Omstreden zzp-wet wederom in de ijskast

Omstreden zzp-wet wederom in de ijskast

Omstreden zzp-wet wederom in de ijskast

De omstreden zzp-wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die een einde moest maken aan schijnzelfstandigheid en die voor veel zzp’ers ongunstig uitpakte, wordt tot zeker 1 januari 2020 niet gehandhaafd. Dat laten minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Menno Snel van Financiën weten in een brief aan de Tweede Kamer. Maar fraude wordt wél aangepakt.

Kwaadwillenden

De minister en staatssecretaris hopen in 2020 een nieuwe wetgeving in te voeren. Die extra tijdsruimte mag voor kwaadwilligen niet als signaal worden gezien om de regels aan hun laars te lappen, zo lieten zij beiden weten. De belastingdienst handhaaft tot de nieuwe wet strenger op kwaadwillende bedrijven. Opdrachtgevers die zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) niet als zodanig behandelen moeten hard worden aangepakt. Vanaf 1 juli zal in alle gevallen van schijnzelfstandigheid worden ingegrepen, dus niet alleen de ernstigste gevallen.

Onrust

De rest van de bedrijven, en zelfstandigen, zouden de komende twee jaar niet bang hoeven te zijn voor boetes of naheffingen als de fiscus achteraf vindt dat er sprake is van een dienstverband. De wet is al jaren een onderwerp van discussie en meerdere malen uitgesteld vanwege felle kritieken en de onrust die het veroorzaakte. Veel
opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp’ers (opdrachtnemers) inkomsten verloren. Het is de bedoeling dat er in 2020 een nieuwe wet komt die de oude vervangt.

Geplaatst op: 13 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *