Kennis is macht

Kennis is macht

Blockchain doet het bloed van menig innovatief ondernemer sneller stromen.

Van het uitvoeren van geldtransacties tot het beheren van persoonsgegevens. Een wondermiddel voor ieder bedrijf dat veilig en betrouwbaar data uitwisselt. Hoe komen ontwikkelingen tot stand in het Noorden?

Stel, je schenkt je klanten koffie en verzekert ze daarbij dat ze per kopje de wereld een beetje verbeteren. Dikdoenerij? Niet als je de stelling kunt staven door ze de volledige productieketen te laten zien. Een keten waarvan de transacties volledig in een blockchain worden opgenomen en waarvan de gegevens dus niet kunnen worden gewijzigd. Precies het soort transparantie dat het Amsterdamse koffiemerk Moyee Coffee kenmerkt.

FairChain

Het bedrijf is het eerste in de wereld dat gebruikmaakt van de zogeheten FairChain: een ‘rechtvaardige’ productieketen. Hun missie is arme landen die grondstoffen exporteren, zoals Ethiopië dat met koffiebonen doet, een eerlijke plek in de productieketen te geven. Dit doen ze onder meer door koffieboeren meer dan de marktprijs te betalen. Welke boer hoeveel koffiebonen levert en hoeveel hij daarvoor betaald krijgt, wordt opgeslagen in blockchain en is door iedereen op internet te zien.

Moyee Coffee is een voorbeeld van een bedrijf dat blockchaintechnologie vanaf het begin heeft geïntegreerd als vitaal onderdeel van de bedrijfsstrategie. De manier waarop het koffiemerk blockchain gebruikt, is momenteel bij weinig andere bedrijven te vinden. Niet in de laatste plaats omdat de mogelijke toepassingen van de technologie, buiten cryptovaluta om, nog volop in de ontwikkelingsfase zitten. De fase waar een aantal ondernemers uit Emmen hun kans schoon zien om hun steentje bij te dragen.

„Eigenlijk zijn er nog maar weinig echte blockchain experts in Nederland”, zegt Derren de Jong. Hij is voorzitter van Growing Workplace, het Emmense platform waar ZZP’ers, ondernemers en start-ups elkaar ontmoeten en flexwerken. „Degenen die er wel zijn worden voor grote bedragen opgeslokt door bedrijven als IBM en banken. Bovendien zijn er nauwelijks opleidingen, zo onderontwikkeld is het terrein nog.” Als de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat en de weinige experts worden gekaapt, is het zaak om zelf expertise te ontwikkelen. Het liefst met talenten uit de regio.

Meer dan praten

Die redenatie bewoog De Jong en een aantal ondernemers ertoe blockchain meet-ups te organiseren. Na een aantal succesvolle bijeenkomsten bleek praten over de fantastische mogelijkheden van blockchain niet voldoende: er moest met de techniek worden geëxperimenteerd. De ondernemers zetten een stichting op: Blockchain Lab Drenthe. Een organisatie waarin de technische mogelijkheden vooral worden getest en waarin praktijkkennis wordt uitgebreid en gedeeld. „In het Noorden zijn veel bedrijven die denken: ‘Help, ik wil iets met blockchain, maar waar kan ik terecht?’”, zegt Adri Wischmann, behalve bestuursvoorzitter van de stichting ook oprichter van Internet of Things Nederland en innovatie-adviseur bij Kennispoort Drenthe. „Wij proberen een soort vraagbaak voor die bedrijven te zijn.”

,,Er ontstaan vaak snel veel romantische ideeën”

Het eerste dat je als kennisinstelling uit de wereld wilt helpen, zijn de fabels. „Als zo’n technologie wordt gelanceerd, ontstaan snel veel romantische ideeën”, zegt Jeroen Wester, conceptontwikkelaar bij zijn eigen bedrijf WiesWies en nauw betrokken bij de stichting. „Het zou een magische pil voor allerlei problemen zijn. Maar als je de technologie kent, valt dat vaak tegen en merk je dat het slechts in specifieke situaties werkt. De praktische toepassing van de blockchaintechnologie is, behalve bij cryptovaluta, nog niet zo hard bewezen.”

Dat zeker niet alle bedrijven gebaat zijn bij een blockchainoplossing, weten de ‘laboranten’ al. „Blockchain is een goede oplossing voor systemen van partners die elkaar niet kennen, maar elkaar wel moeten vertrouwen en die de neiging hebben om vals te spelen”, zegt Danny Dreves, softwaretechnicus en medeoprichter van softwarebedrijf WerkbaarBeter en nauw betrokken bij het Blockchain Lab.

‘blockchaintaxonomie’

„Het systeem waar ze in zitten is dan vaak een combinatie van mensen, processen en techniek, waar een prikkel in zit om vals te spelen.” Om de ware mogelijkheden te verkennen, ontwikkelt het lab een zogenaamde ‘blockchaintaxonomie’. „Dat is eigenlijk een soortenindeling van de al bestaande blockchainframewors”, licht hij toe. Eerst wordt zoveel mogelijk informatie over de frameworks verzameld. Vervolgens wordt een indeling gemaakt aan de hand van de verschillende kenmerken. „Al naar gelang de wens van het bedrijf kunnen wij ze via de indeling in de juiste richting sturen. Tegelijkertijd leren wij hoe we de verschillen de frameworks het best in kunnen zetten.”

Gedeeld met de wereld

De opgedane kennis wordt allemaal vrijelijk met de rest van de wereld gedeeld. „We zijn een open source stichting en delen de software die we ontwikkelen via onze website met iedereen die belangstelling heeft”, licht Wischmann toe. Ook organiseert het lab workshopcolleges voor scholieren en studenten. „Na de zomer wordt het zelfs een keuzevak aan het Drenthe College. Tot nu toe is de Technische Universiteit Delft de enige die blockchaincolleges aanbiedt en dat is voor een select groepje studenten. Hopelijk dragen onze workshops bij aan de ontwikkeling van Noord-Nederlands talent.”


Door: Giulia Fabrizi
Fotografie: Pepijn van den Broeke

Dit artikel verscheen op donderdag 15 maart 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Geplaatst op: 9 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *