Hovenierswerk seizoensgebonden? Deze hovenier trotseert de winter

Hovenierswerk seizoensgebonden? Deze hovenier trotseert de winter

Hovenierswerk seizoensgebonden? Deze hovenier trotseert de winter

Het werk van een hovenier is seizoensgebonden. Toch krijgt Snoek Hoveniers in Grou en Emmen het voor elkaar om zo’n honderd medewerkers het hele jaar in te zetten.

Waarom zou een hovenier de WW in moeten als de vorst in de grond zit? Hij kan immers ook bij het MCL in Leeuwarden het parkeerterrein ijsvrij houden, of vlonders aanleggen bij vakantievilla’s aan de Tsjûkemar.

Alleskunners

Wilco Visser (43) uit Burgum en Jan de Vries (24) uit Grou zijn van die alleskunners. De Vries draait vier jaar mee binnen het familiebedrijf, Visser steekt al vanaf zijn veertiende de handen uit de mouwen. ,,Mijn ouders zaten er niet op te wachten dat ik op zaterdag de hele dag thuis ging rondhangen.” verklaart de 43-jarige. Toen hij op zaterdag het erf mocht komen opruimen bij Snoek was dat dan ook een uitkomst.

Hovenierswerk hangt samen met natuur en dat was in zijn begintijd voor Visser goed te merken. ,,Het was toen nog echt seizoenswerk, tuinen aanleggen en onderhouden voor particulieren.” De gevolgen daarvan merkte hij toen hij halverwege de jaren negentig bij het bedrijf in dienst kwam: ,,In de winter gingen we de WW in; dat heb ik nog een paar jaar meegemaakt.” Er werkten in die tijd zo’n vijftien man bij het bedrijf. Een hechte club waarin de veertiger zich direct thuis voelde.

Liefst buiten bezig

Jan de Vries kwam via een snuffelstage met het hovenierswerk in aanraking. Hij besloot er zijn werk van te maken. Bij Snoek begon hij als calculator, maar hij werd onrustig van het kantoorwerk. ,,Ik kon mijn energie niet kwijt en stuiterde hier op kantoor rond, hield mensen van hun werk.”

De mannen, beiden meewerkend voorman en trots op hun werk, zijn het liefst buiten bezig. Wilco: ,,Aan de telefoon is het lastig uitleggen, ik laat klanten het liefst zíen wat er mogelijk is.”

Lente komt eraan

’s Winters is er over het algemeen minder werk binnen de branche. Desondanks waren Jan, Wilco en hun collega’s deze winter geregeld te vinden in het veen bij de Tsjûkemar. Daar worden luxe vakantievilla’s uit de grond gestampt. Mét kant-en-klare tuin en bestrating (door Jan). En een fikse vlonder, aangelegd door Wilco. Onder de toekomstige eigenaren zouden zomaar een minister en een beroemde scheidsrechter kunnen zijn, zo is het tweetal ter ore gekomen.

In de loods van het hoveniersbedrijf wordt de relatieve rust van de winterperiode goed benut. Naast een laadinstallatie voor strooizout wordt er druk gewerkt om de maaiers en andere apparaten klaar te maken voor het komende groeiseizoen. Visser: ,,Het is nog rustig, maar je voelt dat de lente er aankomt, je kent het wel: straks komt opeens boem alles op en dan stroomt het werk binnen.”

Bron: Leeuwarder Courant

Foto: Arne Roest

Geplaatst op: 13 maart 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *