Aan- en verkoop van bedrijven vraagt multidisciplinaire aandacht

Aan- en verkoop van bedrijven vraagt multidisciplinaire aandacht

Aan- en verkoop van bedrijven vraagt multidisciplinaire aandacht

De tijd dat de accountant zich alleen met cijfertjes bezighield ligt achter ons. Neem nu accon-avm, dat zich specialist mag noemen in de aan- en verkoop van bedrijven.

NOORDZ BRANDED

“We zien dat in Noord-Nederland een beweging gaande is waarbij vele bedrijven van eigenaar wisselen”, zegt accountant Marion de Laat. “Bij accon-avm hebben we daarvoor een speciaal team in huis, waarin vier disciplines vertegenwoordigd zijn, die optimaal met elkaar samenwerken en snel kunnen schakelen.”

En dat is nodig wanneer een bedrijf aangekocht dan wel verkocht moet worden. Want daar komt veel bij kijken: waarde, fiscale – en juridische aspecten, emotie, de prijs, het tijdpad, verwachtingen, het vinden van een koper/verkoper en onderhandelen. Het was voor accon-avm reden om te onderzoeken op welke wijze partijen zo goed mogelijk in dit proces kunnen worden bijgestaan. Het team dat werd samengesteld bestaat uit een accountant, jurist, fiscalist en een waarde deskundige. “En als het nodig is kunnen we ook nog gebruik maken van andere deskundigen binnen onze organisatie”, legt De Laat uit.

Wie zijn bedrijf wil verkopen doet er goed aan daar vroegtijdig over na te denken, want het vraagt veel tijd om een onderneming verkoop-klaar te maken. Neem de waardebepaling. “We brengen risico’s in kaart, kijken waar eventueel waardevermeerdering gerealiseerd kan worden en maken een plan”, legt Karel Kramer uit. “Denk bijvoorbeeld aan het ‘weg-organiseren’ van taken bij de eigenaar, immers persoonlijke goodwill kun je niet overdragen.”

Belangrijk onderdeel in elk traject is een due diligence onderzoek. “Dat is een gedegen boekenonderzoek waarbij gekeken wordt of er geen lijken in de kast zitten”, zegt juriste Eva Smidts. “We kijken dan of het bedrijf zowel financieel, fiscaal als juridisch in orde is en dan is het prettig wanneer je intern nauw kunt samenwerken. Wij zorgen er voor dat de verkopende ondernemer zijn zaken goed voor elkaar heeft. Of andersom, dat de kopende ondernemer geen kat in de zak koopt.”

“We zijn onderscheidend, omdat we al die disciplines zelf in huis hebben”, geeft fiscalist Edwin Ufkes aan. “De ondernemer weet zeker dat het bij accon-avm goed zit en dat zijn bedrijf zoveel mogelijk belastingvrij en risicovrij verkocht kan worden. Daarnaast is accon-avm in staat om voor de aankopende partij de financiering die nodig is voor een overname te organiseren. Wij werken daarvoor met vele partners samen. En tenslotte kunnen we ook partijen zoeken voor de aankoop van een bedrijf, uiteraard anoniem. Als accountantsorganisatie zitten wij verankerd in de noordelijke economie. En daarvan profiteren onze klanten.”

acconavm.nl

Geplaatst op: 23 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *