Drentse chalets bewonen Nederlandse vakantieparken

Drentse chalets bewonen Nederlandse vakantieparken

Drentse chalets bewonen Nederlandse vakantieparken

Zoon Martin (rechts) nam het bedrijf vijf jaar geleden over van zijn vader, die sindsdien weer vooral met zijn handen werkt. Foto Jean-Paul Taffijn

 

Bijna iedereen heeft wel eens in een chalet op een vakantiepark gelogeerd. En best veel mensen hebben dat gedaan in een onderkomen dat in Dwingeloo gebouwd is. Jatin Chaletbouw levert al een kwart eeuw (2018 is het jubileumjaar) van die vakantiehuisjes op wielen aan verschillende parken in Nederland, maar ook aan particulieren.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Op 160 chalets hoopt het bedrijf dit jaar uit te komen. 160 chalets volledig gebouwd in Dwingeloo en daar ook voorzien van badkamer, keuken en wat dies meer zij. Jatin maakt alles in de eigen bedrijfshal, waar 24 man als bezige bijen van A tot Z de huisjes bouwen. ,,Dat is wat we doen ja. Het moet helemaal af zijn voordat het op de trailer gaat. Mijn bedrijfsfilosofie is: die servicebus moet stil staan’’, vertelt directeur-eigenaar Martin de Graaf (31).

Woonwagens

Hij nam het bedrijf vijf jaar geleden over van vader Roelof en moeder Femmie, die ooit begonnen met het maken van woonwagens. Dat doet Jatin (een samentrekking van de namen van dochter Marja en zoon Martin) nog steeds, maar de recreatiemarkt is inmiddels veel belangrijker.

,,Wij maken al jaren chalets voor de ketens Droomparken en Topparken. Dat noem ik weleens onze aorta. Daarnaast ontwerpen en bouwen we voor particulieren. Dat is prachtig werk. Die chalets komen helemaal in overleg met de klant tot stand. Van de indeling tot en met de frontjes van de keuken.’’ Dat is precies wat het Drentse bedrijf anders maakt. Die aanpak levert andere bouwsels op dan waar al zo veel van is. ,,We bouwen ook in serie hoor, daar zijn we ook op ingericht. Maar we proberen net even wat anders te maken. Samen met Droomparken hebben we nu ook een project waarbij we onder architectuur bouwen.’’

,,Zo’n chalet bouwen we van A tot Z in zes dagen”

In de bedrijfshal is het bouwproces goed te volgen. Aan de ene kant is het metalen chassis, inclusief wielen, in elkaar gelast en gelakt. Daarnaast is een zelfde chassis voorzien van vloer met leidingwerk en zo gaat het verder. Aan de andere kant is een chalet bijna klaar. Keuken erin, toilet, badkamer, aansluitingen. ,,Die seriematige chalets bouwen we in zes dagen van nul tot klaar.’’

Oprichter werkt mee

Daarvoor is een systeem opgetuigd waarbij in een loods alle houtenonderdelen op maat gezaagd worden en klaargelegd. Uiterst precieze bouwtekeningen zorgen ervoor dat de mannen continu weten wat ze moeten doen en bezig zijn. Eén van die mannen is oprichter Roelof de Graaf. Zoon Martin: ,,Hij is trots op wat hij ziet en doet weer wat hij volgens mij het allerleukst vindt: gewoon meehelpen aan het bouwproces.’’

Het gaat lekker met het bedrijf. ,,De vervangingsmarkt blijft. Oude chalets gaan weg, nieuwe komen terug. Je ziet nu ook dat particulieren investeren in chalets vanwege het rendement. De parken breiden uit en wij zijn weer nodig.’’

Dat is heel anders dan toen Martin de Graaf het bedrijf overnam. Toen was het nog diep crisis. Hij ziet het als een voordeel dat hij toen begon. ,,Samen met mijn vader reden we het hele land door op zoek naar opdrachten. Dat vormt je. Ik vond het toen het beter ging nog steeds lastig om ‘nee’ te zeggen, maar dat heb ik wel geleerd. En wat er ook gebeurde, is dat veel concurrenten omvielen. En daar hebben wij natuurlijk van geprofiteerd.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 10 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *