Al Gore geeft aandacht aan Groningen tijdens ‘24 Hours of Reality’

Al Gore geeft aandacht aan Groningen tijdens ‘24 Hours of Reality’

Al Gore geeft aandacht aan Groningen tijdens ‘24 Hours of Reality’

De Amerikaanse klimaatactivist Al Gore zet volgende week dinsdag Groningen als regio van duurzame energie in het zonnetje.

Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse wereldwijde uitzending ‘24 Hours of Reality’. Daarin besteedt de gewezen presidentskandidaat een etmaal lang aandacht aan de problemen en oplossingen rond het klimaatvraagstuk in een reeks landen en regio’s in de wereld.

Zestiende uur

In het zestiende uur, dat om 15.00 uur Nederlandse tijd begint, is Europa aan de beurt. Een groot deel daarvan staat Groningen centraal. Een hoofdrol is weggelegd voor de broers Milan (23) en Patrick (26) van der Meulen, oprichters van de Groningse zonnepanelenleverancier enie.nl. ,,Best bijzonder”, vindt Patrick, ,,want Amerikanen hebben nooit zo veel aandacht voor Nederland.”

Innovaties

Een maand geleden is er ten behoeve van de uitzending al een gesprek met de twee opgenomen. Patrick: ,,Dat ging vooral over de innovaties die in de energieproeftuin EnTranCe worden ontwikkeld en wat wij daaraan bijdragen. Daarnaast gaat Al Gore vanuit Amerika vertellen wat hier in de regio allemaal rond energie speelt.” Tijdens de uitzending wordt ook rechtstreeks geschakeld naar de Energy Barn, de uit stro en afvalhout opgetrokken ‘evenementenschuur’ bij EnTranCe. Daar zal een gezelschap genodigden het Groningse deel van de uitzending volgen.

Acteren

Dat juist de twee ondernemende broers in Gore’s uitzending acteren, is geen toeval. Zij ontmoetten hem in 2015 in Florida tijdens een opleiding van The Climate Reality Project, de organisatie van de Amerikaan die waarschuwt voor de klimaatverandering. Sindsdien dragen Milan en Patrick als erkende gezanten – Climate Reality Leaders – de boodschap van Gore uit.

Versterken

Patrick: ,,We zouden dat aanvankelijk alleen in Nederland doen. Maar in Amerika vonden ze ons zo actief, dat ze hebben gevraagd of wij de organisatie in heel de Benelux willen vertegenwoordigen. We hebben natuurlijk ook ons bedrijf, dus we werken soms wel 80 tot 90 uur per week. Dat heeft ook positieve kanten. Beide bezigheden versterken elkaar.”

Al Gore

Al Gore verloor in 2000 nipt de Amerikaanse presidentsverkiezingen van George W. Bush. Hij werd darna actief als klimaat activist. In 2006 gaf hij de veelbesproken documentaire An Inconvenient Truth uit over de dreigingen van he broekksaeffect. Vorige week ging de opvolger van de film , An Inconvenient Sequel: Truth to Power, in premiere.

Uitzending

De uitzending is te volgen via https://www.24hoursofreality.org/. Het deel met aandacht voor Groningen begint dinsdag om 15.00 uur.

Geplaatst op: 30 november 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *