Als ik ... was: 'Dan zou ik me niet te druk maken om blockchain'

Als ik … was: ‘Dan zou ik me niet te druk maken om blockchain’

Als ik … was: ‘Dan zou ik me niet te druk maken om blockchain’

In de kroeg, aan de eettafel, in de kleedkamer. Je hoort het overal wel eens: ‘Als ik de baas was, dan zou ik het heel anders doen.’ Interessant, maar wij van noordz willen wel eens weten wat en hoe dan. En daarvoor is deze rubriek in het leven geroepen. Om die kroegpraat van een fundament te voorzien.

Als ik Jeff Bezos was…

Roel Boer
CEO van Nocks

„Je zou misschien denken dat iemand die zich met blockchain bezig houdt, zoals ik, het hele verdienmodel van Amazon zou willen omgooien. Maar dat zou ik – als ik Jeff Bezos, de CEO van Amazon, was – helemaal niet doen. Dat heeft te maken met de aard van de blockchain. Er worden veel grote woorden over gesproken en er kán ook veel mee maar de vraag is: moet je het ook allemaal inzetten?

Amazon leeft vooral op het opslaan van ongelooflijk veel gegevens van zijn klanten en potentiële klanten. En voor het opslaan van data is de blockchain nou net niet heel nuttig. Het kan allemaal hoor, maar dat is niet waarmee je het voordeel behaalt. De blockchain is vooral extreem nuttig op plekken waar een waardeoverdracht plaatsvindt.

En dat gebeurt bij Amazon natuurlijk ook heel veel. Op deelaspecten daarvan zou ik zeker voor de technologie van de blockchain kiezen. Bijvoorbeeld als je het hebt over het bezorgen van pakketjes. Dankzij de blockchain is exact te achterhalen of een pakket bezorgd is of niet, wat er bezorgd is, door wie en wanneer. Je legt automatisch een grootboek aan dat van pas komt bij geschillen. En wie weet ook bij de administratie van het bedrijf en van klanten.

Wat ik meteen zou doen, is Amazons cloud storage dienst AWS via de blockchain laten verlopen. Ik zou al mijn klanten vragen of ze tegen betaling van mijn eigen currency, bijvoorbeeld waardepunten waarmee je producten kunt kopen, een deeltje van hun pc beschikbaar willen stellen. Als een paar miljoen mensen dat doen, dan verdeel je je cloud over heel veel computers en heb je zelf minder kostenvretende servers nodig. Dat maakt je ook veel minder vatbaar voor downtime van je cloud.

Nog een ding: je kunt de jaarcijfers van het bedrijf ook in een blockchain vastleggen. Zou ik wel willen, maar ik weet niet hoe de rest van Amazon daar tegenover staat… Zo is er niet mee te rommelen, kun je ze altijd terugzien en zijn ze openbaar. Daardoor voorkom je geruchten in de media die een nadelig effect op de waarde van het bedrijf kunnen hebben.

Maar ik zou vooral blijven doen wat goed gaat en me niet gek laten maken door te grote beloftes over wat de blockchain vermag. Ik zou heel secuur kijken op welke plaatsen de technologie van pas komt. En als het geen duidelijk voordeel oplevert, zou ik me er vooral niet te druk om maken.”

Roel Boer (30) is CEO van Nocks, een Groningse startup rond blockchaintechnologie en specifiek de cryptomunt Gulden. Nocks, opgericht precies drie jaar geleden, heeft astronomische groeicijfers. „Ons volume was afgelopen januari anderhalf keer het hele volume van 2017.”

 

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 16 maart 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 11 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *