Column Ronald Mulder: Leve Europa

Column Ronald Mulder: Leve Europa

Column Ronald Mulder: Leve Europa

Nederland is traditioneel zeer pro-Europees. Toch zijn er politieke partijen die pleiten voor een ‘Nexit’. Grenzen dicht, zodat we alles wat slecht en lelijk is buiten kunnen houden. Zelf weer baas worden over onze wetgeving, verlost van alle richtlijnen uit het ondemocratische Brussel. En weg met die vreselijke euro, die alles duurder maakt en ervoor zorgt dat de Grieken en Spanjaarden allemaal werkloos zijn, wat wij dan weer moeten betalen. Diezelfde partijen willen wél vrijhandel, maar dat kan prima zonder lid te zijn van de EU. „Net als
Zwitserland en Noorwegen.”

Gelukkig hoeven we deze theorie niet zelf te testen, dat doen de Britten voor ons. Want het bovenstaande was precies de argumentatie voor de Brexit. Behalve dat van de euro dan, want die hadden ze toch al niet. Naarmate de Brexit-onderhandelingen vorderen – of juist niet vorderen, eigenlijk – wordt steeds duidelijker waarom de argumentatie niet deugt. De kern is: anders dan u misschien zou denken, vrijhandel is allesbehalve vrij. Er komen juist heel veel regeltjes aan te pas. Immers, voordat wij (laten we zeggen) Belgische eieren zomaar toelaten op de Nederlandse markt, willen we er zeker van zijn dat de Belgen minstens zo streng zijn als wij als het gaat om hygiëne, dierenwelzijn, medicijnen in het kippenvoer en nog zo wat dingen. We willen dat een Belgische M of L net zo groot is als een Nederlandse M of L en dat een maïsei ook in België van een kip komt die voor minstens 70 procent met maïs is gevoederd.

Dit is waar al die Europese richtlijnen vandaan komen. Die zorgen ervoor dat we erop kunnen vertrouwen dat Europese producten en diensten aan dezelfde standaarden voldoen als Nederlandse. ‘Richtlijnen’ klinkt overigens veel vrijblijvender dan het is; in feite is het wetgeving en er is een Europees Hof van Justitie dat erop toeziet dat de lidstaten de richtlijnen toepassen. Wél toegang tot de gemeenschappelijke markt (vrijhandel), maar géén ‘onderwerping’ aan Europese wetgeving en het Europese Hof van Justitie – dat kan dus niet. En vrijhandel en ‘grenzen dicht’ gaan ook slecht samen, maar dat terzijde.

En de Noren en de Zwitsers dan? Het is ingewikkeld, maar het komt erop neer dat beide landen een vrij verkeer van personen met de EU kennen en toegang hebben tot de gemeenschappelijke markt. Voor dat laatste maken ze jaarlijks een bijdrage over naar Brussel en onderwerpen ze zich vrijwillig aan verreweg de meeste Europese richtlijnen. In de praktijk betekent ‘soevereiniteit’ dus: wel mee-
betalen en wel de spelregels volgen, maar er niet meer over meebeslissen. Dat lijkt me een slechte deal.

Er is nog iets. We hebben Europa heel hard nodig om een vuist te maken tegen de heel grote bedrijven. De EU is op dit moment de enige overheid op aarde die haar best doet om het machtsmisbruik van Google te bestrijden, Apple belasting te laten betalen en Facebook de privacywetgeving te laten respecteren. Ook hier geldt weer dat een vrije markt moeilijker is dan het lijkt: zonder marktmeester komt er weinig van terecht.

Nederlandse ondernemers hebben geen baat bij een Nexit, maar juist bij een sterk Europa.

Ronald Mulder
Ondernemer en econoom. Man van weinig woorden.
@ronaldmulder


Dit artikel verscheen op donderdag 16 november 2017 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Geplaatst op: 27 november 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *