Totaaloplossing voor de veehouder

Totaaloplossing voor de veehouder

Totaaloplossing voor de veehouder

In 2009 introduceerden ze de unieke 3C Carrousel draaimelkstal, waarvan er inmiddels enkele staan bij veehouders in heel Nederland, Frankrijk en Duitsland. Inmiddels hebben ook boeren uit Canada belangstelling getoond, voor dit concept, waarin één man of vrouw in één uur zo’n 160 koeien kan melken. Maar Hulst voert niet voor niets het begrip ‘Innovatie’ in haar bedrijfsnaam en biedt daarom naast de 3C Carrousel een totaaloplossing voor de veehouder.

NOORDZ BRANDED

„De door ons ontwikkelde roterende draaimelkstal functioneert uitstekend, maar we blijven als bedenkers voortdurend knutselen aan het concept”, aldus Tjark Hulst, eigenaar Hulst Innovatie. „Zo werken we aan een volautomatische robotarm die de tepelbekers in positie zet. Nu moet de melker die zelf ieder keer van een beugel pakken en plaatsen. Zo’n set van vier tepelbekers weegt 2,5 kilo en als je dan 500 koeien moet melken, ga je dat op den duur voelen in je gewrichten. De automatische aanbieder voorkomt die klachten. Een volgende stap is dat de afzonderlijke tepelbekers met behulp van sensoren ook automatisch worden geplaatst. Dan is de robotisering een feit.”

De totaaloplossing die Hulst Innovatie kan leveren bestaat, naast de 3C Carrousel, uit plaatsing van een windmolen, zonnepanelen, terugwinning van afvalwater en mestscheiding. „Het streven is dat een boer zo veel mogelijk zelfvoorzienend kan zijn en dat hij bespaart op kosten”, vertelt Gijs Hospers, vertegenwoordiger Hulst Innovatie. „De techniek voor de verschillende onderdelen bestaat vaak al, maar wordt nog onvoldoende toegepast. Nemen we als voorbeeld de mestscheiding. Om verschillende redenen zijn lang niet alle veehouders daar als vanzelfsprekend mee bezig. En rijden ze elke keer weer de gier uit, die voor ruim 80% uit water bestaat. Wij adviseren de boer om de mest te scheiden in een natte en droge component. De natte component wordt zodanig gezuiverd dat ze zonder problemen afgevoerd kan worden naar het oppervlaktewater -goed voor het milieu-; het droge wordt uitgereden. Geen onnodig werk, geen verspilling van tijd, geen onnodige kosten.”

Tjark: „De marges zijn voor de meeste veehouders maar gering en besparingen zijn dus een noodzakelijkheid. Waar het op aankomt is dat ze nú durven te investeren om op termijn voordeliger uit te zijn. Het valt niet altijd mee ze daarvan te overtuigen, maar de ervaring leert dat wie de keuze gemaakt heeft, inderdaad aan écht verdienen toekomt. En dan is het werk er ook nog eens een stuk aangenamer op geworden!”

www.3ccarrousel.com

Geplaatst op: 25 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *