America First en de blockchain

America First en de blockchain

Tijdens een masterclass van het 5G Fieldlab in Groningen mochten de deelnemers even dromen over blockchain. Over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Mooie droomwensen passeerden de revue. We leggen een selectie uit die sessie voor aan twee experts, Robert Leach (BlockBird en Crypto Wolves uit Leeuwarden) en Mendel Bouman (broedplaats Indiestad Groningen).

America First

We ervaren de macht van de Amerikaanse techreuzen (Google, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft) en we hebben het ‘America First’ van Donald Trump. Die techreuzen zijn, aannemelijk, goed op de hoogte van ophanden zijnde innovaties bij de Duitse automobielindustrie. Het zou vervolgens kunnen dat Trump hen oplegt die informatie te delen met de Amerikaanse automobielindustrie. Kan blockchain iets dergelijks voorkomen?

Robert Leach: ,,Niet op de manier zoals je schetst. Als een bedrijf informatie heeft kan het zelf bepalen wat ermee gebeurt. Die informatie is te downloaden via blockchain, maar wel gecodeerd, dus kun je er niets mee. Nu delen we via de cloud. Heb je het gedownload, dan kun je het zo inzien. De Duitse auto-industrie heeft veel data beschikbaar, maar bepaalt zelf met wie het gedeeld wordt in blockchain.’’

Mendel Bouman: ,,Blockchain is er voor decentralisatie en het versleutelen van informatie. Die informatie is dan wel open en bloot, zodat iedereen kan zien of er niet mee wordt gesjoemeld.  Die Amerikaanse auto-industrie kan het dan zelf opvragen.

Google zoekt informatie en we profiteren met z’n allen ten volle van die mogelijkheid. Die data zijn beschikbaar voor iedereen.  Wat Trump zou willen, gebeurt hoogstwaarschijnlijk al. De Amerikaanse auto-industrie haalt die informatie al via allerlei kanalen binnen. Als ik google op een persoon, kom ik al vrij veel te weten. Ja, meer dan je denkt.

Ik heb een vriend die bewust weinig internet gebruikt. Hij is op zijn privacy gesteld. En toch kwam Facebook via zijn vrienden achter zijn mailadres en kreeg hij het verzoek: ‘jij moet ook op Facebook om je vrienden beter te leren kennen’. Hij deelde niet eens wat met Facebook. En daar gaat je privacy, terwijl je heel private wilde blijven.’’

Smartphone bepaalt identiteit

De mobiele telefoon bepaalt voor een deel  je identiteit. Je kunt ermee betalen, maar hoe weet iedereen dat ik ben wie ik ben? Met andere woorden: dat ik de telefoon in handen heb en ik de opdracht tot betaling geef? Blockchain helpt me?

Robert Leach: ,,Dat bestaat al, persoonsgebonden data in je eigen eerste block van de chain. Op civic.com staat bijvoorbeeld mijn ID-kaart en dat ik Roemeen ben. Om bij die gegevens te kunnen moet je toestemming aan mij vragen.’’

Mendel Bouman: ,,Dat is wel interessant. Ik doe wel eens wat op Marktplaats. En ik ben heel scherp op oplichters. Maar ja, sommige oplichters zijn heel goed en worden steeds beter. Ze gebruiken bijvoorbeeld een gestolen telefoon, dus krijg ik verkeerde info als ik dat nummer natrek.

We proberen allemaal ook onze nummers geheim te houden. Het gevolg is dat we niks kunnen natrekken. Zet je nummer gewoon in blockchain. Dan zie ik met wie of welk bedrijf ik zaken doe, of klanten het als dubieus kwalificeren en of het nummer gestolen is. Ik houd van een transparante wereld.’’

Voedselschaarste

Met een groeiende wereldbevolking is voedselschaarste een steeds groter thema. Kan blockchain hier een rol in spelen?

Robert Leach:  ,,Blockchain kan dat probleem niet oplossen. Wel kan er wat aan de logistieke keten worden gedaan. Allerlei tussenhandelaren zouden er tussen weg kunnen, waardoor het misschien goedkoper wordt. Stel, een supermarktketen kan rechtstreeks zaken doen met een koffieboer. De tussenschakels kunnen dan weg.’’

Mendel Bouman: ,,Niet met blockchain alleen. Het heeft met logistiek te maken. Met wie wat doet en wie wat bepaalt. Dat is een puzzel; je moet schuiven met de puzzelstukjes. En dan heb je het nog niet eens over het dynamische speelveld van voedselproducenten en eigen belangen.

Blockchain is min of meer een administratief grootboek. De logistieke puzzel kan erin worden weggezet, waardoor het transparanter en eerlijker wordt.’’

Privacy

Komt de security en privacy dankzij blockchain op orde? Ligt straks niet alles meer direct op straat?

Robert Leach: ,,De gegevens in blockchain zijn niet voor niets gecodeerd. Je bepaalt zelf wat je laat zien. Gegevens zijn openbaar, maar versleuteld. Je moet heel veel onderdelen van iemands identiteit bezitten om erbij te kunnen. Zoveel dat het onmogelijk is. Zelfs als je onder dwang je code moet afgeven, dan is er een speciale code die de politie attendeert op die dwang.

Het is wel zo dat, wanneer je cryptocurrencies naar een verkeerd adres overmaakt, het weg is. Weg is weg. Je kunt het volgen, maar je weet niet meer van wie het is. Als je een verkeerde overboeking doet, dan verdwijnt dat in het niets. Eén fout en je geld is weg. En je krijgt geen foutmelding. Je moet dus wel goed opletten.’’

Mendel Bouman: ,,Zoals ik het begrijp is blockchain niet de oplossing voor privacy-problematiek. Het is een decentraal boekhoudplan. Het is allemaal heel transparant en dat is al niet goed voor de privacy.

Je kunt blockchain wellicht gebruiken om privacygevoeIige gegevens versleuteld online te bewaren als alternatief op Dropbox, One Drive en Google Drive, als je niet wilt dat deze partijen jouw gegevens beheren en je het decentraal bewaard wilt hebben. De vraag is dan echter: wie bouwt die oplossing, hoe transparant wordt die oplossing en vertrouw je dat die partij dat netjes heeft opgezet?’’

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 15 maart 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Bouke Nielsen (Journalist)

Bouke Nielsen (Journalist)

Geplaatst op: 26 maart 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *