Column Ronald Mulder: Voor elke baas tien anderen

Column Ronald Mulder: Voor elke baas tien anderen

Column Ronald Mulder: Voor elke baas tien anderen

Het gaat goed met de economie. De werkloosheid in Nederland daalt dit jaar volgens de prognoses tot onder de 4 procent, het laagste niveau in decennia. Ook het Noorden profiteert van de opleving.

Het Economisch Bureau van de ING voorspelt voor de drie noordelijke provincies werkloosheidspercentages tussen de 4 en 5 procent. Best opmerkelijk, want de crisis is weliswaar voorbij, maar de economische groei is nu niet bepaald uitbundig te noemen. Drie jaar lang een groei van 2, 2,5 procent blijkt genoeg om de werkloosheid op te lossen. Het contrast met de vorige crisis, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, is groot. De werkloosheid bleef toen nog ruim tien jaar heel hoog, in het Noorden zelfs boven de 10 procent.

Dit verschil kan deels verklaard worden doordat de sociale zekerheid sinds die tijd versoberd is, en de arbeidsmarkt geflexibiliseerd. Kort door de bocht: tijdens de vorige crisis hadden we een miljoen WAO’ers, tijdens deze crisis een miljoen zzp’ers.

Maar veel belangrijker nog is de structurele, demografische trend. De beroepsbevolking groeit nauwelijks meer, en gaat de komende twintig jaar zelfs krimpen. De babyboom-­generatie is met pensioen aan het gaan en de jaargangen die nu op de arbeidsmarkt komen worden steeds kleiner – het geboortecijfer daalt al sinds begin jaren negentig. Vanaf volgend jaar is het aantal mensen dat 65 wordt, groter dan het aantal mensen dat 18 wordt, en dat verschil wordt steeds groter.

Dus wen er maar aan. We gaan naar een langdurige periode van krapte op de arbeidsmarkt. We krijgen weer loonstijgingen. Contracten voor onbepaalde tijd. Congressen over hoe je medewerkers moet ‘binden en boeien’. Sollicitatiegesprekken bij de autodealer. Bonussen!

Maar alle gekheid op een stokje: een langdurig krappe arbeidsmarkt is wel degelijk iets waar we aan zullen moeten wennen, zeker in het Noorden. We zijn eraan gewend geraakt dat grootschalige werkloosheid de normale staat der dingen is, en het scheppen van banen de belangrijkste opgave. Nu dat verandert zullen we allemaal de bakens moeten verzetten. Om te beginnen de werkgevers. Wie nu nog denkt dat hij wegkomt met ‘voor jou tien anderen’, kan wel inpakken. En ja, dat geldt straks ook in de horeca en de schoonmaakbranche. In het verlengde daarvan zullen de vakbonden hun koers moeten verleggen. Sympathiek hoor, die acties voor kleinere klassen voor leraren en meer plaspauzes voor buschauffeurs. Maar zullen we vanaf nu ook gewoon weer forse loonsverhogingen gaan eisen? Levert misschien ook een paar nieuwe leden op.

Ook de politici en beleidsmakers zullen moeten wennen aan een situatie waarin er voldoende banen zijn. ‘Het levert banen op’ was altijd voldoende reden om geld te steken in, pakweg, een aluminiumsmelter of een vliegveld. We zullen nu fundamenteler kunnen en moeten nadenken over wat voor bedrijvigheid we in onze provincies willen hebben.

En het allerbelangrijkste: ook de werknemer moet gaan beseffen dat de situatie verandert. Een baan hoeft geen gouden kooi te zijn. Blijf kritisch en blijf om je heen kijken. Voor elke baas zijn er de komende jaren tien andere.

Ronald Mulder
Ondernemer en econoom. Man van weinig woorden.
@ronaldmulder


Dit artikel verscheen op donderdag 18 januari 2018 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Geplaatst op: 26 januari 2018

[GA TERUG]

Er zijn 2 reactie(s):

Mo

Saturday 10 February 2018 om 01:29

Beste Ronald, Reactie op KIEREWIET Ik heb getwijfeld of ik überhaupt deze info zou sturen. Er wordt al jaren gesproken en gelobbyd om de hennepteelt uit het criminele milieu te halen. Alles wat ze hebben bereikt is het tegenovergestelde. Of ik ben dom,of ik snap het niet,de coffee-shop-houders mogen LEGAAL stinkend rijk worden.!!!!! De kleine kweker wordt keihard bestraft middels huis uitzetting,stopzetten verzekering en/of hypotheek. Daartegenover staat dat ,meestal Turken of Marokkanen,het merendeel zwarte geld in hun land van herkomst gebruiken voor aanschaf roerend goed,en dat is geen kleingeld.!! De voorraad van een koffieshop mag officieel 500 gram bedragen,maar dan zouden deze rond het middag uur zijn uitverkocht.!!!!!! De echte grote criminelen hebben contacten met oa justitie en ontspringen de dans. De pakkans is heel erg klein,immers er is nog nooit een coffeeshop tegen een uur of 18.00 uitverkocht.................... Mo

Mo

Saturday 10 February 2018 om 01:27

Ik ben verbaasd,hoezo krapte op de arbeidsmarkt als industrieën gaan automatiseren? Bij bv een Twaron vervangt een inpak-lijn het werk van 33 arbeiders.!!!!! Tevens zijn er een heleboel bedrijven die inkrimpen omdat alles via internet geschied....... Hoezo goed met de werkloosheid,als mensen met een uitkering verplicht te werk worden gesteld,de uitkering behouden maar niet meer als uitkeringsgerechtigden worden geregistreerd. Had U als econoom iets wijzer ingeschat. Mo.

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *