Snelle groei van Catawiki kost nog geld; groei boven winst

Snelle groei van Catawiki kost nog geld; groei boven winst

Snelle groei van Catawiki kost nog geld; groei boven winst

Snelgroeier Catawiki uit Assen heeft in 2016 liefst 22 miljoen euro verlies geleden, terwijl de omzet was verdubbeld tot 35 miljoen euro.

Bij een normaal bedrijf – of beter, een bedrijf met fysieke producten – zouden dergelijke cijfers tot grote onrust leiden, maar niet bij een onlinebedrijf als Catawiki. Het veilingbedrijf moet heel snel groeien om internationaal marktaandeel op te bouwen. Anders dan bij een bedrijf met fysieke producten kan juist een bedrijf als Catawiki in hoog tempo opschalen.

Meer personeel nodig

Dat opschalen kost geld. Er is meer personeel nodig om de klanten in een toenemend aantal landen te bedienen, bovendien lopen de marketingkosten flink op. Om die groei te realiseren, had Catawiki een paar jaar geleden al bij elkaar ongeveer 100 miljoen dollar opgehaald bij een reeks investeerders.

Het was van meet af aan bekend dat Catawiki de eerste jaren groei boven winst zou stellen. Een verlies kan het bedrijf ook wel lijden. Want er was na 2015 nog eigen vermogen van ruim 60 miljoen euro en na het verlies van 2016 is dat teruggelopen naar 40 miljoen euro. Er was eind 2016 ook nog circa 59 miljoen euro in kas.

In 2015 snelste groeier ter wereld

Het doel van groei wordt door Catawiki ten volle gehaald. In 2015 was het bedrijf uit Assen zelfs de snelste groeier van de wereld met een onwaarschijnlijke omzetgroei van 45.080 procent. Begin 2015 werkten er bij Catawiki nog maar 60 man. Er werkten eind 2016 al zo’n 350 man bij het bedrijf, dat vooral groei beleefde op de vestiging in Amsterdam. Er werken inmiddels meer dan 600 mensen bij Catawiki.

Dat personeel is ook een groeiende kostenpost. Catawiki heeft veel software-ontwikkelaars nodig, maar ook servicemedewerkers, marketeers en veilingmeesters. Het bedrijf verdient geld met de commissie die het ontvangt van zowel kopers als verkopers.

Omzet groeit fors

Die ontmoeten elkaar op een van de talloze veilingen die wekelijks in allerlei landen worden gehouden. Veilingmeesters taxeren de waren op de veiling. De omzet kwam in 2015 op 35 miljoen euro uit en dat is dik twee keer zo veel als een jaar eerder.

Catawiki heeft recent een topmarketeer aangetrokken in de persoon van de Indiër Ravi Vora, die van Flipkart kwam. Dat bedrijf werd in India mede dankzij Vora de grootste e-commercespeler met 11.000 man in dienst.

Bron: Dagblad van het Noorden

Geplaatst op: 13 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *