Er is geen school voor de waterstof

Er is geen school voor de waterstof

Er is geen school voor de waterstof

Wat nou opleiding? Voor de waterstofeconomie is er zelfs helemaal geen school. Max Holthausen leerde met vallen en opstaan. En nog steeds.

Stel, je krijgt op je twaalfde op school te horen dat je te dom bent om ooit iets te bereiken in je leven. Trek je dan ruim zes jaar later een uitkering of rijd je in een uit eigen zak betaalde, naar groene waterstof omgebouwde Tesla? „Als je iets wil en je gaat ervoor, dan lukt je het wel.” Was getekend, Max Holthausen, Groninger, 18 jaar.

„Ik wil iets maken dat de wereld een beetje beter maakt. Schoner.” Max is ervan overtuigd dat alle beetjes helpen. „Nederland is nog te redden. Hier merk je nog niets. Maar in andere landen, zoals China, moeten ze over op zero emission, want daar worden mensen ziek van bijvoorbeeld de smog. Wij kunnen hier nog stappen nemen om dat voor te zijn. Ook al zijn het maar kleine stapjes. Voertuigen die we in onze clean technology-tak ombouwen zijn een klein onderdeel. Maar je laat daarmee wél iets achter: een betere wereld.” En of dat nou groene waterstof of elektriciteit is, is hem om het even. „Zolang het maar geen uitstoot meer oplevert.”

De goot of een uitkering

Eigenlijk wilde Max helemaal niet bij Holthausen Groep in Hoogezand – het bedrijf van vader Carl en oom Stefan – werken. Laat staan dat hij met waterstof bezig was. „Ik wilde zelf iets neerzetten dat de wereld zou veranderen. Maar dat vond ik op een gegeven moment niet leuk meer.” Vanaf zijn twaalfde runde hij een telecombedrijf, leerde zichzelf programmeren, begon met bouwen van websites en apps en deed aan server hosting. Op z’n 16de ontwikkelde hij een bedrijfstelefoon, die de markt net niet haalde. „De investeerder wilde pas een jaar later investeren. Maar je weet met telefoons: één die je nu ontwikkelt, is volgend jaar verouderd. Dat was een te groot risico.”

Ondertussen zat hij op het vmbo. Waar hij overigens niet zomaar naar binnen mocht. Na de basisschool moest hij eigenlijk naar het praktijkonderwijs. Een te lage Cito-score. „Het eerste de beste wat ze daar tegen me zeiden was: ‘Je hebt twee opties. Of je belandt in de goot, of je krijgt een uitkering. Je bent dusdanig dom dat je een stempel op je hoofd krijgt, zodat je vanaf je zestiende een uitkering kan krijgen voor de rest van je leven. Maar, iets groots of iets van jezelf, of werk: doe maar niet’. Ik wist meteen al dat ik dáár niet naar toe wilde.” Positieve noot in de kantlijn: inmiddels helpt hij de school om dat te veranderen. Na flink praten kreeg hij het voor elkaar om toch aan het vmbo te beginnen. „Ze zeiden dat ik de stof niet aan zou kunnen.

Ik ging die uitdaging aan, want ik laat niet door een ander bepalen of ik iets wel of niet kan. Ik kan wel leren, als ik het maar leuk vind. Het bleek twee vingers in de neus.” Daarna ging hij zich vervelen. „Ik verdiende ‘s avonds heel veel geld met m’n bedrijf. Overdag verdiende ik helemaal niks en ik zat uit m’n neus te vreten. Wat als ik dit ook overdag zou kunnen doen? Dan zou ik in principe meer dan het dubbele moeten hebben.” Hij liep de laatste twee jaar de kantjes eraf, maar slaagde. De mbo-opleiding productontwikkeling probeerde hij nog, maar dat was niet wat hij ervan verwachtte. Gedesillusioneerd en depressief stopte Max definitief met school.

Geen school voor waterstofeconomie

Vader Carl haalde hem in het bedrijf. „Ik zat thuis, voelde me rot en moest iets doen. Anders kom je er niet uit.” Hij begon helemaal onderaan de ladder bij Holthausen. „Ik heb een half jaar lang allemaal klusjes moeten doen om mezelf te bewijzen.” Z’n vader nam hem in die periode mee naar Sicilië en Beijing voor cursussen over waterstof, omdat hij niet alleen wilde. Daar werd Max’ interesse gewekt. „Als je leert wat je met waterstof kan, dan begin je het nut ervan te zien. Dan zie je heel veel oplossingen waarin batterijen tekort schieten.”

Maar de cursussen waren slechts theorie. „De waterstofeconomie? Daar is geen school voor. Er is niets te leren. Je kan het nergens vinden. Je krijgt een schematische tekening voor je, maar geen product.” Dat triggerde hem, want Max houdt van nieuwe dingen bedenken. Daar moet je nieuwe dingen voor leren. En dat kan ook prima zonder papiertje. „Natuurlijk heb je scholing en kennis nodig. En als je een certificaat nodig hebt, dan haal je die. Want als je dat wil, dan kun je dat. De een misschien iets sneller dan de ander. Maar ik hecht niet zoveel waarde aan een diplomapapiertje, want op die van mij staat dat ik niets kan.”

Viral met de Hesla

Dat de aanhouder wint, hoef ik je niet te vertellen. Max werd door het VPRO-programma Tegenlicht verkozen tot een van de Groene Techpioniers, ging compleet viral met zijn omgebouwde Hesla en schopte het met Holthausen tot de finale van de Groninger ondernemingsprijs. Hij keerde onlangs terug naar z’n middelbare school. De reacties bleven lauw: ‘je zult wel geluk gehad hebben’. De jonge ondernemer krijgt er alleen maar meer energie van om de wereld beter te maken. „Het geeft een geweldig gevoel. Iets bestaat niet, je bedenkt het, ontwerpt en maakt het. Dan zie je het op straat voorbij rijden en dan denk je bij jezelf: ‘Daar heb jij aan meegeholpen! Daar zit je bloed, zweet en tranen in’.”

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 8 februari 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 20 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *