Hoe maakt u het: Spaan Roden gaat weer de goede kant op

Hoe maakt u het: Spaan Roden gaat weer de goede kant op

Hoe maakt u het: Spaan Roden gaat weer de goede kant op

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Het bedrijf zit een beetje verstopt op een industrieterrein in Roden, maar maakt producten die het zien de moeite waard zijn. Genoeg klanten weten dat. Uit de zuivelindustrie veel, maar ook uit andere industriebranches. Want Spaan Roden bewerkt roestvrij staal (rvs) precies zoals zij het willen.

Hoge kwaliteitseisen

Bakjes, leidingen, beugels, tanks. ,,In wezen kunnen we alles van rvs maken. Dat doen we ook. We krijgen een tekening en gaan aan de slag’’, zegt Anko Spaan. De zuivelindustrie is van oudsher de grootste opdrachtgever van het bedrijf. Leidingen waar melk doorheen stroomt bijvoorbeeld.

,,Dat betekent dat onze producten aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, omdat zij in aanraking komen met voedingsmiddelen. Dat zit wel goed.’’ Platen en buizen van rvs komen binnen, worden gewalst, geperst, gekant, gevormd en gelast. En uiteindelijk gaan ze een beitsbad in. ,,Om de allerlaatste ijzer-splintertjes van het materiaal te krijgen. Kijk, de walsen zijn van ijzer, en die kunnen altijd minieme spoortjes achterlaten. Maar het moet wel helemaal schoon zijn.’’

Overname

Spaan Roden doet dit al zestig jaar. Vader begon ooit onder de naam Sparo in Nieuw-Roden. Het bedrijf verhuisde daarna naar Leek, weer terug naar het oude nest en belandde uiteindelijk in Roden. Een jaar of twintig geleden nam Anko de zaak over. Een trieste gebeurtenis eigenlijk.

,,Mijn broer was al bij mijn vader in het bedrijf gekomen om het over te nemen. Maar hij overleed op 55-jarige leeftijd. En toen moest ik het opeens doen.’’ Anko Spaan is een nakomertje in het gezin, 25 jaar jonger dan zijn broer. ,,Natuurlijk liep ik van jongs af aan rond in het bedrijf. Hoe de machines werkten, hoe je met rvs omgaat, dat wist ik wel. Maar het leiden van een bedrijf is toch iets anders. Dat heb ik mezelf helemaal moeten aanleren.’’

Dat is gelukt, hoewel het bedrijf flink wat hobbels heeft genomen en stormen heeft moeten trotseren. Ooit, in de jaren zeventig had Sparo vijftig man in dienst. Na een faillissement in de jaren negentig en een doorstart, staan er nog vijf man op de loonlijst. ,,Maar veel van onze klanten kennen onze naam nog steeds. We doen nog hetzelfde, leveren dezelfde kwaliteit.’’

Familiebedrijf met specifieke kwaliteiten

Een familiebedrijf pur sang. Anko Spaan zit op de bok, zoon Nick draait mee en is beoogd opvolger. Oomzegger Henk is de beste lasser. ,,Dat vind ik wel mooi ja. Moet wat mij betreft vooral zo blijven. Ieder van ons heeft zijn eigen kwaliteiten.’’

Specifieke kwaliteiten zijn wel nodig. Rvs is namelijk een metaalsoort die zich niet gemakkelijk laat bewerken. ,,Het is wat taaier en je moet er wat voorzichtiger mee omgaan dan met andere metaalsoorten. Als je goed met rvs kunt omgaan, dan zijn andere materialen een makkie, zeg ik wel eens.’’

Toekomst

Om de klanten zo goed mogelijk te bedienen, heeft Spaan een indrukwekkend machinepark. De reusachtige lasersnijder is wel de meest jaloersmakende daarin. ,,Die en andere machines stellen ons in staat meer te doen dan rvs-producten maken. Wij bewerken het materiaal ook voor derden, die er hun eigen dingen van maken.’’

Spaan Roden doet iets heel goed. Tijdens de crisis kon iedereen blijven. ,,Het had niet veel langer moeten duren hoor.’’ De afschaffing van het melkquotum betekende een boost, de verscherping van het mestquotum daarna werkte weer in het nadeel. Spaan heeft het allemaal overleeft, en kijkt weer naar de toekomst. ,,Het gaat al een tijd weer de goede kant op. Langzaam, maar zeker.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 13 november 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *