Geotrack Heerenveen wil toilet laten praten

Geotrack Heerenveen wil toilet laten praten

Geotrack Heerenveen wil toilet laten praten

Lokfietsen, mobiele toiletten of koeltrailers: kastjes van Geotrack volgen hun staat en route op de voet. Het Heerenveense softwarebedrijf blijft pionieren.

Wat vijftien jaar geleden begon als een start-up van André Pen, Robert Berger en Eeuwe de Vries groeide uit tot een stabiele onderneming met acht werknemers en een jaaromzet van 1,5 miljoen euro. De stijgende lijn zet zich door. De gps-apparaatjes van Geotrack stellen bedrijfseigenaren in staat hun materieel op de voet te volgen.

Het begon destijds met een vraag van de baas van Energieservice Friesland, vertelt Pen. De directeur wilde zijn veertig bedrijfswagens op de route kunnen volgen. Dat was handig, want als een klant een storing meldde, kon hij precies zien welke auto in de buurt was. Alle wagens kregen een kastje ingebouwd van nog geen 10 bij 1 centimeter.

Lokfietsen

Het systeem wordt steeds verder geprofessionaliseerd. Zo zitten de kastjes verwerkt in vijfhonderd lokfietsen van de politie. Er zit een zendertje in dat het gps-signaal direct doorstuurt naar de computer van de eigenaar. Pen schat dat er in heel Nederland zo’n veertigduizend kastjes van Geotrack in omloop zijn, het merendeel in bedrijfswagens.

Portena uit Heerenveen experimenteert met sensoren die de temperatuur in de koelwagens bijhouden. Als de lading te warm wordt, gaat er tijdig een signaal naar het hoofdkantoor en hoeft er geen bedorven waar meer te worden weggegooid. Collega Van der Werff Logistics is bezig met sensoren die de bandenspanning van de vrachtwagens realtime bijhouden. ,,Dat kan ongelukken voorkomen.’’ Pen noemt als ander voorbeeld een sensor die de vochtigheid meet van landbouwgrond; handig voor die grootboer die van achter zijn computer precies ziet wanneer zijn land te droog of te nat wordt.

Toilet wil schoongemaakt worden

Een belangrijke klant is Verno in Leeuwarden, dat mobiele toiletten verhuurt. Verno’s bedrijfswagens hebben al een kastje van Geotrack ingebouwd zodat ze efficiënt hun breng- en ophaalroutes rijden. Het zou nog mooier zijn als ook de toiletten zelf een sensortje kregen ingebouwd. ,,Dan kunnen de toiletten als het ware gaan praten. Van hé, ik moet worden schoongemaakt.’’ Geotrack is ermee bezig.

Vanaf het bedrijfspand op Businesspark Friesland vertrokken gisteren 96 rallyauto’s voor de tiendaagse Scancoverytrail die, gestuurd door het gps-systeem van Geotrack, 7000 kilometer rijden richting het noorderlicht. Verkoper Jan Dijkema reist mee in het mediateam, deels omdat hij tijdens de rit nieuwe klanten hoopt te interesseren, al kan de temperatuur onderweg dalen tot 47 graden onder nul. Het deelnemersveld bestaat voor het merendeel uit bedrijfseigenaren. Dijkema’s bazen volgen de tocht vanuit Heerenveen.

Bron: Leeuwarder Courant

Geplaatst op: 9 januari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *