Even voorstellen: finalisten Groninger Ondernemingsprijs 2017

Even voorstellen: finalisten Groninger Ondernemingsprijs 2017

Even voorstellen: finalisten Groninger Ondernemingsprijs 2017

Vanavond (donderdag 30 november) wordt duidelijk wie een jaar lang mag pronken met de Groninger Ondernemingsprijs 2017. Uit de in totaal tien genomineerden bereikten Holthausen Groep uit Hoogezand en InnoCore Pharmaceuticals en Team 4 Architecten uit Groningen uiteindelijk de finale. In Martiniplaza strijden zij vanavond om de felbegeerde prijs.

Aanzien en reclame

Een ondernemersprijs: ze zijn er in vele maten en soorten. Waar er een tijd geleden nog weinig waarde werd gehecht aan dit soort uitverkiezingen, is de populariteit ervan nu flink gestegen. Bedrijven leveren zelfs extra inspanningen om goed voor de dag te komen. Finalisten, en zeker de winnaars, ogen namelijk flink wat reclame en aanzien.

Vanavond maken Holthausen Groep, InnoCore Pharmaceuticals en Team 4 Architecten dus kans op dat extra aanzien en extra reclame. Hoewel het bereiken van de finale hier natuurlijk ook al een positieve rol in speelt. Wie zijn de finalisten precies? We stellen ze even aan u voor:

  • Holthausen Groep

Holthausen Groep zit vol met waterstof-ambities. Een zero emission enkel toekomstmuziek? Volgens de broers Stefan en Carl Holthausen zeker niet. Niet voor niets dragen zij de boodschap: ‘Onze missie, zero emission’. Zij maken grote stappen met hun idee en initiatieven.  Het familiebedrijf ontpopte zich van een gasleverancier tot aanjager van een duurzame toekomst. Ze grijpen elke kans aan om waterstof als energiebron aan mobiliteit toe te voegen.

De Holthausen-aanpak is verrassend simpel: bij elektrolyse van water komt waterstofgas vrij dat opgeslagen kan worden. Breng je vervolgens waterstof in aanraking met zuurstof, dan komt er energie vrij. En de reststof? Puur water. Groen gas dus!

Bovendien blijkt waterstof ook een perfecte energieopslag van zon- en windenergie te zijn. Energie om later te gebruiken dus! De ambities van de broers zijn groot. Stefan Holthausen: ,,Onze visie strekt tot ver in de toekomst. Over vijf jaar exploiteren wij de meest duurzame tankstations in de regio.”

  • Innocore Pharmaceuticals

Kort gezegd is Innocore Pharmaceuticals gespecialiseerd in de ontwikkeling van langdurig werkzame medicijnen. Onder leiding van Jan Hendriks als eigenaar van het bedrijf werkt een team van internationale specialisten aan nieuwe geneesmiddelen op basis van bio-afbreekbare polymeren. Oftewel bolletjes dan wel staafjes met medicijnen die gecontroleerde en langwerkende afgifte van de medicijnen garanderen.

Hierdoor hoeven patiënten veel minder vaak geïnjecteerd te worden, een uitkomst voor velen. Jan Hendriks: ,,Niemand vindt een injectie fijn, dus hoe minder injecties hoe beter. Krijgen mensen nu soms elke vier weken een injectie, wij hebben een product ontwikkeld waarbij we dat kunnen terugbrengen naar twee keer per jaar.’’

Ook is de Innocore-methode minder belastend en treden er bij gebruik minder complicaties op. ,,Dat komt omdat de medicatie heel geleidelijk wordt afgegeven en er geen piekconcentraties voorkomen. Met als resultaat effectievere therapie tegen lagere kosten”

  • Team 4 Architecten

Mocht Team 4 Architecten er vanavond met de prijs vandoor gaan, dan is het te hopen dat de presentator van de avond goed geoefend heeft op de naam van de algemeen directeur: Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg. Al even bijzonder is hoe dit bedrijf de crisisjaren wist te overleven. Het waagde zich met succes aan het ontwikkelen van risicodragend vastgoed. Team 4 Team 4 ontwerpt de meest uiteenlopende panden, van ‘knettermodern’ tot meer traditionele. ,,Maar we bouwen nooit monumenten voor onszelf’’, benadrukt de algemeen directeur.

Overigens is Thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg niet de enige algemeen directeur. Hun naam doet het al vermoeden: het bureau telt er nog 4. Eén van de belangrijke pijlers onder het bedrijf en hun succes is innovatie. ,,We hebben zwaar geïnvesteerd in 3D technologie. Zo kunnen we onze opdrachtgevers al van schets af aan meenemen in het verhaal. En je krijgt heel snel inzichtelijk wat de consequenties van ontwerpwijzigingen zijn.’’ Ook worden waar nodig drones ingezet. Met die combinatie is het bureau klaar voor de toekomst.

Foto: Jan Buwalda. 
De drie finalisten van de Groninger Ondernemersprijs (vlnr): Stefan Holthausen (Holthausen Groep), Jan Hendriks (InnoCore Pharmaceuticals) en Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (Team 4 Architecten)

Jasper de Vries (Journalist)

Jasper de Vries (Journalist)

Geplaatst op: 30 november 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *