Column Ronald Mulder: Kierewiet

Column Ronald Mulder: Kierewiet

Column Ronald Mulder: Kierewiet

Nu al ongeveer veertig jaar loopt in Nederland een groot sociaal experiment op het gebied van criminaliteitsbestrijding en volksgezondheid.

Het experiment is meerdere malen door binnen- en buitenlandse wetenschappers geëvalueerd en de resultaten zijn bijna zonder uitzondering zeer positief. Minder gezondheidsproblemen, minder criminaliteit en meer legale economische activiteit, waaronder toerisme. De resultaten zijn zelfs zo positief dat diverse landen, en ook enkele Amerikaanse staten, ons experiment hebben omgezet in wetgeving en beleid. Waarbij ze, bijvoorbeeld in Colorado en Uruguay, vaak ook een paar logische stappen verder gaan. Tijd om dat hier ook te doen, zou je zeggen.

Ik heb het, uiteraard, over het Nederlandse softdrugsbeleid, beter bekend als het gedoogbeleid. Bezit voor eigen gebruik wordt toegelaten, evenals detailhandel – zij het onder strenge voorwaarden. Zoals gezegd zijn de resultaten zeer positief. Minder verslaafden, minder overlast en minder criminaliteit dan voorheen, en ook minder dan in landen waar een strenger beleid geldt.

Een belangrijke rol in het succes is weggelegd voor de coffeeshops. Deze zorgen ervoor dat de liefhebbers hun cannabis kunnen kopen in een niet-criminele omgeving waar ze dus ook niet in aanraking komen met harddrugs. Er is alleen één groot probleem. De productie en distributie van cannabis is nog steeds verboden en wordt zeer actief bestreden. De gedoogde, gecontroleerde en belastingbetalende coffeeshophouder is dus gedwongen om zaken te doen met keiharde criminelen. De thuiskwekende hippie als leverancier is immers al lang verdwenen. De wietproductie is in handen van criminelen die elkaar op straat met kalashnikovs te lijf gaan, die hun crimineel verdiende geld inzetten om de bovenwereld te ‘ondermijnen’ en die kwetsbare mensen onder druk zetten om zolders en schuren ter beschikking te stellen voor wietteelt – met risico op brand, gevangenisstraf en huisuitzetting.

Deze problemen zijn grotendeels op te lossen door de teelt van wiet te reguleren. Coffeeshops mogen dan alleen wiet kopen van toegelaten, gecontroleerde kwekers, en vice versa. Tegenstanders voeren aan dat Nederland te klein is om zo’n maatregel te nemen. De criminele bendes gaan zich dan richten op de export, en daar zitten onze buurlanden niet op te wachten. Dat is een raar argument. Natuurlijk zijn de criminelen niet direct verdwenen. Er is, naast de export, ook nog de handel in verboden poeders en pillen. Dat alles kan onverminderd worden bestreden.

Het argument wordt nog vreemder nu in het regeerakkoord is opgenomen dat in zes tot tien gemeenten experimenten kunnen worden opgezet met gereguleerde kweek. Dus terwijl Nederland hiervoor te klein zou zijn, gaan we experimenteren op nog veel kleinere schaal! Bovendien is een experiment op dit gebied volstrekt overbodig. Het is glashelder wat een gereguleerde wietteelt zou opleveren: de Nederlandse wietmarkt zou als criminele inkomstenbron verdwijnen en zou beschikbaar komen voor normale, belastingbetalende en werkgelegenheid verschaffende agrarisch ondernemers.

Slecht doordachte experimenten stellen regulering in het beste geval een paar jaar uit, en in het slechtste geval nog langer, omdat de resultaten onduidelijk zijn. Dat is een beetje kierewiet.

Ronald Mulder
Ondernemer en econoom. Man van weinig woorden.
@ronaldmulder


Dit artikel verscheen op donderdag 8 februari 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Geplaatst op: 14 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *