Balanceren op de groeicurve

Balanceren op de groeicurve

Balanceren op de groeicurve

Het begon negen jaar geleden in een garagebox. Ondertussen zetelt MG Energy Systems in een groot pand in Leeuwarden. Hoe kan je groeien en tegelijk de aansluiting met de werkvloer behouden?

Tijdens het interview gaat plots de telefoon van Mark Scholten, samen met Gerard van der Schaar eigenaar van accuproducent MG Energy Systems in Leeuwarden. Een productiemedewerker heeft een vraag over een bestelling. Scholten antwoordt kort en zakelijk en legt zijn telefoon weg. Klaar voor de volgende vraag. Het is geen bijzonder voorval in een gesprek met een ondernemer. Maar het is wel tekenend voor de groei die MG Energy Systems de afgelopen jaren doormaakte.

Zonnebootracen

Nog niet zolang geleden had deze situatie zich namelijk niet voor kunnen doen. Scholten was toen nog zelf de productiemedewerker. „In de beginjaren schreef ik nog de eerste versies van de software. Gerard is meer van de mechanica, hij heeft de hele ombouw ontworpen. En we hadden al snel een afstudeerder, Wilco, die het ontwerp van de electronica voor het batterijmanagementsysteem op zich nam en na zijn afstuderen bij ons in dienst is gekomen. Samen zetten we de batterijen en managementsystemen in elkaar.” MG Energy Systems ontstond in de wereld van het zonnebootracen. Scholten en Van der Schaar, op dat moment studiegenoten, ontwierpen zelf een boot en alle bijbehorende onderdelen.

Door gebrek aan een goed batterijsysteem ontwikkelden ze er zelf één, die nog steeds als basis gebruikt wordt voor de huidige producten. Met hun innovatie bleven ze de andere boten batterijsysteem waarmee de boegschroeven van de nieuwe veerboten naar Vlieland en Terschelling worden aangedreven. „Het zijn heel verschillende projecten”, zegt Scholten. „Maar we kiezen wel altijd zo dat er ook voor ons iets te leren is.” Aan de energietransitie danken ze voor een deel hun succes. „En die transitie is tegelijk onze drive”, zegt Scholten. „We willen laten zien wat er op dit moment kan met duurzame energie en de huidige technieken. Dat doen we met de zonneboten en met ons bedrijf. Dat spoort ons ook aan om telkens door te ontwikkelen. We kwamen in 2009 uit onze garagebox na een heel ontwikkeltraject en hadden een product. Maar vanaf daar is het eigenlijk gaan lopen. Er zijn telkens nieuwe toepassingen bijgekomen. En het geld dat we daarmee verdienden is voor een groot deel weer naar ontwikkeling gegaan.”

Tesla

De groei werd in het begin vooral aangejaagd door Victron Energy dat wereldwijd omvormers verkoopt en voor haar systemen accu’s van MG Energy Systems gebruikt. En dan is er nog Tesla. Naast bouwer van elektrische auto’s ook actief op het gebied van accu’s. Het klinkt als concurrentie maar Scholten ziet dat niet zo. „Ik denk eerder dat het andersom is. Zij helpen ons juist vooruit. Door Tesla is er heel veel aandacht gekomen voor energieopslag. En daar profiteren wij ook van mee. Bovendien richten wij ons op de industrie en scheepvaart en Tesla op voor en wonnen race op race. Rijen bekers staan er in het kantoor om dat te onderstrepen. Het idee groeide ondertussen uit tot een onderneming die sinds de oprichting in 2009 exponentieel groeit.”

Detroit Electric

,,Ieder jaar verdubbelde tot nu toe de omzet, tot een kleine 3 miljoen euro op dit moment. Het personeelsbestand dijde uit naar veertien man, exclusief stagiairs en afstudeerders en in negen jaar tijd verhuisde het bedrijf drie keer. MG Energy Systems bouwt accu’s op basis van lithium-Ion en levert daarbij een systeem dat de batterijen bewaakt en beschermt zodat het een veilig, betrouwbaar en eenvoudig te installeren systeem is. De systemen spelen een belangrijke rol in de overgang van fossiele brandstoffen naar elektrische aandrijving. Hun accu’s liggen bijvoorbeeld in superjachten en vervangen daarin de generator of accu’s op basis van lood die veel meer ruimte en gewicht innemen. De Leeuwarders leverden ook de accu’s voor de elektrische auto’s van de Amerikaanse start-up Detroit Electric, werken aan grote containers met honderden accu’s die bij een zonnepark geplaatst kunnen worden om energie op te slaan als er overcapaciteit is en te leveren aan het net als de vraag het aanbod overstijgt en bouwden voor Rederij Doeksen een high-end de consumentenmarkt. Dat bijt elkaar niet.”

Groeien naar dertig man

Door de groei is de rol van Scholten en Van der Schaar in het bedrijf veranderd. „We staan iets meer op afstand van het productieproces. Het gaat nu ook om het leiden van het bedrijf.” Of Scholten dat jammer vindt? „Dat zou ik niet zo zeggen. Natuurlijk, techniek dat kriebelt nog altijd. Maar er zijn nu nieuwe uitdagingen. Als we een klant helpen bij het oplossen van een probleem, dan geeft dat ook voldoening.” Uiteindelijk moet het personeelsbestand van MG Energy Systems groeien naar dertig man met bijbehorende omzet. Scholten verwacht dat er vooral meer productiemedewerkers bij zullen komen. Zullen hij en Van der Schaar dan nog meer manager worden? „Deels wel. Maar ik denk dat het belangrijk is dat je aansluiting houdt met wat op de werkvloer gebeurd. Als die balans er niet is, kan je het bedrijf niet goed leiden. Dat is wel iets waar we over nadenken nu. Hoe gaan we verder als we nog groter worden?”

Geplaatst op: 3 januari 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *