Als ik ... was: 'Dan zou Alibaba overal binnen handbereik zijn'

Als ik … was: ‘Dan zou Alibaba overal binnen handbereik zijn’

Als ik … was: ‘Dan zou Alibaba overal binnen handbereik zijn’

In de kroeg, aan de eettafel, in de kleedkamer. Je hoort het overal wel eens. ‘Als ik de baas was, dan zou ik het heel anders doen.’ Interessant, maar wij van NoordZ willen wel eens weten wat en hoe dan. En daarvoor is deze rubriek in het leven geroepen. Om die kroegpraat van een fundament te voorzien.

Als ik Jack Ma was…

Benjamin Derksen
Mede-eigenaar van Frank

„Zo, dat zou wat zijn. Zijn bedrijf Alibaba verkocht op Singles Day, afgelopen november, voor meer dan 25 miljard dollar! Dat is bijna vier keer zo veel als alle webwinkels in Nederland in een heel jaar omzetten. En dat ook nog eens met astronomische winsten. Als je die cijfers ziet, dan vraag je je af waar wij ons hier druk om maken, met die miljoenen. Maar goed, als ik Jack Ma was, dan wist ik het wel ja.

Ik zou het aloude credo van Coca Cola van stal halen: dat iedereen op aarde binnen zoveel honderd meter een uiting van het merk moest kunnen zien. Niet dat ik overal reclameborden van Alibaba zou neerzetten, of winkels zou openen hoor. Het gaat erom dat iedereen overal ter wereld Alibaba binnen handbereik zou moeten hebben. Op zijn telefoon of welke device ook. En dat Alibaba het eerste platform zou zijn waar je aan denkt als je iets wilt kopen of verkopen.

Volgens mij is er momenteel maar één die zoiets zou kunnen realiseren, en dat is Jack Ma met zijn Alibaba. En dat zou dus mijn streven zijn, als ik hem was. Geld zat, dus ik zou fors investeren. Allereerst in het internet. Ik zou ernaar streven zo snel mogelijk voor elke aardbewoner internet ter beschikking te stellen. Ik weet dat meer grote bedrijven ermee bezig zijn, maar als Alibaba zou ik daar vaart mee maken. Misschien wel met eigen devices, die uitgedeeld kunnen worden in de wereld waar nu nog niets is.

Als je dat voor elkaar krijgt, dan kunnen mensen direct handelen en communiceren via Alibaba. En ook bankzaken regelen, verzekeringen afsluiten, alles. Voor veel mensen zou het leven daardoor drastisch vooruitgaan. Zij kunnen met hun telefoon in de hand hun eigen handel beginnen. En alles via het platform van Alibaba, dat er dus ook niet slechter van wordt.

En als het dan zo ver is dat je een groot deel van de wereld bereikt met je platform, dan moet je het volgende probleem tackelen. En dat is de logistiek. De oplossing is niet moeilijk als je een portemonnee hebt als Ma. Ik zou mijn eigen logistieke diensten opzetten. Wereldwijd. Zodat je volledige controle hebt over het hele proces van bestellen tot afleveren. De Chinese markt is natuurlijk al mega, een vijfde van de wereldbevolking. En Jack Ma heeft een groot deel daarvan in handen. Toch staat zijn imperium nog maar aan het begin. De Chinese middenklasse komt razendsnel op.

Of ik jaloers op hem ben? Het lijkt me best leuk om uiteindelijk in zijn schoenen te staan. Maar op dit moment vind ik het ook heel fijn om mijn eigen mensen te kennen, persoonlijke contacten warm te houden en dicht op de markt te zitten, net zoals bij Alibaba eind jaren negentig. Ik stel me voor dat Ma van vergadering naar vergadering rent en het echte werk continu uit handen geeft. Dat lijkt me niet zaligmakend.”

Foto: Pepijn van den Broek


Dit artikel verscheen op donderdag 18 januari 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 31 januari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *