‘Groen rijden vraagt om andere mindset’

‘Groen rijden vraagt om andere mindset’

‘Groen rijden vraagt om andere mindset’

Een grote SUV is niet meer stoer. Een elektrische auto daarentegen wél. Steeds meer mensen kiezen voor ‘groen’ rijden. Maar er valt volgens Jan Baljeu, directeur van Friesland Lease, nog veel te winnen.

NOORDZ BRANDED

Groen is een kleur die overheerst bij Friesland Lease. Van laadplekken voor de elektrische auto’s tot en met de afscheidingswanden – die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen; alles is groen. Het kantoor is voorzien van duurzame werkplekken: een desk cycle en verhoogbare bureaus waarachter medewerkers staand kunnen werken. Medewerkers die overigens allemaal groen rijden. Practice what you preach is hier duidelijk het uitgangspunt. Niet alleen om het goede voorbeeld te geven. Doordat alle medewerkers duurzaam rijden, doen ze ervaringen op die ze weer met (potentiële) klanten kunnen delen. En dat is belangrijk, want bezwaren tegen groen rijden hoort Baljeu vaak genoeg.

Kleine aanpassingen

Baljeu: „Mensen denken dat je met een elektrische auto niet naar Amsterdam en terug kunt rijden. Of dat er maar weinig oplaadplekken zijn. En rijden op groen gas: leuk, maar waar moet je tanken?” Het klopt dat ‘groene’ auto’s een andere mindset vragen, maar heel veel veranderingen brengt het in feite niet met zich mee, stelt Baljeu. „Ja, je zult de auto moeten opladen als je naar de randstad en terug rijdt.

Maar dat kan prima. Er zijn laadpunten zat: 27.000 tegenover 3.200 tankstations. En is er bij een tankstation aan de snelweg geen groen gas verkrijgbaar? Nou, dan ga je even van de snelweg af en rijd je naar het dichtstbijzijnde tankstation.”

In 2006 is het Drachtster leasebedrijf begonnen aan een duurzaamheidsslag. Binnen tien jaar was de gemiddelde uitstoot van hun leasewagens gedaald van 180 naar 90 gram per kilometer. Er rijden inmiddels 7.500 auto’s van Friesland Lease op de weg, die elk gemiddeld 35.000 kilometer per jaar rijden. Kortom, een flinke beperking van de CO2-uitstoot. Die lijn wil Friesland Lease doorzetten.

Meer mogelijkheden

„We willen andere bedrijven helpen verduurzamen. Niet alleen door voor ze na te gaan wat ze kunnen besparen aan uitstoot en kosten, maar ook door ze aan goede faciliteiten te helpen zodat groen rijden makkelijker in de praktijk te brengen is. Zoals met abonnementen voor snellaadstations.” Volgens Baljeu is het verstandig dat bedrijven hun wagenpark gaan verduurzamen. „Het zet je hoger op de MVO-ladder, wat gunstig is bij aanbestedingen.”

Mogelijkheden om te verduurzamen zijn er inmiddels volop. Friesland Lease heeft naast ‘groene’ auto’s ook elektrische fietsen en bolderkarren te lease. „En elektrische fietsen specifiek voor partijen als thuisbezorgd.nl, Subway en Dominos. Een tweetakt scooter vervuilt net zoveel als tien diesels, dus dan is overschakelen op de elektrische fiets voor dit soort bedrijven de moeite waard.”

Ondertussen probeert Friesland Lease de mogelijkheden om ‘groen’ te rijden uit te breiden. Nieuw is bijvoorbeeld Ssynfuel+, oftewel blauwe diesel voor de ‘gewone’ dieselauto. Of Dual Fuel, waarbij biogas in diesel wordt gespoten. „Dat testen wij op eigen risico. In het ergste geval gaat de hele motor kapot, maar die mogelijkheid nemen we voor lief.”

Baljeu pleit daarnaast voor deelautoconcepten. „Een auto wordt gemiddeld tien procent van de tijd gebruikt. Dus dan is Free to Go ideaal: je kijkt op een app welke auto in jouw buurt beschikbaar is, je gebruikt hem voor een door jou bepaalde tijd en betaalt hiervoor een paar euro. Maar ook hierbij geldt: gedrag is de bottelnek. Mensen moeten anders gaan denken. En misschien dat gemeentes en provincies hierbij nog meer een ondersteunende rol zouden kunnen spelen. Maar de tijd van deelauto’s gaat hoe dan ook komen, en wij vervullen daarbij graag een aanjagende rol.”

Schone lucht

Het hoort bij Baljeu’s werk om duurzaam rijden aan te prijzen, maar de drijfveer is persoonlijk. Hij heeft de beelden van Beijing, waar hij onlangs verbleef, nog op het netvlies staan. „De luchtkwaliteit is daar echt niet goed. In Beijing kon je door de smog de flat aan de overkant niet zien. En ook in Nederland is de lucht op sommige plekken zo vervuild dat het de lokale levensverwachting verkort. Ik denk dat we blij, en vooral trots mogen zijn dat we hier in het Noorden nog zo’n schone lucht hebben. Laten we het zo houden. En vooral: laten we een voorbeeldrol op ons nemen voor de rest van Nederland.”

www.frieslandlease.nl

Geplaatst op: 9 maart 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *