Verzuilde energiewereld versneld laten samenwerken

Verzuilde energiewereld versneld laten samenwerken

Verzuilde energiewereld versneld laten samenwerken

De nieuwe HESI-faciliteit van TNO faciliteert en vergemakkelijkt onderzoek en uitvoering naar alles dat bijdraagt aan de versnelde introductie van slimme energiesystemen op grote schaal. Richard Beekhuis van deze nieuwe TNO-faciliteit in het EnTranCe-gebouw over de noodzaak ervan.

NOORDZ BRANDED

„We hebben een elektriciteitsuitdaging en een warmteprobleem. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de uitdagingen in de elektriciteitinfrastructuur, maar ik constateer dat we op het gebied van transisitie van de warmtevoorziening te weinig doen. In Nederland verwarmen we en koken we op aardgas. Dat geheel omzetten naar niet-fossiel, is een hele grote opgave. HESI biedt bedrijven, ondernemers en onderzoekers de kennis en de locatie met alle randvoorwaarden, alle denkbare apparatuur en aansluitingen van gas, water, elektra en slimme aansturingen om samen de zoektocht te versnellen naar hybride oplossingen, naar slimme systemen op grote schaal waar geavanceerde en toekomstvaste ICT-oplossingen een grote rol spelen.”

Waarom in Groningen?

„In deze regio wordt echt de druk gevoeld om met oplossingen te komen, en de energietransitie vorm te geven. Deze omgeving wil ook een rol spelen in het energiesysteem van de toekomst en heeft bovendien enorm veel ervaring en kennis die heel goed bruikbaar is.”

De zoektocht versnellen, gaat het te langzaam?

„Heel veel onderzoeken en pilots zijn voor tachtig procent van hun tijd bezig met de voorwaarden te scheppen voor het onderzoek, en slechts voor twintig procent bezig met het onderzoek zelf. Hier kan iedereen z’n project of pilot voorbereiden en zich daarop concentreren, de overige randvoorwaarden zijn er, dat scheelt enorm veel tijd en geld.”

Wat is de uitdaging?

„Wij willen toe naar een situatie die je als eindgebruiker nu hebt met je smartphone; een hard- en software-omgeving waarop jouw slimme energie huis optimaal op jou is afgestemd, waarbij alle externe factoren geregeld zijn en geborgd, omdat markt en overheid een netwerk van afspraken hebben om alle voorzieningen mogelijk te maken op eindgebruikersniveau. De partijen in de energiesector staan daar nog heel ver vandaan, omdat ze heel sterk is verzuild, dus de oplossingen die nu gevonden worden zijn dat ook.”

„Wij willen van die kleine, losstaande onderzoekjes onder mooie laboratoriumcondities naar grootschalige experimenten onder reële, sterk wisselende omstandigheden, op gebied van elektra en hybride warmtevoorziening. Alle separate onderzoeksgegevens kunnen we mixen en testen onder zeer diverse omstandigheden en condities en ondertussen met andere gespecialiseerde labs in de wereld koppelen, zodat de uitkomsten, kennis en kunde optimaal worden benut. We zijn heel slim in Nederland maar het moet op uitvoeringsniveau nog veel sneller, slimmer en beter.”

www.tno.nl

Geplaatst op: 9 november 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *