Drie voorzetten voor een bruisend startup-klimaat in Friesland

Drie voorzetten voor een bruisend startup-klimaat in Friesland

Drie voorzetten voor een bruisend startup-klimaat in Friesland

Twee bijeenkomsten deze week richten zich op het versterken van het startup-klimaat in Friesland. Is dat zo hard nodig? En wat moet er dan veranderen?

Wie dinsdag bij de uitreiking van de Friese ondernemersprijs was, zag het regionale startup-klimaat in volle bloei in de vorm van winnaar Grenzelooswerk. In zes jaar tijd groeide de omzet van het bedrijf, dat Nederlandse jongeren koppelt aan werkgevers in het buitenland, van 50.000 euro naar 1,5 miljoen. Gijs Kingma, Casper Lemmen, Rémon Wobbema en Lútsen Zijlstra zien hun bedrijf zo hard groeien dat ze vorig jaar naar een veel grotere ruimte in het voormalige ING-kantoor aan het Zuiderplein zijn verhuisd. Hun oude kantoor werd simpelweg te klein.

Lees verder onder de foto.

‘Nieuwe Airbnb nog niet uit Friesland’

Grenzeloos Werk is een rap ontkiemend plantje in de Friese grond. Hetzelfde kan gezegd worden van het eveneens voor de prijs genomineerde Elfskot uit Drachten en de winnaar van vorig jaar: TanQyou uit Franeker. In diezelfde moestuin staan ook grote volgroeide planten als AppMachine, sinds twee jaar in handen van het Amerikaanse Endurance, en Orange Gas.

Maar er zijn er ook genoeg die net hun kopje uit de modder hebben gestoken. Hoe zorg je ervoor dat die doorgroeien naar het niveau van Grenzelooswerk en vervolgens AppMachine? Of, om in plantentermen te blijven, hoe kun je er wat pokon bij strooien en voorkomen dat ze verdorren?

Die vraag moet dinsdagmiddag in grandcafé Z in Leeuwarden beantwoord worden. ,,We proberen het klimaat te peilen en vervolgens te duiden met verschillende gasten’’, zegt Pieter Dijkhuis die het ondernemersklimaat rond Z wil aanwakkeren. ,,Daar moeten vijf concrete punten uit komen die we dit jaar kunnen realiseren. En die zetten we op een bierviltje.’’ Dezelfde avond is in stadsschouwburg De Harmonie de halve finale van de Young Business Award, bedacht door Emmenaar Niels Palmers . Zijn doel is om start-ups in de schijnwerpers te zetten en hen zo een opkontje te geven. Van de zes finalisten die zich in Leeuwarden presenteren, komt er niet een uit Friesland. ,,Maar volgend jaar moeten dat er minimaal twee zijn’’, zegt Palmers. ,,Dat is onze ambitie.’’

Hoe krijg je dat voor elkaar? Drie voorzetten voor een beter startup-klimaat.

Succes breder uitmeten

Ja, Friesland heeft succesverhalen maar die presenteren zich minder prominent dan in bijvoorbeeld Groningen. ,,Daar zie je dat een bedrijf als Voys een voortrekkersrol speelt. Zo’n partij staat hier nog niet op. Ze blijven meer in de luwte’’, zegt Anne-Wil Lucas. Het in Bakkeveen wonende oud-Kamerlid voor de VVD is tegenwoordig als programmamanager bij StartupDelta betrokken en ook verbonden aan BeStart, de accelerator voor start-ups in de circulaire economie. Terwijl het belangrijk is dat ze hun succes delen, ziet ook Friso Visser, mede-eigenaar van start-up Brain Fuel en innovatiescout bij Innofest. ,,Zo krijg je nieuwe aanwas. Jongeren die dromen van hun eigen bedrijf zien dat er wat gebeurt en willen meedoen. De coolheid die er rond hangt, dat stimuleert.’’

Wij zijn veel te bescheiden leerde Leeuwarder start-up Brain Fuel in Boston

Meer samenwerken

Een ecosysteem bouw je door je met elkaar te verbinden. Tot nu toe gebeurt dat niet genoeg. ,,We vinden elkaar niet goed’’, zegt Visser. ,,Terwijl dat wel belangrijk is, want je inspireert elkaar. Overigens is dat wel beter dan vroeger hoor. Ik zou willen dat het huidige klimaat er was, toen ik zeven jaar geleden mijn eerste bedrijf begon.’’ Palmers: ,,Je moet elkaar scherp houdem. Dan ga je gas geven.’’ ,,Er zijn enorm veel initiatieven’’, meent Dijkhuis van Z. ,,Maar ze doen niet altijd de juiste dingen. Bij Wetsus zijn ze met geweldige dingen bezig. Maar een watertechneut heeft een ander talent dan een marketeer. Samen kunnen ze iets moois maken. Misschien hebben we daar wel een platform voor nodig: Willie zoekt Wortel.’’ Lucas ziet het ook op grotere schaal. ,,Er zijn allemaal evenementen maar die sluiten niet op elkaar aan. Waarom doe je dat niet samen? Met een echt goed evenement waar dan ook echt de belangrijke mensen zijn.’’

De lat hoger leggen

Het is een inkoppertje maar in de Randstad hebben ze een grotere mond dan hier. En daardoor bruist het ook meer. ,,Ik zie dat bij de deelnemers aan de Young Business Awards’’, zegt Palmers. ,,Een start-up uit het Noorden schat zijn omzet conservatief in, een uit het Westen denkt groot. Het is een bepaalde mindset. Maar als je de lat hoog legt, kom je ook hoger. Als het niet lukt, is dat ook niet erg. Je hebt er wel alles aan gedaan. Die mindset, die missen we hier weleens.’’ Visser is het daar roerend mee eens. ,,We mogen best groter denken. Niet alleen Friesland of Nederland willen veroveren, nee de hele wereld.’’

De bijeenkomst in Z (Zaailand 106) is dinsdag om 16.00 uur. De halve finale van de Young Business Award is om 19.30 uur in De Harmonie in Leeuwarden. Aanmelden: youngbusinessaward.com

Wilbert Elting (Journalist)

Wilbert Elting (Journalist)

Geplaatst op: 16 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *