Eén van de eitjes in de omelet

Eén van de eitjes in de omelet

Eén van de eitjes in de omelet

Hij trekt voor de Noordelijke Innovation Board (NIB) de kar van het grootse plan voor een waterstofeconomie in Noord-Nederland. Maar wie is professor Ad van Wijk? Een profiel van de waterstofprof.

Niemand met een onvertogen woord over professor Ad van Wijk. Geen van de hierop volgende betrokkenen uit heden en verleden vindt hem onaardig. Zijn charisma wordt alom geprezen, net als z’n kennis over duurzame energie. Van Wijk wordt gezien als de grote verbinder die Noord-Nederland op dit moment nodig heeft.

Ja, hij is een man met historie. En niet per definitie een positieve in de ondernemerszin. Hij stond jarenlang aan het roer van Econcern, het bedrijf waarvan de spraakmakende faillissementszaak als een van de grootsten van de Utrechtse rechtbank wordt beschouwd. Toch slaagt Ad van Wijk erin zijn naam en eer hoog te houden.

Ondernemend

„Ik vind dat vrij weinig mensen de link kunnen maken tussen wetenschap en ondernemerschap. Ad heeft die unieke combinatie van beide competenties: deskundigheid en ondernemerschap.” Denisa Kasová, directeur van de Noordelijke Innovation Board (NIB), werkt nauw met Van Wijk samen aan energietransitie in Noord-Nederland, naast de maakindustrie, watertechnologie, agro/food en healthy aging één van de vijf speerpunten van NIB. „Ons is gevraagd om vanuit ondernemerschap de lead te nemen om voor een zo groot mogelijke economische en maatschappelijke impact te zorgen.”

Volgens haar is Van Wijk met zijn ondernemende vaardigheden in staat de theorie naar de praktijk te vertalen. Het resultaat: een uitgebreid plan van zijn hand om van Noord-Nederland een groene waterstofeconomie te maken.

De waterstofprof is in staat om groots te denken, door zijn ongebreidelde kennis op het gebied van duurzame energie, aldus Kasová. „Toen hij als aanjager werd benaderd, was de vraag aan hem: ‘We willen nul op de meter’. Dat vond hij obviously een belangrijke, woningen, maar niet alles omvattend.”

Van Wijk stelde Kasová voor om – als je het hebt over kansen in en assets van het Noorden – breder te denken. „Hij legde uit dat je in de energievoorziening vier kwadranten onderscheidt waar energie naar toe gaat: het verwarmen en koelen van woningen, elektriciteit, mobiliteit en transport en de industrie.” Wil je maatschappelijk én economisch iets bereiken en vergroenen, dan moet je alle kwadranten aanpakken, luidde zijn devies.

Windhandel

Dat grootse denken werd Van Wijk in zijn tijd bij Econcern fataal, als we de reconstructies mogen geloven. Journalisten Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver publiceerden in februari 2014 het boek Windhandel, over het faillissement van Econcern. Het bedrijf zou de ‘Koninklijke Olie’ van de duurzame energie moeten worden, had in 2008 1400 medewerkers in 24 landen, maar ging een jaar later plots failliet. Daaraan ten grondslag lagen opgeklopte cijfers en nooit gerealiseerde projecten waarin miljoenen verdwenen, aldus de auteurs. Curatoren Louis Deterink en Willem Jan van Andel maakten gehakt van de bestuurders en verweten hen ‘onrechtmatig handelen’.

Een blik achteraf, natuurlijk. Het is de rol van een curator om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor schuldeisers. Wat ook meespeelde in het faillissement van Econcern was de economische crisis die zijn intrede deed. Projecten werden niet langer gefinancierd. De prijs van een vat ruwe olie kelderde van 146 dollar per vat in in augustus 2008 naar 30 dollar in januari 2009. Tegen de eerste kon duurdere duurzame energie nog concurreren.

Windhandel schetst een beeld van Ad van Wijk als ‘koppige Stalinist’, die met zijn charme en kennis iedereen wist te overtuigen. Hij had in zijn tijd als  CEO van Econcern de stellige overtuiging dat duurzame energie altijd geld oplevert. Wie dat wantrouwde, stellen de auteurs, werd op een zijspoor gezet. Hij wilde alle touwtjes zelf in handen houden. Een bedrijf dat gerund werd op basis van idealisme, niet ondernemerschap, is de conclusie in het boek.

„Het runnen van een onderneming is iets anders dan wetenschapper zijn”, zegt Jan Westerhoud wanneer hij gevraagd wordt over zijn ervaring met Van Wijk. Hij was voorzitter van de directie van GTI, een installatiebedrijf, dat eind jaren negentig de eerste aandeelhouder van Econcern werd. „Ad is een zeer bevlogen mens, creatief, die heel goed weet wat duurzaam is. Hij was een man waar je graag naar luisterde en daar houd ik wel van.” Een man met heel veel ideeën. „Maar wat hij een beetje naliet, was de uitvoering daarvan.” Daarmee doelt Westerhoud op de risicovolle investeringen die Van Wijk voor ogen had. „Zijn geestdrift en ondernemerschap hadden een riskant randje.”

Twee jaar later stapt GTI weer uit het bedrijf, nog voor Econcern echt groot werd. De lezing in Windhandel: Van Wijk weigert structureel verantwoording af te leggen aan Westerhoud. „Ad begon ons meer als concurrent te zien.” Daar kwam Westerhoud per toeval achter, vertelt hij. „Toen heb ik hem gebeld: ‘Vertel je mij wel alles?’” Van Wijk gaf toe terughoudend te zijn, omdat hij bang was dat GTI die plannen zelf zou ontwikkelen. „Ik heb altijd heel plezierig samengewerkt met Ad, maar dit kon ik niet accepteren.”

„Het is lastig om te zeggen of hij zichzelf overschat heeft. Ik denk wel dat bij Ad altijd het glas halfvol is. Dat is een positieve eigenschap voor een CEO. Maar, wanneer je gaat geloven in je eigen sprookjes, zou je je moeten laten begeleiden door iemand met andere kwaliteiten. Iemand die je op het pad houdt, want financiën zijn zo belangrijk. Dat is soms heel vervelend voor een ondernemer, maar daar overleef je mee.”

Hoogleraar

Al zeven jaar is Van Wijk deeltijdhoogleraar future energy systems aan de TU Delft, sinds een jaar of drie bij vakgroep Energy Technology. Chair professor Bendiks Jan Boerma noemt hem een ‘ideeënmachine’. „Hij is de visionair, van wie veel ideeën niet zinnig zijn en andere wel.”

Van Wijk heeft in Delft een vrije rol. Hij is niet in dienst van de universiteit. Zijn leerstoel wordt betaald door Netbeheer Nederland. „Het is niet nodig om hem aan te sturen, want hij is een boegbeeld naar buiten. Hij heeft zijn plussen: een netwerk en uitstraling. Ik kom nooit met een artikel in de krant. Ik wil niet met een minister praten. Hij wel. En dat is prima.”

Charismatische ambassadeur

Een charismatische ambassadeur. Dat is Van Wijk ook voor het groene waterstofplan in Noord­Nederland. „Hij is een hele belangrijke, zo niet de belangrijkste, voor de waterstofeconomie in Noord­Nederland”, stelt Patrick Cnubben van New Energy Coalition. Samen met Van Wijk en de NIB probeert hij op dit moment het plan dat er ligt om te zetten naar projecten, gedragen door de ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen in het Noorden. „Je hebt altijd mensen nodig die visionair zijn en ambities kunnen vertalen naar wat er moet gebeuren.” Volgens Cnubben is Van Wijk bij uitstek degene die alle partijen in het speelveld met elkaar kan verbinden.

Of Van Wijk geleerd heeft van het verleden, vindt Cnubben minder relevant. „Hij is niet de ondernemer in dit verhaal. Je hebt eieren nodig om een omelet te bakken en Ad is een van de eitjes.” Ook NIB-­directeur Kasová kent zijn verleden. „Maar ik vind het heel Nederlands om iemand af te schrijven omdat hij één keer failliet is gegaan. Bovendien tilde hij meerdere projecten van de grond bij Econcern die slaagden, waarvan twee voor het Noorden zeer relevant zijn: Bio MCN, dat Akzo destijds wilde sluiten en het Golden Raand project. Beiden zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in Noord­- Nederland.”

Volgens Cnubben is Van Wijk ‘een zeer ondernemende ambassadeur’. „Je moet soms een ander laten roepen om te beseffen dat je potentie hebt. Noord­-Nederlanders zijn niet de eersten die op het sinaasappelkistje springen. Hij is degene die dat heeft aangeduwd met zijn enthousiasme, gedrevenheid en volhardendheid om voet bij stuk te houden. En hij krijgt mensen mee.”

Zowel Cnubben als Kasová vinden de waterstofprof een charmante man in de omgang. „Hij heeft wel een passend ego, maar niet misplaatst of arrogant”, stelt Cnubben. Kasová bespeurt ‘geen enkele vorm van intellectuele arrogantie’, die andere wetenschappers volgens haar zichzelf wel eens aanmeten. „Ik vind het fantastisch om met hem te werken. Prettig in omgang, heel vriendelijk en altijd interesse voor de mens achter de functionaris.” Het is lastig te zeggen of Ad van Wijk lering trok uit zijn ondernemersverleden, of dat hij als aanjager nu zijn ideale rol te pakken heeft. De betrokkenen in dit verhaal maakten hem niet in beide rollen mee. Overduidelijk is wel dat Ad van Wijk, waar hij ook komt, nog steeds weet te inspireren.

Paspoort
Ad van Wijk
– 12 mei 1956, Jutphaas
– Natuurkunde, Rijksuniversiteit Utrecht (start: 1974)
– Oprichter en CEO Ecofys (1984), later Econcern
– Huidige functies: Deeltijdhoogleraar Future Energy Systems TU Delft, lid kernteam Noordelijke Innovation Board (energietransitie) en verbonden aan KWR Water Research Institute
– Ondernemer van het jaar (2007)
– Topman van het jaar (2008)

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 8 februari 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 28 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *