Hoe deze Groningse startup pioniert met blockchain

Hoe deze Groningse startup pioniert met blockchain

Hoe deze Groningse startup pioniert met blockchain

Blockchain is een van de meest interessante technologieën van onze tijd, maar hoe het precies in de praktijk wordt gebruikt is niet altijd even duidelijk. Groningen loopt aardig voorop als het gaat om blockchain development en het realiseren van toepassingen met de technologie.

Voor wat meer inzicht in blockchain en hoe dit in de praktijk wordt toegepast spraken we Roel Boer, co-founder en CEO van Nocks. Nocks is een Groningse fintech startup met inmiddels iets meer dan 10.000 volledig geverifieerde gebruikers uit heel Europa.

Nocks, dat in 2015 werd opgericht, biedt diverse diensten aan. Waaronder een real-time handelsplatform, development SDK en betaaldiensten waarmee het bedrijf inmiddels maandelijks 2 miljoen euro aan transacties verwerkt.

Roel Boer: “Blockchain is niet iets dat je per se op de voorgrond hoeft te benoemen of te beschrijven, maar uit nieuwsgierigheid willen mensen er toch graag iets over weten. De technologie werkt uitzonderlijk goed als je weet wat je doet. Onze gebruikers, maar ook de developers die op onze infrastructuur ontwikkelen, hoeven die kennis niet per se te hebben. Ze kunnen aan de slag op een manier die ze al kennen. Dat is erg laagdrempelig en natuurlijk waardevol voor betrokken partijen.”

Een mate van onafhankelijkheid

Blockchain biedt bedrijven een stukje onafhankelijkheid. Transactiestromen gaan via een versleuteld netwerk van gebruikers, waardoor het vrijwel niet plat te leggen is. Verder zijn transacties niet terug te draaien en staan alle transacties permanent op de blockchain, welke ook nog eens door iedereen zijn in te zien. Wat een transactie precies inhoudt is niet publiekelijk bekend, maar door betrokken partijen en met lokaal opgeslagen informatie altijd naar te verwijzen.

Roel Boer: “Blockchain lost echt niet alles op zoals sommigen beweren, maar het biedt wel allerlei mogelijkheden. Blockchain transacties kunnen van alles voorstellen. Het is voornamelijk informatie en informatie heeft waarde. Wat een stukje informatie voorstelt is afhankelijk van wat een zender en ontvanger hebben afgesproken. Het conditioneren van transacties, er voorwaarden aan kunnen hangen. Het meest praktische voorbeeld is te vinden in financiële transacties. Al onze huidige use-cases zijn dan ook te vinden in de financiële sector, waarbij wij bijvoorbeeld recurring payments en real-time trading van digitale valuta Gulden mogelijk maken.”

Toch wil Nocks zich niet alleen maar bezighouden met financiële toepassingen, zo vervolgt de
ondernemer: “Uiteindelijk willen we meer dan alleen financiële toepassingen maken die gebruikmaken van blockchain technologie. Die zijn ook zeker in de maak. Zo werken we aan een dienst die voor de notaris interessant zal zijn, waarbij ook identiteit een weer belangrijke rol speelt. Alles is met elkaar verbonden en je moet zaken combineren om écht te kunnen innoveren.”

Technologie moet je kunnen combineren

“Er is niet zoiets als één oplossing waarmee je alles kunt ontwikkelen. Blockchain is dat ook zeker niet. Wij zien het echt als een stuk technologie waarmee je hele nuttige dingen kunt maken, maar je hebt naast blockchain ook andere technologieën en onderdelen nodig. Technologie moet je kunnen combineren. Wij denken dat een integratie met bestaande infrastructuur én het onafhankelijk kunnen werken van diezelfde infrastructuur heel waardevol is. Niet alleen voor ons als bedrijf, maar ook voor mensen die diensten realiseren met Nocks.”

Blockchain blijkt nog wel een erg moeilijk onderwerp. Bijna iedereen legt het anders uit, praat er anders over en vrijwel iedereen benaderd het op een andere manier. Bovendien is er niet één blockchain en ook hier zijn de meningen verdeeld over welke je het beste kunt gebruiken. Nocks ontwikkelt al hun diensten met Gulden en diens onderliggende blockchain netwerk, waar je de kenners eigenlijk nooit over hoort. Velen van deze kenners zweren bij de mogelijkheden van bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of Ripple. Toch lijkt Nocks er prima mee uit de voeten te kunnen en lijkt er voorlopig nog geen einde te komen aan de opmars van het bedrijf.

“We geloven heel erg in het delen van onze capaciteiten. Je kunt als alledaagse gebruiker, ondernemer, trader of developer profiteren van onze diensten. We omschrijven ons platform dan ook wel vaak als een gateway tot de peer-to-peer economie. Je hebt als gebruiker heel veel zelf in de hand en in beheer. Je kunt ook profiteren van ons bestaande clientèle. Je kunt Nocks in je bestaande app of dienst integreren zodat deze direct werkt bij iedereen die gebruik maakt van het platform. Je kunt ook een nieuwe dienst bouwen bovenop onze infrastructuur. Een open infrastructuur zodat iedereen ervan kan profiteren, dat is waar we heen willen.”

Geplaatst op: 1 november 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *