Revolutie in energietransitie begint in Groningen

Revolutie in energietransitie begint in Groningen

Revolutie in energietransitie begint in Groningen

Het gouden ei in de energietransitie. Dat zou het concept van Enie.nl wel eens kunnen zijn. Het Groningse energiebedrijf lanceert een revolutionair model waarin zonne-energie opeens voor iedereen beschikbaar komt. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet meegaat.

Zonnepanelen. De meeste mensen zouden ze wel op hun dak willen. Om een bijdrage te leveren aan een groenere wereld. Natuurlijk. Maar toch vooral om te kunnen lachen om de jaarlijkse energienota. Maar ja, je moet duizenden euro’s investeren in die krengen en dan duurt het ook nog eens een jaar of acht meestal voordat ze eindelijk beginnen op te leveren.

Kan dat niet anders? Het moet anders, want anders halen we de doelstellingen van Parijs nooit. Anders blijven we in ons land rond een schamele vijf procent duurzaam opgewekte energie hangen. Dus: die zonne-energie moet in veel grotere hoeveelheden beschikbaar komen voor veel meer mensen. Maar hoe?

Dat is de puzzel die de mannen achter Enie.nl hebben opgelost. De broers Patrick (26) en Milan van der Meulen (23) dachten er samen met vader Richard jaren over. Ze rekenden en filosofeerden, vroegen en kregen. En sinds vorige maand is het zo ver. ,,Toen ons concept op het NOS-journaal te zien was, kregen we in een uur 1200 aanmeldingen’’, vertelt Patrick.

Komt-ie. Wie zich aanmeldt, krijgt zonnepanelen op zijn dak. Letterlijk: krijgt. De kosten zijn voor Enie.nl. De opgewekte stroom wordt door het Groningse energiebedrijf afgenomen, de klant koopt het weer terug. Milan van der Meulen: ,,Die stroomprijs zit in verreweg de meeste gevallen onder de prijzen van welke energieleverancier ook. En je weet zeker dat ie honderd procent groen is.’’

En het mooie: na 15 jaar mag de klant de zonnepanelen houden en loopt het contract met Enie.nl af. ,,Wij maken alleen gebruik van de beste panelen. Die gaan zeker 25 tot 30 jaar mee.’’ Tel uit je winst.

Patrick en Milan van der Meulen zijn idealisten. Ze zijn de vooruitgeschoven post in de Benelux van de club van Al Gore. Patrick: ,,Onze vader liet ons destijds An inconvenient truth zien. Daar is het zaadje geplant. Dat is altijd de missie van ons bedrijf geweest, om iets tegen de opwarming van de Aarde te ondernemen.’’

Niet dat vader en broers milieuactivisten in geitenwollensokken zijn. Welnee. Ze zijn ondernemers die geld willen verdienen, maar dan wel van het moderne soort. Mannen met een missie, die buiten de kaders kunnen kijken en doordrongen zijn van de ontwikkeling die ons wegleidt van bezit en voert richting gebruik.

Milan van der Meulen: ,,Dat is het precies. Bij ons betaal je in wezen voor het gebruik van zonne-energie. Het is ook een principekwestie dat wij vinden dat die panelen gratis zouden moeten zijn. In Nederland is 63 procent van alle huizendaken geschikt voor het opwekken van zonne-energie. En dan reken je de bedrijven nog niet eens mee. Moet je indenken wat een omwenteling dit gaat betekenen.’’

Uniek in Nederland (‘en zo ver wij weten ook in Europa’) is dat Enie.nl sinds kort een eigen energielicentie heeft. Patrick: ,,Dat was in wezen de missende schakel in ons concept. Want wat gebeurt er als je als klant minder energie opwekt dan je nodig hebt? Wat je wilt, is zaken doen met één leverancier. Dat kan nu dus. Wij bieden honderd procent groene stroom en gas uit Nederlandse zonne- wind- en biomassaenergie, zodat je voor het hele pakket gewoon bij ons terecht kunt.’’

En hoe zit het dan met het verdienmodel voor deze energiestartup? Dat is sluitend sinds dit jaar. De prijzen voor zonnepanelen zijn zo ver gedaald, dat de door Enie.nl bedachte constructie uit kan. Bovendien werd de regelgeving aangepast en kon het bedrijf via een investeringsfonds genoeg penningen ophalen. ,,Wij vragen onze klanten wel om 15 jaar lang hun zonne-energie bij ons in te kopen. Uiteraard is het onderhoud van de panelen in die periode voor onze kosten.’’

Milan van der Meulen: ,,Dat was steeds het lastige punt. Maar nu kan het. Wij pakken een kleine marge op de opgewekte zonne-energie. En daarmee kunnen we de aanschaf van de zonnepanelen bekostigen. Maar dit concept begint bij het plaatsen van panelen. Daarom hadden we die investeerders nodig.’’

Al Gore reageerde verrukt op het model van Enie.nl. De revolutie is begonnen. Enie.nl huurde in allerijl een callcenter in om alle aanvragen en informatieverzoeken aan te kunnen. ,,Laat het nog maar drukker worden. Het momentum is nu. Iedereen zit er klaar voor. Iedereen die we nu aansluiten, sluiten we af van de oude energiewereld. Dat is een heerlijk gevoel.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 11 oktober 2017

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *