Asset Control: Wereldspeler in de financiële wereld

Asset Control: Wereldspeler in de financiële wereld

Asset Control: Wereldspeler in de financiële wereld

Data-software voor de financiële sector: ooit begonnen op een Friese boerderij, maar inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler. En hoewel Asset Control uit Heerenveen ook kantoor houdt in wereldsteden als New York, Londen en Singapore, kennen we het bedrijf amper. Directeur Martijn Groot vertelt.

Wat doet Asset Control precies?

„We zijn een product-softwarebedrijf en maken specialistische software voor data in de financiële wereld. De toepassing zit op twee gebieden. De eerste is het stroomlijnen van operations voor een bedrijf: een standaardset met informatie, zodat iedereen hetzelfde ziet. De tweede is gericht op marktdata: koersinformatie met de waardering van een fonds of portefeuille van een bank en risicomanagement. Is het slim om ergens geld in te stoppen? Of welke kapitaalbuffers moet een bank aanhouden?”

Weet je dat jullie een wereldspeler zijn?

„We hebben klanten op alle continenten, behalve de Zuidpool. We weten het zelf wel, maar ik denk niet dat onze omgeving dat beseft. R&D zit in Nederland. Daarnaast zijn er kantoren in Londen, New York en Singapore. Het zwaartepunt verschuift naar Londen. Daar zitten onze investeerders, een groot aantal Europese klanten en het senior management. Als je op één dag met Londen, New York en Singapore belt, dan weet je dat je wereldspeler bent.”

Hoe ziet jullie markt eruit?

„Onze klanten zijn wereldwijd georganiseerd: banken, vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen. Maar het is toch een klein wereldje. Nieuwe klanten komen soms uit onverwachte hoek. In de financiële wereld verandert men vaak elke drie tot vier jaar van werkgever. Als iemand een  succesvolle implementatie heeft gedaan, dan nemen ze die ervaring mee. Het komt voor dat we onze software dus aan dezelfde persoon verkopen. Het wereldje is altijd kleiner dan je denkt, zelfs als je wereldwijd opereert.”

Wat maakt jullie tot wereldspeler?

„Onze software is van goede kwaliteit. En heel stabiel. De financiële wereld wordt steeds data-intensiever en onze reputatie is goed. De thema’s – digitalisering van bedrijfsprocessen en internationale wet- en regelgeving – raken alle klanten, of ze nou in Singapore of Londen zitten. Je ziet het ook aan onze servicekant. Er wordt een hoop gereisd en voor de Amerikaanse markt is er een aparte managing director. De supportafdeling is wereldwijd verspreid in onder meer Nederland, Groot-Brittanië, New York, Brazilië en Nieuw-Zeeland.”

Wat verwacht je van de toekomst voor Asset Control?

„Als softwarebedrijf moet je blijven innoveren, want technologische ontwikkelingen gaan snel. Data-intensiteit neemt niet alleen toe; ook de voorkant, bedrijfsprocessen, gaan steeds meer richting automatisering. Maar de druk om de achterkant zo efficiënt mogelijk te maken blijft. En dan nog het midden: toezichthouders stellen steeds meer eisen en willen meer bewijs dat niet alleen de financiële modellen, maar ook de dataset op orde is. En data die ze willen wordt dieper en breder, met meer context. Goede mensen vinden om dat bij te benen is moeilijk, want de arbeidsmarkt in de IT is krap. We halen steeds meer mensen uit het buitenland. Want waar ze vandaan komen is niet relevant.”

Een wereldspeler is een bedrijf dat in eigen regio redelijk onbekend is, maar een internationale markt bedient. Dit bedrijf is opgespoord door Innovatiespotter, de bigdata-analist voor innovatief Noord-Nederland.

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 14 december 2017 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Geplaatst op: 8 januari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *