Restaurants komen met eigen reserveringssite

Restaurants komen met eigen reserveringssite

Restaurants komen met eigen reserveringssite

Ongeveer honderd horecagelegenheden in het Noorden hebben zich uit onvrede over de hoge kosten en macht van reserveringssite Iens al aangesloten bij BookDinners.nl, de eigen reserveringssite van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Deze nieuwe site werd maandag gelanceerd tijdens de Horecava-beurs.

Klachten van leden van de KHN waren voor de organisatie reden om een eigen reserveringssite op te zetten. Voor dit daadwerkelijk gebeurde, werd eerst ‘in besloten kring’ de werkelijke interesse onder gepeild. De Horecava-beurs werd gekozen als moment om het initiatief wereldkundig te maken. De site is al een tijdje in de lucht. Zo’n 2000 restaurants hebben zich inmiddels aangesloten.

,,We streven naar drieduizend’’, aldus KHN-woordvoerster Bernadet Naber. Zij kon maandag melden dat ook alle hotels van Van der Valk deelnemen. Vorige week had Fletcher Hotels zich er al bij aangesloten.

Ergernissen

De ergernis in de horeca over de bestaande reserveringssites als Iens is drieërlei van aard, aldus Naber. Deze sites zijn te machtig geworden, waardoor ze voortdurend eenzijdig hogere tarieven voor hun dienstverlening kunnen eisen. Daarnaast zijn ze niet bereid gegevens van klanten te delen met de restaurants. Naber: ,,Die kunnen daardoor hun gasten naderhand niet benaderen met bijvoorbeeld aanbiedingen.’’

Tot slot willen de deelnemende bedrijven af van de eis dat de huidige platforms als enige de laagste prijs mogen hanteren. Dat beperkt de horecabedrijven in hun eigen marketingbeleid, aldus Naber. ,,Deze zogeheten pariteitsclausule is in het buitenland al verboden. Het ministerie van Economische Zaken heeft nog niet gereageerd op onze verzoeken om die clausule ook in ons land te verbieden.’’

Iens

Iens is de meest gebruikte reserveringssite in Nederland. Afhankelijk van welk pakket ze hebben, betalen restauranthouders per reservering per persoon 1,50 euro of 2 euro. Zij vinden dan ook dat ze een flink deel van hun marge kwijt zijn aan reserveringen via de dienst.

Het nieuwe platform van KHN is veel goedkoper vergeleken met Iens. Leden betalen een vast bedrag van 15 euro per maand. En tot juli is deze dienst nog gratis voor restaurants. Geen verdere kosten per reservering dus.

“Bestaande platforms als Iens hebben goed werk gedaan. Restaurants hebben ook geprofiteerd van Iens”, zegt Bernadet Naber van KHN. “Maar we zien dat de macht van platforms steeds groter is geworden en de voorwaarden steeds verder verslechteren. Bookdinners is een antwoord op de klachten van restaurants.”

Bezorgdienst

Nu BookDinnes.nl een succes lijkt, denkt KHN inmiddels ook na over een eigen bezorgingsdienst. De horeca klaagt namelijk over de stijgende kosten van de bestaande bezorgdienst, waaronder Thuisbezorgd.nl. Lokaal zijn er al verschillende initiatieven ontplooid. Naber juicht dit toe, ,,maar als KHN denken we aan een landelijk opererende organisatie’’.

Bron: Leeuwarder Courant/NOS

Geplaatst op: 9 januari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *