Blockchain kan uit handen blijven van tech-reuzen

Blockchain kan uit handen blijven van tech-reuzen

Blockchain kan uit handen blijven van tech-reuzen

Staan er rond de blockchain straks nieuwe Googles en Amazons op? Het kan, maar het hoeft niet. De kans dat de huidige tech-giganten ook blockchain ’overnemen’ is in ieder geval klein.

Precies een kwart eeuw geleden stelde de Amerikaanse overheid het internet open voor bedrijven en particulieren. Het leidde tot vrijheid en pionierschap, maar uiteindelijk ook tot de opkomst van de machtige tech-reuzen. Onbedoeld en misschien wel ongewenst. De (meeste) pioniers van de blockchain-technologie willen een heel andere ontwikkeling. Eén zonder commerciële grootmachten, één die stoelt op alles eerlijk delen en het ontbreken van leiders. Maar kan dat eigenlijk wel?

,,Het duurt sowieso nog even’’, vertelt Daan Ellens, oprichter en eigenaar van het Groningse Massoeba. Hij adviseert bedrijven over het gebruik van blockchain en helpt de technologie te implementeren. ,,Je ziet nu al dat een paar bedrijven voorop lopen. Etherium vooral. En ETA. En Bitcoin als het om valuta gaat. Het hangt af van hun innovatiekracht en drang om zichzelf te blijven vernieuwen.’’

Verkeer op de weg

Rutger van Zuidam is een gekend blockchain-expert. Hij organiseert met blockchaingers ‘s werelds grootste hackathon op dat gebied en bouwt met zijn bedrijf Dutch Chain software op basis van blockchain-technologie. ,,De techniek stelt ons in staat het hele veld op een andere manier in te richten, maar dan moeten we dat wel zelf doen.’’

Van Zuidam vergelijkt blockchain-technologie graag met het verkeer op de weg. ,,Je kunt ermee op grote schaal met elkaar samenwerken zonder dat je elkaar kent. Omdat vertrouwen ingebakken zit in de technologie. Je weet zeker dat wat je ziet gebeuren ook klopt.’’

Wie er vroeg bij is, kan snel geld maken

De in Haren wonende Canadees Richard Kastelein beweegt zich ook al jaren in de blockchainwereld. Hij verkocht onlangs zijn nieuwsplatform Blockchainnews, staat wereldwijd startups bij met advies en helpt ze met fondsen werven. Van belang is in dezen het begrip ICO (Initial Coin Offering). Een, misschien wel dé nieuwe manier, van investeringen binnenhalen. Airbnb doet het, Uber ook. En steeds meer bedrijven. Kastelein: ,,Er is afgelopen jaar alleen al bijna 6 miljard dollar opgehaald voor startups door middel van ICO’s.’’

Het verschil met ‘oude’ investeringen is, dat de startups niet gedoemd zijn groot te worden en bijna alle aandelen uiteindelijk aan een tech-reus af te staan. ,,Het zijn stichtingen met een open structure. Je investeert erin door crypromunten af te nemen die de startup zelf uitgeeft en te gebruiken zijn op de blockchains van één of meer van de grote crypromunten. Gaat de onderneming goed, dan worden die munten snel meer waard.’’ Wie er vroeg bij is, kan snel geld maken.

Dat hebben investeringsmaatschappijen heus in de gaten. Ze stappen ook in in ICO’s. Toch kan dat volgens Kastelein niet leiden tot de bijna-monopolieposities van de grote techbedrijven nu. ,,Ze kopen geen aandelen, geen deel van het bedrijf. Daardoor wordt de economische macht niet gecentraliseerd.’’

Blockchain een plek geven

Het lijkt er – misschien wel om die reden – op dat de internetreuzen van nu, jongens als Google, Amazon en Apple, zich nog niet vol overgave op de blockchain storten. Zoals ze dat de afgelopen tien jaar wel deden op het www en de reuzenspinnen werden op het web dat eigenlijk zo mooi op onderlinge gelijkheid ontworpen was.

Van Zuidam: ,,Misschien wel geen van tweeën. Dat zou wat mij betreft het mooiste zijn. En dat is de reden waarom er op hackathons en andere bijeenkomsten over blockchain zeker niet alleen over de techniek wordt gesproken. We hebben het over hoe we het gaan inrichten, op welke manier instellingen en overheden gaan samenwerken. Eigenlijk zijn we er net mee begonnen en nu stap voor stap aan het uitdenken hoe we de blockchain het beste een plek kunnen geven.’’

Hardware-ontwikkelaars

Daan Ellens heeft een originele gedachte over waar de macht straks ligt. ,,Als je het me nu vraagt, dan zeg ik: bij de hardware-ontwikkelaars. Het in de benen houden van een blockchain kost ongelooflijk veel energie. De grafische kaarten in alle aangesloten computers hebben het echt zwaar. Ik weet dat Samsung speciaal vanwege de blockchain-technologie werkt aan kaarten die minder stroom verbruiken. Partijen die dat goed doen, hebben de toekomst.’’

Dat is heel anders dan de softwarepartijen die dankzij het internet juist veel sterker werden. Maar het zijn niet alleen hardwarebouwers maken kans. Ellens: ,,Ook heel belangrijk is: wie lukt het om de technologie gebruikersvriendelijk te maken? Ik betrap mezelf erop dat ik nu moet uitleggen hoe je een wallet aanmaakt, zoals ik twintig jaar geleden moest vertellen hoe je een e-mailadres regelt.’’

Overigens maakt blockchain gewoon op een slimme manier gebruik van het internet en zijn het niet twee uitwisselbare systemen. Daarom is een vergelijking niet per se logisch. Maar wel zo leuk.

Verschillen en overeenkomsten

Verschillen zat, hoewel er ook overeenkomsten zijn. Zoals daar zijn: net als het internet is de blockchain van niemand. En dan meteen het grote (potentiële) verschil: bedrijven, instellingen, overheden en particulieren die van het internet gebruik maken, moéten zakelijke of privé-entiteiten zijn. Dat staat in het protocol, anders werkt het niet.

Bij de blockchain is dat heel anders. Van Zuidam: ,,Kijk maar naar bitcoin. Daar gaat heel veel geld in om, maar het is niets in de oude zin van het woord. Je kunt bitcoin geen mail of rekening sturen, je kunt bitcoin niet aanklagen. Het is van niemand, maar van alle gebruikers samen. Het werkt zonder dat iemand daar invloed op uitoefent. Dát is het grote verschil. En dat maakt dat blockchain een grote kans heeft om een wezenlijk andere ontwikkeling door te maken dan het internet. Wat er hoogstens zou kunnen gebeuren, is dat een grote partij de standaard gaat maken van hoe we de blockchain inzetten. Dat is dus precies waar de pioniers in de wereld over discussiëren.’’

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 15 maart 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 6 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.