Het grootste bal van de wereld

Het grootste bal van de wereld

Het grootste bal van de wereld

Vertegenwoordigers van 320 World Trade Centers uit 90 landen reizen in april af naar Leeuwarden. De stad is gastheer van de jaarvergadering van de WTC’s. Wat levert het de regio op?

Evert Jan Schouwstra, directeur van World Trade Center Noord-Nederland, en projectmanager Karel Bolt glunderen er nog steeds van. Want dat hun stad, Leeuwarden, is uitgekozen als plek om de general assembly, de jaarvergadering, te houden is best uniek. Schouwstra: „De keuze valt eigenlijk altijd op wereldsteden als Barcelona en Las Vegas. Simpelweg vanwege de toeristische aantrekkingskracht.” Bovendien is het lang geleden dat het evenement Nederland aandeed. „36 jaar geleden in Amsterdam was de laatste keer.”

Dedelegates

Natuurlijk heeft Leeuwarden, vooral nu het dit jaar culturele hoofdstad van Europa is, het nodige te bieden aan toeristen. Maar tegen een miljoenenstad als Barcelona kan het niet opboksen. Schouwstra en Bolt moesten dus iets anders bedenken om de jury te overtuigen. „We wilden dedelegates, de vertegenwoordigers van de WTC’s, meer bieden dan alleen een paar leuke dagen”, zegt Bolt. „Er moet meer uitkomen dan vluchtig contact. Het moet ook business opleveren.”

Ze besloten het programma breder te trekken en niet alleen de delegates uit te nodigen maar hen ook te vragen om bedrijven mee te nemen die goed aansluiten bij de sectoren die in het Noorden sterk vertegenwoordigd zijn, zoals watertechnologie en chemie. Schouwstra: „Het wordt zo ook een showcase voor onze eigen bedrijven.”

De general assembly is een meerdaags evenement met deels aparte programma’s voor de vertegenwoordigers en de meegekomen ondernemers. Op maandag is er een groot congres voor iedereen. Op dinsdag staat de jaarvergadering op het programma en trekken de ondernemers de regio in om bij bedrijven te kijken. De dag daarna is er nog de mogelijkheid om afzonderlijk af te spreken.

Dansles en reuring

Het Leeuwarder WTC hoopt op een ‘giga spin-off’ voor het noordelijke bedrijfsleven. „Dit is echt een kans die we hen bieden”, zegt Schouwstra. „Je moet het zien als een heel groot bal waarop je allemaal danspartners hebt die je normaal niet zo snel ontmoet. Wie naar het buitenland wil, kan direct een directeur van een WTC aanspreken en er zo achter komen of hij op de goede weg zit. Of die directeur nodigt hem uit en introduceert die ondernemer in zijn thuisland.”

De organisatie doet er alles aan om dat in goede banen te leiden. „Wij bieden een prachtige dansvloer met goede muziek, om het zomaar te zeggen. We willen de deelnemers zelfs wel dansles geven. Als er maar reuring ontstaat. De juiste mensen elkaar vinden.” Daarbij helpt het WTC met een app. „Dat is als het ware een balboekje”, zegt Bolt. „Zodat je precies de juiste mensen kan vinden die interessant zijn voor jouw doelen.”

Er moet een chemie ontstaan die ook meer op de WTC’s zelf af moet stralen. „Het publiek kent ons vooral van het vastgoed”, aldus de directeur. „Terwijl we veel meer kunnen bieden. Het is ook een netwerk waarop je aantakt dat het makkelijker maakt om elders contacten te leggen en de markt te leren kennen. Die kant wil men internationaal ook meer benadrukken.”

„Het is belangrijk dat onze bedrijven qua export verder worden geholpen”, zegt Schouwstra. „Maar dit is ook een mooie kans om onze regio te promoten als plek om te vestigen. Het zou mooi zijn als de delegates hier nog eens terugkomen.”

Kans de knop om te zetten

Als het grote WTC-bal is afgelopen, hopen de organisatoren er nog lang over na te kunnen praten. Bolt: „Dat is wel het doel. Dat we later mooie verhalen kunnen vertellen over wat in die dagen hier ontstaan is. Welke connecties gelegd zijn. Dat is ook de uitstraling die het moet hebben.”

Schouwstra: „Ik wilde de general assembly hier heel graag heen halen. We hebben zoveel moois om te laten zien maar we doen dat te weinig. Er moet daar nog een grote slag in gemaakt worden, er moet een knop omgezet tussen de oren, en daar is dit een mooie kans voor.”

Foto: Pepijn van den Broek


Dit artikel verscheen op donderdag 18 januari 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Wilbert Elting (Journalist)

Wilbert Elting (Journalist)

Geplaatst op: 6 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *