Honderden deelnemers werken in Groningen aan betere wereld op grootste blockchain hackathon

Honderden deelnemers werken in Groningen aan betere wereld op grootste blockchain hackathon

Honderden deelnemers werken in Groningen aan betere wereld op grootste blockchain hackathon

Dit weekend was er in Groningen de grootste blockchain hackathon van de wereld. Liefst 700 deelnemers uit 22 landen en 5 continenten werken er aan een betere wereld.

Waarom na een moord meteen van iedereen uit de directe omgeving van het slachtoffer alle telefoons aftappen? Het is een gebruikelijke reflex, maar Tapguard heeft een oplosing die briljant in eenvoud is: wel aftappen, maar de gegevens met blockchaintechniek versleutelen en pas ontsluiten als er een serieuze verdachte is.

,,Blockchaingers is voor nerds als Feyenoord-Ajax voor een voetballer”

Nieuwe technologieën dwingen tot een andere manier van analyseren. Blockchaingers, ’s werelds grootste blockchain hackathon (op het terrein van de voormalige suikerfabriek in Groningen), is het walhalla van de blockchain-nerds. Ze lopen er te stuiteren van opwinding en energie. Blockchaingers is voor nerds als Feyenoord-Ajax voor een voetballer. Ze hebben liefst 48 uur aaneen op hun tenen moeten lopen, ze zijn permanent uitgedaagd en hebben uitputtend gewerkt aan magisch mooie sociaal-maatschappelijke oplossingen.

Even terug naar Tapguard, bemand door mannen en vrouwen van ondermeer Almanapp dat (nog) in The Big Building is gehuisvest. Hun idee is 48 uur lang uitgewrongen. ,,Toen we vrijdag begonnen, kregen we van allerlei specialisten te horen dat het helemaal niet kon wat we wilden”, blikken Sander Ossenkoppele en Maarten Roelofsma terug.

Schieten met hagel

Tapguard weet dat bij een moord twee op de drie keer de dader uit de omgeving van het slachtoffer komt. Dan moet de politie snel mogelijk met een bevelschrift naar de rechter om die te overtuigen dat men die omgeving moet aftappen, terwijl er nog helemaal geen dader in beeld is. ,,Dat is als schieten met hagel op te veel onschuldige burgers”, zegt Roelofsma.

De Groningers stellen nu voor dat die gespreksdata worden versleuteld. ,,De politie kan zich dan druk maken met het vinden van de dader en als er dan een verdachte is, kan men met goede overwegingen naar de rechter voor bevelschrift waarmee de gespreksdata ontsloten kunnen worden”, zegt Ossenkoppele.

Wassen zegel van de koning

Zo eenvoudig werkt de blockchain, waarmee je gegevens gecodeerd kunt opslaan in blokjes en van die blokjes wordt een samenhangende keten gemaakt. Het is een register met betrouwbare gegevens die niet aan iedereen beschikbaar kunnen worden gesteld. ,,Het is als de wassen zegel die de koning vroeger gebruikte”, zegt Sjoerd Heidinga van Bencom, het digitale vergelijkingsbedrijf van Ben Woldring.

Bencom doet met een eigen team mee aan Blockchaingers en gaat in de categorie energietransitie aan de haal met de eerste prijs. Er is een klantvriendelijke oplossing bedacht voor mensen die verhuizen of een energie-aansluiting wensen in een nieuw pand. Dat gaat heel vaak fout, weten ze bij GasLicht.com, een dochter van Bencom.

Via een app en blockchain-techniek houdt Bencom nu alle partijen voortdurend op de hoogte van de stand der zaken rond de nieuwe aansluiting en iedereen kan ook zien wie met welke actie bezig is. Voor Bencom is dit een uitkomst, want er komen nu minder klachten en Bencom opereert daarmee minder vaak als klachtencontactcenter. ,,Als het fout loopt is er veel irritatie, maar soms lopen de kosten ook wel op tot 1600 euro per keer”, weten Heidinga en de zijnen.

Gemeente Groningen

Een ander sterk blockchainstaaltje komt van de gemeente Groningen. Met New Kids on the Block wordt gewerkt aan een systeem om geparkeerde auto’s uit de straat te weren, zodat de straat weer voor voetballende en spelende kinderen wordt en de stoep kan worden gebruikt door oudere mensen met rollator in plaats van geparkeerde auto’s. ,,Slaagt dit, dan levert met misschien wel de nieuwe Arjen Robben op”, zegt Bob Voorneveld, begeleider van dit team dat met de tweede prijs in ‘digitale infrastructuur’.

Blockchaingers valt vooral op door de toepasbaarheid van de ideeën. Het niveau is hoog en beantwoordt daarmee aan de verwachtingen. De strakke voorbereiding, het strenge regime, de harde voorselectie, het werpt allemaal zijn vruchten af.

Prins Constantijn

Nationale en internationale toppers zijn dan ook present op het terrein van de vroegere suikerfabriek. Prins Constantijn is er als nationaal startup-gezant, staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken), Vinay Gupta (Ethereum), toppers van pensioenfondsen, ze zijn er allemaal.

Ze zijn razend benieuwd naar de uitkomsten, maar willen evenmin de blockchain-boot missen. Want hier liggen de kansen om sociaal-maatschappelijke problemen op te lossen.

Bouke Nielsen (Journalist)

Bouke Nielsen (Journalist)

Geplaatst op: 9 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.