3 noordelijke pioniers in blockchain

3 noordelijke pioniers in blockchain

3 noordelijke pioniers in blockchain

De spoeling is dun in het Noorden: er zijn weinig startups die toepassingen voor blockchain bedenken en bouwen. Het landschap staat nog in de kinderschoenen. Na een rondje experts en kenners vonden we er in iedere provincie in ieder geval één. Even voorstellen.

 

Friesland

Robert Leach – Blockbird, Leeuwarden

Wat doen jullie?

„We bouwen met Blockbird aan een framework waarop bedrijven gemakkelijk data van transacties op de blockchain kunnen plaatsen. En vanaf april starten we met masterclasses over blockchain, over beleggen, crypto’s en alles wat er bij de techniek komt kijken. Voor beginners die nog niets weten en experts. Daarmee willen we kennisontwikkeling en ondernemers aan het denken zetten over toepassingen.”

Waarom blockchain?

„Blockchain is letterlijk een koppeling van informatie, een koppeling van blokken. Alle informatie van voorgaande blokken staat op het laatste blok. Als je dat download, zie je alles dat er ooit op is gezet. Je kan niet hacken. Je kan niet wijzigen. Je kan wel bedrijven reguleren, maar niet blockchain zelf. Het is een alternatief voor het huidige systeem, waarmee eigenaarschap van gegevens weer bij de burger komt.”

Met welke vraagstukken kunnen ondernemers bij jullie terecht?

„Eigenlijk met alle. Dat is ook het doel van de masterclasses: kennis delen. Ik kan niet helpen met alles, maar ik heb wel een groot netwerk. Naast Blockbird richtte ik ook het platform Crypto Wolves op. Daarin koppel ik beleggers in blockchain aan Nederlandse bedrijven, zodat het geld niet naar het buitenland gaat.”

Waarom is blockchain volgens jullie de toekomst?

„Een professor op Harvard zei eens: ‘naast elektriciteit en internet is blockchain de meest belangrijke uitvinding ooit’. Het brengt de macht terug bij de burger. De wereld wordt geregeerd door geld. Degene die dat onder controle heeft, bepaalt wat er gebeurt. Als je dat terugbrengt naar de burgers die zelf bepalen waar het geld naar toe gaat, dan heb je de banken niet meer nodig.”


Drenthe

Danny Dreves – WerkbaarBeter, Emmen

Wat doen jullie?

„WerkbaarBeter maakt software voor arbo-processen, van ziek tot beter en alles daar tussenin. We zien onszelf meer als doorstart-up, want het bedrijf is twee jaar geleden overgenomen en in een nieuw jasje gestoken. We werken voor grote bedrijven die zelf regie voeren over bijvoorbeeld de ziektewet en grote arbodiensten. In mei wordt de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming geïmplementeerd. Daarin staan een aantal aanscherpingen van de huidige wetgeving, met name op het gebied van eigenaarschap en verantwoordelijkheden. We kijken of we daarvoor gebruik kunnen maken van blockchain.”

Waarom blockchain?

„Blockchain is met name geschikt voor toepassingen waarbij meerdere partijen deelnemen die elkaar niet kennen maar elkaar moeten vertrouwen. Gegevens van werknemers bijvoorbeeld worden verwerkt en bewerkt door verschillende partijen. Maar je wil zeker weten dat er niet mee gerommeld wordt. Met blockchain kun je eigenaarschap decentraal neerleggen en autoriseren zonder te identificeren: het pseudonimiseren van gegevens. Blockchain maakt alleen het strikt noodzakelijke zichtbaar. Daar zijn we nog niet ver mee qua implementatie, maar het concept staat.”

Met welke vraagstukken kunnen ondernemers bij jullie terecht?

„Natuurlijk met HR-vraagstukken, maar eigenlijk wel met alle vragen. Met een paar ondernemers, onder wie ik, richtten we in Emmen onlangs Blockchain Lab Drenthe op. We wisselen ervaringen uit en bouwen kennis op. We zijn er ook voor andere ondernemers die geïnteresseerd zijn, zodat ze niet naar Groningen of Zwolle hoeven.”

Waarom is blockchain volgens jullie de toekomst?

„Die mening ben ik nog niet helemaal toegedaan. Maar, ik voorzie wel dat het een belangrijke rol gaat spelen in softwareontwikkeling. Je maakt nu geen software meer zonder dat je rekening houdt met internet. Over vijf jaar geldt dat voor blockchain ook. Daar ben ik van overtuigd. Nu staat het nog in de kinderschoenen. Ik kijk met een schuin oog naar Microsoft. Zodra zij dingen doen, lijkt het levensvatbaar te worden.”


Groningen

Roel Boer – Nocks, Groningen

Wat doen jullie?

„Met Nocks zetten we een platform neer waarop ondernemers, consumenten, handelaren en ontwikkelaars toegang hebben tot de peer to peer economy. Met Nocks Pay betalen consumenten met de crypto Gulden, vergelijkbaar met PayPal. Die betalingen kunnen ondernemers accepteren met Nocks Checkout. Op Nocks Trade kun je handelen tussen euro’s en Gulden. En met Nocks API kunnen developers onze infrastructuur gebruiken om zelf een dienst op te zetten.”

Waarom blockchain?

„Dankzij blockchain kun je programmeren in waardeoverdracht en condities hangen aan transacties. Je kunt programmeren waaraan een transactie moet voldoen, voordat die plaatsvindt. Stel, je zit in de schuldsanering en de curator beslist: dit mag je uitgeven aan je huur, dit aan je boodschappen en verder niet. Dan is dat geld door blockchain-technologie niet uit te geven.”

Met welke vraagstukken kunnen ondernemers bij jullie terecht?

„Met een soort carte blanche voor je eigen creativiteit, eigenlijk. Hoe zie je onze infrastructuur binnen je bedrijf?”

Waarom is blockchain volgens jullie de toekomst?

„Los van of een idee relevant is, of je daar blockchain nodig hebt: omdat je zonder toestemming van derden aan de slag kunt met ontwikkelen. Je kunt een innovatieslag maken, heel snel proof of concept opzetten, onder een groep mensen uitrollen, kijken of het wat is. Een ondernemer kan dus veel sneller stappen maken dan wanneer hij geld op moet halen bij launching partners. Omdat je rechtstreeks met de technologie aan de gang kunt. Over het algemeen is het allemaal open source en dus gratis.”

Illustratie: Job van der Molen


Dit artikel verscheen op donderdag 16 maart 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 3 april 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *