Rusthoven Verkeerstechniek gaat met slagbomen de grens over

Rusthoven Verkeerstechniek gaat met slagbomen de grens over

Rusthoven Verkeerstechniek gaat met slagbomen de grens over

Met de verzelfstandiging is slagbomenfabrikant Rusthoven Verkeerstechniek in Leek veranderd van een productie- in een assemblagebedrijf. Met sterke exportambitie.

Wacht u voor de brug? Grote kans dat de slagbomen met bijbehorende installatie afkomstig is van machinefabriek en bruggenbouwer Rusthoven in Groningen. Splinternieuwe komen sinds kort echter uit Leek, waar het maken en verkopen van slagboomkasten is verzelfstandigd onder de naam Rusthoven Verkeerstechniek. Onderhuids is er meer gebeurd dan alleen dat, vertelt salesmanager Martin Nanninga.

Vijf, zes mensen werken er nu in het pand op het Industriepark in Leek, dat gisteren officieel in gebruik is genomen. In datzelfde pand zetelen al zusterbedrijven Sissing Noord (besturingstechnieken) en Lobocom (audio- en videotechnieken). ,,Iedereen moet zijn eigen broek ophouden, maar als we kunnen samenwerken, is dat winst’’, duidt hij de positie onder Rusthoven, een groep bedrijven die sinds een jaar of acht eigendom is van Jelte Hoving.

Bruggen en tunnels

De slagboomkasten van Rusthoven zijn niet te vinden in bij voorbeeld parkeergarages of bij opritten van bedrijfsterreinen. Dat zijn volgens Nanninga vaak systemen die voor enkele honderden euro’s te koop zijn in bijvoorbeeld Italië. Rusthoven richt zich op toepassing bij bruggen, tunnels, snelwegen en busbanen, een markt die bereid is voor een Leekster slagboomkast inclusief montage circa 10.000 euro op tafel te leggen.

De kosten zitten in de techniek en de toegepaste materialen. ,,Onze installatie kan honderdduizenden keren op een neer, maar bijvoorbeeld ook vier jaar ongebruikt stilstaan en bij calamiteiten in werking treden als een centralist daartoe op de knop drukt.’’ Dit betekent dat de gebruikte materialen niet mogen roesten, vervormen, uitzakken of onklaar raken, aldus Nanninga.

Met de verzelfstandiging is volgens Nanninga gekozen voor een nieuwe opzet van de productie. ,,Wij produceren nu niet meer zelf, maar zijn puur een assemblagebedrijf geworden. We hebben veel werkzaamheden weggezet bij toeleveranciers. Zoals de omkasting bij een bedrijf metlasrobots en het elektrische deel bij een sociale werkplaats.’’ Door deze aanpak is het mogelijk de productiekosten concurrerend te houden, stelt hij.

Exportproduct

Nanninga zet inmiddels ook in op verkoop in het buitenland. De Nederlandse markt is namelijk beperkt. Voor die export is een nieuw slagboomsysteem ontwikkeld. Het buitenland stelt minder strenge eisen dan de Nederlandse overheid. ,,De norm voor de slagboomkast is in Nederland gelijk aan die van bruggen. Hij moet in 50 jaar 500.000 keer omhoog kunnen gaan.’’ Uitzonderlijk streng, aldus Nanninga, omdat de meeste systemen na 25 jaar toch worden vervangen.

Het exportproduct is vooral lichter dan de Nederlandse uitgevoerd. Maar nog steeds 25 jaar gegarandeerd bruikbaar, vaak drie keer langer dan de concurrenten aanbieden. Met die lange levensduur wil Nanninga buitenlandse opdrachtgevers overhalen voor zijn duurdere product te kiezen.

In Noorwegen heeft Nanninga samen met een Noorse partner de eerste systemen afgezet. Daar is hij erg blij mee. ,,In Noorwegen krijgen 2000 van de 6000 tunnels nieuwe veiligheidssystemen en daar horen slagboomkasten bij.’’ Binnenkort volgt wellicht Singapore.

Jaardoelen al bereikt

Momenteel onderzoekt een internationale groep studenten van NHL Stenden met subsidie van de provincie Friesland de mogelijkheden van export naar het Midden-Oosten. ,,Daar staan de komende jaren voor miljarden aan infrastructurele werken op het programma. Daarnaast zijn voor het WK Voetbal in Qatar bijvoorbeeld ook 200 slagboomkasten nodig.’’

Per week verlaten momenteel circa acht systemen de assemblagehal in Leek. Eind dit jaar verwacht Nanninga dat het personeelsbestand zal zijn verdubbeld tot tien. Het optimisme is groot. Ik heb de gestelde doelen voor dit jaar al bereikt. We zijn dit jaar al winstgevend.’’

Die gedachte sust hem niet in slaap. Alhoewel de slagboomkasten in negen varianten de zaak uitgaan, zoekt hij toch naar verbreding in producten. Veel wil Nanninga daarover nog niet kwijt. Het komt neer op slim wegmeubilair ten behoeve van calamiteiten. ,,Dat doen we met een consortium met een Noorse multinational. Dat kun je als klein bedrijf niet alleen. Met elke praktijktest is al 150.000 euro gemoeid.’’

Bron: Dagblad van het Noorden

Geplaatst op: 12 maart 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *