Goed licht voelt goed

Goed licht voelt goed

Goed licht voelt goed

Oprichter en directeur van IdFrm, Jan Adema, ontwikkelaar en producent van licht. Net weer terug van een reis met twintig collega-ondernemers uit de maakindustrie naar Silicon Valley, waar hij kennis heeft genomen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstlicht. „Hoe mooi ook weergegeven in een glossy brochure: het werkelijke effect ervaar je pas als je het écht ziet.”

NOORDZ BRANDED

IdFrm is een honderd procent Fries verhaal. Geboren in Hurdegaryp en met zijn bedrijf alweer jaren gevestigd in Leeuwarden, waar alle verlichting wordt ontwikkeld, vervaardigd en geïnstalleerd door bedrijven uit Friesland. Jan: „We hebben een eigen R&D afdeling, een eigen werkplaats en een vast team van installateurs. Bovendien werken we nauw samen met beroepsopleidingen in Friesland, onder andere met het Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Voor die laatste verzorg ik voor de techneuten van de toekomst gastcolleges om de studenten nóg enthousiaster te krijgen voor -zoals ik het noem- ‘de fascinerende wereld van het licht’.”

LED

Die fascinerende wereld van het licht heeft een geheel nieuwe dimensie gekregen met de komst van de LED verlichting. „De mogelijkheden voor toepassingen zijn dankzij LED vrijwel eindeloos geworden. Daglicht is en blijft het mooiste licht, maar met LED komen we heel dicht in de buurt van de werkelijkheid. We zijn het ons lang niet altijd bewust, maar licht heeft een grote invloed op ons gevoel. Goed licht geeft een goed gevoel. Daar voel je je prettig bij. Vergelijk het maar met hoe je je voelt als de zon stralend schijnt of wanneer de regen een dag lang met bakken uit de grijze lucht komt vallen.”

Datzelfde geldt voor kunstlicht. Als de verlichting op welke manier dan ook onvoldoende is -te veel of te weinig licht, op de verkeerde plek geïnstalleerd- dan beïnvloedt dat onze stemmingen. Voor de werkplek kan dat betekenen dat je slechter presteert, voor thuis dat je je niet echt prettig voelt in je vertrouwde omgeving. Een goed lichtplan is dan de oplossing.”

Besparing

In dat lichtplan wordt alleen gewerkt met LED verlichting. „Conventionele verlichting is absoluut verleden tijd, wat dat betreft ligt er een enorme vervangingsmarkt. Ik kom bij heel veel bedrijven, kantoren, instellingen en fabrieken- waar het nog vol hangt met die ouderwetse tl-lampen. Als ze die laten vervangen door LED verlichting levert dat in één klap een besparing op van tussen de veertig en zeventig procent. De investering is op die manier heel snel terug verdiend.”

De opdrachtgever wordt heel nauw betrokken in het lichtplan. „Als IdFrm zetten we sterk in op samenwerking. In de eerste plaats natuurlijk met de opdrachtgever, wiens wensen we vertalen in ‘good light’. En dan ‘good’ in alle facetten.

Subliem licht, gevat in prachtige armaturen, high-tech draadloze aansturing en discreet of juist opvallend geïnstalleerd. Daarnaast stemmen we het lichtplan zorgvuldig af met de andere disciplines die betrokken zijn bij de nieuwbouw of de revitalisering van een project. Efficiency is namelijk óók een vorm van duurzaamheid. Zaken goed op elkaar afstemmen voorkomt niet alleen miscommunicatie, maar ook verspilling van tijd én materialen. Als we het over een Fossylfry Fryslân hebben, reikt dat verder dan alleen het beperken van CO2 uitstoot. Het is ook een kwestie van discipline, van gedrag.”

Totaalconcept

IdFrm heeft als voornaamste werkgebied Noord-Nederland, maar krijgt ook opdrachten uit andere delen van Nederland en incidenteel het buitenland, onder andere in Nigeria voor Friesland Campina. In het portfolio prijken namen als Theater De Harmonie in Leeuwarden, Woningbouwvereniging Parteon Wormerveer, Nordwin College Leeuwarden, De Foarikker in Burgum, Kijlstra Personenvervoer & Ambulancegroep Fryslan en NHL Hogeschool Leeuwarden. „We staan als IdFrm op het punt om ons totaalconcept van ontwikkeling, vervaardiging en installatie van goed licht gedragen door een sterk partnership, ook in andere delen van Nederland uit te zetten. We zijn daarvoor op zoek naar nieuwe partners, die matchen met onze filosofie. Op die manier werken we samen aan het streven naar een fossielvrije wereld, maar ook aan het behoud en uitbreiding van kennis en werkgelegenheid in de provincie Friesland. Duurzaamheid in de breedste zin van het woord.”

www.idfrm.nl

Geplaatst op: 5 maart 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *