‘Groningen wil aan de slag met sociaal ondernemerschap’

‘Groningen wil aan de slag met sociaal ondernemerschap’

‘Groningen wil aan de slag met sociaal ondernemerschap’

De gemeente Groningen wil met een actieprogramma een leidende rol nemen in het stimuleren van sociaal ondernemerschap. Dat is de conclusie na een vergadering van de raadscommissie Werk & Inkomen.

Belangrijke aanjager van het voornemen is het Onderzoek en Advies Sociaal Ondernemerschap in Noord-Nederland. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door de MVO-Alliantie Noord-Nederland, Hanzehogeschool Groningen en Buro Bries, blijkt dat er nog een hoop te doen is in de regio Noord-Nederland om van sociaal ondernemen een bloeiende en groeiende sector te maken.

In het onderzoeksrapport wordt gesteld dat er vooral een belangrijke opgave ligt voor de lokale overheden om de kansen te grijpen die zich aandienen rondom sociaal ondernemen. Naar aanleiding van deze conclusie vroeg het college in een brief aan de raad onder meer welke rol de overheid op dit gebied in zou moeten nemen.

Voorbeeldfunctie

Op basis van de reactie van de raad oordeelde het college dat er genoeg draagvlak is om een leidende rol te nemen in het stimuleren van sociaal ondernemerschap. Omdat de voorbeeldfunctie van sociaal ondernemers als belangrijke meerwaarde wordt gezien, gaat de gemeente in haar aanpak op zoek naar samenwerking met bestaande ondernemers. Ook ziet de raad een belangrijke rol weggelegd voor het evenement genaamd Social Impact Day Noord, dat afgelopen november een succesvolle tweede editie kende.

De komende tijd werkt de gemeente toe naar een actieprogramma waarmee ze sociaal ondernemerschap gaat stimuleren. Andere grote steden hebben vergelijkbare actieprogramma’s. Ondertussen wil de gemeente daar waar dit kan, al actie ondernemen.

Assen

Overigens is Groningen niet de enige stad waar sociaal ondernemerschap steeds meer op de kaart wordt gezet. Ook in Assen wordt via MVO-platform Assen gewerkt aan het stimuleren van sociaal ondernemerschap.

Het onderzoeksrapport en de samenvatting zijn hier te downloaden.

Foto: Wethouder Roeland van der Schaaf benadrukt het belang van Sociaal Ondernemerschap in Groningen tijdens de Social Impact Day Noord op 1 november 2017

Geplaatst op: 5 februari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *