’.

Een onderzoek dat de overheid onlangs liet uitvoeren over de toekomst van werk noemt ‘digitale samenwerking’ dé ontwikkeling van de komende vijf jaar. Werk verplaatst zich naar een digitale omgeving en meer dan een miljoen Nederlanders werken iedere dag thuis. Eén probleem: diezelfde overheid houdt er geen rekening mee dat digitale samenwerking grensoverstijgend kan werken.

Qua remote working in Nederland is de stad Groningen koploper. Het is er veilig, de lucht schoon, het internet snel en op veel plekken gratis. Minpunten: de vaste lasten zijn hoog wanneer je ze vergelijkt met Azië en Zuid-Amerika. Ook het weer in de provinciehoofdstad krijgt van de moderne nomaden maar een schamel zesje.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werkt een derde van de Nederlanders, in ieder geval, af en toe thuis. Van deze groep werkte in 2017 meer dan een miljoen mensen zelfs iedere dag thuis. En als je toch al thuis werkt en graag de zon opzoekt, waarom zou je dan niet de volgende stap nemen en digitale nomade worden? Internet is tegenwoordig vrijwel wereldwijd beschikbaar en wordt steeds sneller.

Dus waarom niet werken vanuit Thailand, Mexico, of welke plek dan ook met snel internet, een zonnig klimaat en lage maandlasten? Zoek een bestemming die aan je wensen voldoet en boek een ticket. Wie houdt je tegen? De tijd is rijp voor de moderne nomade die ‘locatie-onafhankelijk werken’ als credo heeft.

Tekst loopt door onder de video:

Dikke middelvinger

RealitycheckDe Nederlandse wet- en regelgeving is er nog niet klaar voor. Zo merkte ook ‘JC’ (vroeger projectleider Welzijn en actief binnen een lokale politieke partij). Zij kreeg het niet makkelijk toen ze naar het buitenland vertrok: ,,Zodra je in Nederland iets wilt opzeggen, zonder dat je kunt zeggen waar je naar toe verhuist, of als je buiten de Europese grenzen verdwijnt, steekt de overheid een dikke middelvinger naar je op; zo van: ‘Jij wil weg uit onze comfortzone…, dan maken wij het lastig voor je, heel erg lastig. En je hebt nergens meer recht op, alleen nog maar de verplichting om te bewijzen dat je buiten onze regelgeving en wetten valt.’ Het hele bureaucratisch gebeuren in Nederland grijpt in elkaar, je kunt het een niet zonder het andere eerst gedaan te hebben, maar het is niet op elkaar afgestemd. En vergeet je iets, of doe je dat in de verkeerde volgorde dan kun je daar dus jaren later nog problemen mee krijgen.’’

‘Zodra je in Nederland iets wilt opzeggen, zonder dat je kunt zeggen waar je naar toe verhuist steekt de overheid een dikke middelvinger naar je op’ – JC, Digitale nomade

Ook de jonge Nederlandse ondernemer en digital nomad Pieter Levels denkt dat er nog een lange weg te gaan is. Zo antwoordt hij vanuit New York in zijn gebruikelijke staccato stijl op de vraag waar het grootste obstakel ligt voor een Nederlandse digitale nomade: ,,Haha oké, die vraag is zo gigantisch. Kost tien uur om te beantwoorden. Het is veel dieper. Het gaat over internationale belastingverdragen etcetera. Kan je niet vanuit Nederlandse overheid fiksen. Kost 50 jaar en dan vanuit de VN.”

Blijkbaar maakte de vraag iets los bij Levels, bekend van zijn 12 startups in 12 months project. Diezelfde dag plaatst hij deze Tweet:

Leugen

Fake news, blijkt een dag later. Hij wilde een punt maken: ,,Gisteren tweette ik dat de Verenigde Naties remote workers zou gaan toestaan legaal de wereld rond te reizen en belasting af te dragen met een digitaal werkvisum. De tweet kreeg meer dan tweehonderd retweets, zevenhonderd likes en werd zelfs door de pers opgepikt. Maar natuurlijk was het te mooi om waar te zijn. Het was een leugen.’’

,,Ik houd niet van liegen maar wilde een punt maken. Het betalen van belasting impliceert dat er een wettelijke basis is voor deze activiteiten (als digitale nomade werken vanuit een land zonder dat je daar op een werkvisum bent. red.) Dat zorgt ervoor dat wat we doen legaal is in plaats van dat het een grijze zone betreft, die ons misschien wel in de gevangenis kan laten belanden. Ik weet dat ideeën makkelijk zijn, en de uitvoering moeilijker. Dit kan niet op een nationaal niveau worden uitgevoerd. Hiervoor zijn internationale verdragen nodig, of moet er contact gelegd worden met de Verenigde Naties. Ik weet dat we een early adopting minderheid zijn, maar op een gegeven moment moeten we hier over na gaan denken.’’ – Pieter Levels

 


 

Foto Pepijn van den Broeke

Tekst & Video Arne Roest

Digitale Nomade

 

Geplaatst op: 30 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *