Ongediertebestrijding vergt vooral kennis

Ongediertebestrijding vergt vooral kennis

Ongediertebestrijding vergt vooral kennis

Ongediertebestrijding is steeds vaker ongediertebeheersing. HOB in Gieten is met elf man een van de grotere bedrijven in de sector in het noorden. Hans Hoekstra over preventie, temperatuurstijging, steenmarters, uitbannen van gif en natuur z’n werk laten doen.

NOORDZ BRANDED

Hij zit al twintig jaar in de ongediertebestrijding, eerst bij de gemeente, later deels voor zichzelf en vanaf 2009 volop in bedrijf met HOB, een gecertificeerd bedrijf met gekwalificeerde mensen. „Er is veel vraag. En ondertussen dringt de overheid het gebruik van gif terug, eerst buiten en straks zal het binnen ook taboe zijn. Dat vergt aanpassing, van bestrijding naar preventie en beheersing.”

Hans Hoekstra leeft en ademt ongediertebestrijding, ook al dekt die term straks de lading niet meer en worden hij en zijn collega’s meer en meer vakmensen die kennis van de natuur inzetten om bepaalde diersoorten uit woningen en gebouwen te weren. Nu zijn ze nog vooral bekend van het bestrijden van muizen, ratten, mollen, insecten, wespen en steenmarters. „In steenmarters ben ik gespecialiseerd, al vanaf het moment dat ze hier zo’n twintig jaar terug bekend werden. Ook bij steenmarters draait het om preventie, want je mag ze niet vergiftigen of doden; het gaat er om dat je weet wat je moet doen om woningen en gebouwen zo te beschermen dat de steenmarter z’n verblijfplaats opgeeft.”

Het zou mooi zijn als je huis vrij is van al die knagende en zoemende dieren? „Preventie kan, als het om nieuwbouw gaat, al op de tekentafel beginnen. Wat dat betreft is er een wereld te winnen, bij architecten, bij woningcorporaties. Met kleine toevoegingen in een bestek, kan in de jaren na de oplevering veel geld voor bestrijding voorkomen worden. Anderzijds moeten we beseffen, dat veel dieren ook een functie hebben en als je geen last van ze hebt, kun je ze beter hun werk laten doen.”

„Kennis en het openstaan voor kennis zijn belangrijk. Samenwerken met je klanten heb je nodig om preventief goed aan de slag te kunnen. Samenwerking is ook nodig met mensen naast je: wij kunnen bij u een muizenplaag komen bestrijden en preventieve maatregelen treffen, maar de kans dat je ze dan naar de buren jaagt is groot. Het loont om dat samen op te pakken.”

„Onze kennis neemt steeds verder toe, omdat alleen al door het terugdringen van gif, we andere maatregelen moeten treffen, moeten innoveren met alternatieve methoden, zoals onze lijmplank voor zilvervisjes. Daarnaast komen er door de temperatuurstijging van de aarde nieuwe soorten ongedierte naar ons land, die we voorheen nog niet kenden.”

„Met de nieuwbouw straks, eind dit jaar of begin komend jaar aan de snelweg, komt alles nog beter en ruimer op z’n plek en zijn we mooi zichtbaar. Een goed vervolg voor de komende jaren!”

www.hobgieten.nl

Geplaatst op: 12 oktober 2017

[GA TERUG]

Er is 1 reactie:

Jacob

Sunday 22 October 2017 om 12:26

Hoezo ongedierte? Zelf ken ik er maar 1 soort. Begint met een M. Zelf zeg ik liever Ongewenste dieren.

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *